Muldvarpen – havens sødeste dyr

Mange haveejere ser rødt, når de får besøg af muldvarpen. Men i virkeligheden burde de være fulde af beundring over det lille underjordiske nichedyr, som i øvrigt er fredet i Tyskland.

Født uden øjne

Blinde og hjælpeløse kommer de til verdenen, underverdenens beherskere – muldvarpen. Mere nuttet syn skal man lede længe efter.

Øjne får muldvarpen senere, men de gør ikke megen nytte. Muldvarpen har det hele i hænderne med dens 6 fingre på hver hånd og 2 tommelfingre – og i dens suvevæne lugte- og følesans.

Der er i det hele taget meget at beundre ved den lille graver. Ikke mindst hvordan muldvarpen har gjort den jord, vi træder på, til sit kongerige. Her er den i sikkerhed for de fleste dyr.

Et af de eneste alvorlige faremomenter er, når de udvoksede muldvarpeunger skal forlade de trygge gange under jorden og lede efter eget territorium.  

Så bevæger de småblinde dyr sig op i lyset, og dér er de let bytte for musvåger, ugler og hunde og katte.

Muldvarpens største fjende er dog ikke firbenede husdyr eller bevingede rovdyr, men derimod tobenede haveejere.

Læs også: Sådan undgår du skægkræ

Fredet i Tyskland

Har en haveejer kælet for sin græsplæne og står den grøn og plan, så lyser alle røde lamper, når muldvarpen kommer forbi.

Det er ikke, fordi muldvarpen spiser af rødderne eller afgrøderne. Den holder sig nemlig udelukkende til regnorme, insekter og smådyr som snegle og larver.

Det er naturligvis på grund af muldvarpeskuddene, at vi mennesker bekæmper dem med fælder, gas, røgbomber – og i gamle dage: stryknin.

Tysklands muldvarpe 

I Danmark betragtes muldvarper ikke officielt som et skadedyr, men det er dog tilladt at bekæmpe dem.

I Tyskland og Østrig er det derimod forbudt at dræbe muldvarpe. Det er ganske vist tilladt at skræmme dem væk med forskellige lugtstoffer, men vil en haveejer aflive en muldvarp, så skal han eller hun indhente en særlig tilladelse til det.

Læs også: Kakerlakker i Danmark – sådan bekæmper du dem  

Muldvarpe ilter jorden

Nogle gange tænker man næsten, at muldvarpene har gået på kunstskole. Det giver nemlig en dejlig dybde og nuancer til et bølgende landskab med de små friske muldvarpeskud.

Muldvarpens indtog i en have kan desuden roligt tages som en blåstempling af en haves kvalitet. Det betyder nemlig, at der er rigeligt med regnorme i jorden, og regnorme er, som de fleste ved, et af de bedste tegn på god jord.

Derfor kan man godt tage kampen op med muldvarpen, men send dem alligevel en venlig tanke for den gode anmeldelse, inden du starter fjendtlighederne.

Muldvarpe i skove

Har du et stykke skov, der er godt besøgt af muldvarpe, så er der også her god grund til at være glad. Det har nemlig vist sig, at muldvarpes udbredte gangsystem er med til at gøre jordstrukturen bedre i skovarealer, og at muldvarpe på grund af udluftningen af jorden medvirker til naturlig dannelse af sund muld.

Stjernenæset muldvarp

Den stjernenæsede muldvarp findes ikke i Danmark. Den hører til i Nordamerika og Canada.

Denne type muldvarp er udstyret med ikke mindre end 22 meget sensitive følehorn ved sin næse, så den kan udnytte sin ekstremt gode lugtesans. 

Sådan en übercool næse er bare endnu en god grund til at beundre muldvarpen. 

Læs også: Mosegrise – sådan bekæmper du dem

Mest læste artikler