Foto: Getty Images

Lær sommerfuglene at kende

Foråret er på vej, og det er ved at være tid til, at du kan se sommerfugle i din have.

Af: Ida Andersen, 6. april 2020

De lunere temperaturer betyder, at vi bruger mere tid i vores have. Og hvorfor ikke bruge lidt af tiden på at lære sommerfuglene at kende. 

Der er registreret 98 forskellige dagsommerfugle i Danmark. Her er nogle af de mest almindelige.

Admiral

Admiral

Admiral er i takvingefamilien og en af de flotteste danske sommerfugle. Den kendes især på sine tydelige røde bånd tværs over forvingerne og bagerst på bagvingerne. Den overvintrer ikke i Danmark, men trækker om efteråret sydpå – og til helt til Syditalien, hvor den lægger sine æg.

Foto: Getty Images

Aurora

Aurora

Aurorahannen er hvid med orange forvingespidser, mens hunnens forvingespidser er gråsorte. Begge har de sorte pletter på forvingen og undersiden af vingerne er hvide med et mosaikagtigt mønster.Den er almindelig og udbredt i det meste af Danmark. Aurora suger nektar i vilde blomster, især kornblomster som engkarse.

Foto: Getty Images

Citronsommerfugl

Citronsommerfugl

Citronsommerfuglen ses ofte meget tidligt om foråret. Hannen er let at genkende på sin kraftige gule farve, mens hunnen er mere hvidgul. 

Citronsommerfuglen suger nektar fra mange forskellige blomster. Om foråret foretrækker den de gule blomster, fx mælkebøtter, mens den om efteråret især foretrækker violette blomster.

Foto: Getty Images

Lille kålsommerfugl

Lille kålsommerfugl

Den lille kålsommerfugl er en af de mest almindelige i Danmark. Hannen er hvid på oversiden med en grålig farve på forvingespidsen. Hunnen har tydeligere tegninger end hannen og kan være gullig i stedet for hvid. 

Foto: Getty Images

Nældens takvinge

Nældens takvinge

Denne sommerfugl er udnævnt som Danmarks nationalsommerfugl og er en af de sommerfugle, som vi oftest ser rundt omkring i Danmark. Den kendes nemt på sine rødbrune vinger med gule og sorte pletter samt på de blå pletter langs vingekanterne. 

Læs også: Sommerfuglebusk - alt om pasning, plejning og beskæring

Foto: Getty Images

6. april 2020 Ida Andersen
Mere om Dyr i haven

Så mange har insekthotel i haven

Flere og flere boligejere indretter insekthoteller i haven. Det viser en undersøgelse blandt over 1.100 danskere.

Pas på! Dette foder er farligt for havens fugle 

Er du glad for at fodre havens fugle og vil du hjælpe de små flyvere sikkert gennem vinteren, er der derfor et par gode råd, du skal kende...

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjerneb...

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det ligge. Se hvorfor her. 

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...

Pas på dyreungerne i foråret

Fra februar og langt ind i efteråret vrimler det med dyreunger i den danske natur. Særligt haveejere kan møde mange dyreunger når foråret kommer. Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse til at tænke på dyreungerne når haven ordnes.

Det skal du vide om din kanins foder

Det er vigtigt, at du giver din kanin det rigtige at spise. Forkert fodring er nok den hyppigste årsag til sygdom og død hos kaniner. Rigtig...

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...