Mere end 30 besøgsbigårde slår på landsplan dørene op og giver et indblik i biernes spændende verden.
Mere end 30 besøgsbigårde slår på landsplan dørene op og giver et indblik i biernes spændende verden. Foto: Danmarks Biavlerforening

Mandag er international bi-dag

Biernes verden er fascinerende, og deres arbejde med at bestøve afgrøder og vilde planter er utrolig vigtig. Det synes FN også, og derfor er den 20. maj udråbt som FN´s internationale bi-dag. I Danmark betyder det, at du kan komme helt tæt på bierne i dit lokalområde.

De fleste ved efterhånden, at den summende lyd af bier i haven er noget, man skal sætte pris på. De små insekter har det nemlig svært både i Danmark og på verdensplan, og det kan have store konsekvenser for vores planter og dyrkning af afgrøder.

For at rette fokus på biernes vanskelige kår og deres store betydning for den globale fødevareproduktion, har FN derfor valgt at udråbe den 20. maj som international bi-dag - en dag, der skal skabe opmærksomhed og viden omkring de livsnødvendige insekter. 

Besøg bierne i besøgsbigårdene

I Danmark markeres Biernes Dag ved, at mere end 30 besøgsbigårde på landsplan slår dørene op og giver et indblik i biernes spændende verden. Det skriver Danmarks Biavlerforening i en pressemeddelse. 

Derfor får du muligheden for at tage familien med på besøg hos bierne i dit lokalområde og høre om honningbierne, de mange arter af vilde bier og deres betydning for bestøvningen.

Samtidig kan du få gode råd til, hvordan du selv kan blive mere bivenlig til gavn for både honningbier og vilde bier. Er du heldig, kan du også få et praj om, hvor langt biavlerne er med årets søde honningproduktion. 

Den vigtige bestøvning

FN´s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, anslår, at 100 afgrødetyper udgør 90 procent af verdens fødevarer – af disse er 71 bi-bestøvede. Værdien af biernes og andre insekters bestøvning af afgrøder bliver vurderet til at udgøre op mod 1 milliard kroner årligt i Danmark, og det er nok lavt sat, da det ser ud til, at insektbestøvning betyder mere for udbyttets størrelse, kvalitet og holdbarhed end hidtil antaget.

Hertil kommer værdien af insekternes bestøvning af naturens planter – en værdi, der ikke kan gøres op i kroner og øre, men medvirker til at sikre mangfoldigheden af vilde planter, og til at sikre føde til fugle og vildt.

Bier i haven

Også haveejernes frugttræer og bærbuske nyder godt af de flittige insekters bestøvning. Derfor er der god grund til at interessere sig for de små flittige væsner. Vil du selv være med til at fejre den internationale bi-dag, kan du læse mere om besøgsbigårdene her, hvor du også kan se, hvilke gårde der afholder specielle arrangementer på Biernes Dag.

16. maj 2019
Mere om Dyr i haven

Sådan får du let en bæredygtig have

Er du en da de mange haveejere, der gerne vil øge biodiversiteten i din have, men ved du ikke, hvor du skal starte? Kom i gang med disse 6...

Derfor må du ALDRIG dræbe havens myrer

Myrer er overraskende vigtige for din haves trivsel, viser ny forskning.

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjernebetændelse? Se med her. 

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det...

5 tips: Sådan sikrer du dig, at din robotplæneklipper ikke skader...

Det er mange plæneejeres store frygt, at finde et lille, skadet dyr på plænen efter robotplæneklipperen har kørt en tur. Vi giver dig her...

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød her. 

Insekterne forsvinder: Sådan hjælper du insekterne i din have

Det kribler og krabler stadig over det ganske land, men nu er det ved at være slut for mange af de større insekter som sommerfugle, græshopp...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange...

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her