Insekthotel – giv insekterne et flot sted at bo i haven

Det er at let pynte din have og hjælpe insekterne samtidig. Et insekthotel skaber rum og plads til æg og larver fra bier, sommerfugle, mariehøner, biller og andre vigtige insekter. Lær hvordan du bygger et her.

For at få fyldt din have med flotte blomster og liv, er det vigtigt, den er fyldt med de skabninger, som spreder pollene fra blomsterne.

Ofte er vi mestre i at holde haven pæn – vi luger, vander og beskærer. Vi passer på småfuglene ved at sætte mad ud og inviterer til at haven er for alle – store som små. Men desværre glemmer vi tit insekterne.

Vi viser dig, hvordan du let kan hjælpe insekterne ved at dekorere haven med et flot insekthotel.

Insekthotel – hvad er det?

Et insekthotel er et kunstigt hjem for insekter, bier og sommerfugle. Et insekthotel giver insekterne et sted at bo i haven. Placerer du det et solrigt sted, kan du opleve insekthotellet bliver besøgt år efter år.

Insekterne bruger hovedsageligt insekthotellet til at lægge æg eller eventuelt at overvintre. Voksne insekter bliver ikke boende, som på et ”hotel”. Ofte lægger de æg og flyver derefter videre igen.

Hvorfor skal du have et insekthotel?

I løbet af de sidste år, har antallet af insekter i Danmark været faldende, samtidig har antallet af døde og gamle hule træer også været få. Dette har gjort, at muligheden for at bosætte sig og lægge æg er blevet mindre og bestøvningen af pollen er mindsket.

Vi kan forhindre dette, ved at lade døde træer ligge i naturen og lade være med at fjerne gamle hule træer. På mere sterile pladser og i bymiljøer kan vi hjælpe ved at skabe kunstige hjem.

Mange boligområder og danske hjem har flotte haver, der er pæne og ryddelige. Haverne mangler dog ofte plads, hvor insekterne kan søge ly. Et insekthotel giver ly for vind og er samtidig et sted, hvor insekterne kan skjule sig, overvintre og lægge æg.

Har du insekter i haven, hjælper du bestøvningen af dine blomster og frugttræer. Samtidig er de naturlig føde for fugle og pindsvin.

Ved at lave et naturligt opholdssted bagerst i haven kan du også opleve at få mere ro ved havebordet, da insekterne nu har et sted at opholde sig.

Byg insekthotellet selv eller køb det

Du kan selvfølgelig købe et færdigbygget insekthotel, som du placerer i haven. Det kan du blandt andet købe hos Coop.dk og ideshoppen.dk.

Det er også populært at købe insekthoteller fra udlandet, men ofte er insekterne sydpå meget større, og størrelsen på hullerne i insekthotellet kan derfor være for store.Husk derfor at se efter, om hotellet passer til insekterne i Danmark eller byg det selv – da du kan tilpasse det den danske natur og insekter.

At bygge et insekthotel er ikke besværligt! Alt du skal bruge for en simpel konstruktion er nogle grene, træstubbe eller nogle gamle mursten. Insekter trives bedst i hule rum i døde eller gamle træer i naturen. Tænk på, at du kan genskabe en kunstig konstruktion af deres naturlige habitat.

Sådan bruger du insekthotellet

Det er kun fantasien, som sætter grænser for, hvordan insekthotellet ser ud. Stort eller lille, hængende eller stående – det bestemmer du helt selv. Her er det kun fantasien og pladsen, som sætter grænser.

Et lille insekthotel

  1. Du kan binde et par tørre hule grene eller kviste sammen med dekorativ hampsnor. Hæng insekthotellet i en gren eller på husvæggen.
  2. En anden metode er at tage en træstub og bore seks til ti centimeter lange huller. Placer træstubben mellem et på grene i et træ. Vupti, så har du et insekthotel.

5 stjernet insekthotel

Du kan opgradere hotellet ved enkelt at lege lidt med materialerne, hulstørrelserne og lægge noget ler til insekterne.

  1. Bor seks til ti centimeter lange huller i træstubbe eller brænde.
  2. Diameteren på hullerne bør være i forskellige størrelser. Vi anbefaler 4, 6 og 8 mm bor.
  3. Placer hule kviste, halm eller kogler mellem stubbene og murstenene. Tørre kviste fra kvan (Angelica), japansk pileurt, almindelig bjørneklo, bambus, tagrør og andre planter egner sig til projektet. 
  4. Placer lidt ler i hotellet. Insekterne vil tage leret med sig og lægge æg rundt om eller ved indgangen. På den måde kan ddu se hvilke ”hotelværelser” der bliver brugt!

Hvilke insekter bruger et insekthotel?

Der findes ingen facitliste over, hvilke insekter som vælger at bruge dit insekthotel. Har du forskellige størrelser på ”værelserne”, vil mangfoldigheden af insekter være større. De mest normale arter er vilde bier, sommerfugle og mariehøner.

Det er ikke normalt, at en humlebi tjekker ind, da de foretrækker bistader og huller i jorden. Ønsker du at få humlebien på besøg, så lav et enkelt hotel i en stub eller et stykke brænde, og placer den på jorden, med hullerne nede – som naturlige huller i jorden.

Det er vigtigt, der er blomster i nærheden af insekthotellet, så der er nektar og pollen til bierne. Forskellige sorter af blomster vil have en indvirkning på, hvilke arter af insekter, som tager en tur forbi din have.

Insekthotel – inspiration

Der findes mange dekorative og morsomme måder at bygge et insekthotel. Så her er det bare at slippe fantasien løs. Du kan se flere inspirerende insekthoteller hos insteading.com

Former

Lad dig inspirere og lav hotellet i en kreativ form, som Malteklagenberg, der har formet sit flotte insekthotel, som et menneskehoved. Brug af forskellige materialer påvirker typen af insekter, der kommer, men giver også et fint udtryk.

View this post on Instagram

#insekthotel

A post shared by Malte Klagenberg (@malteklagenberg) on Sep 10, 2017 at 10:12am PDT

Opdeling

Lav en hyggekrog med insekthotllet – så kan du følge med i, hvilke gæster du får besøg af. Hotellet kan også bruges, som en smart opdeler i haven for at skabe unikke kroge.

Mest læste artikler