Foto: Getty Images

Insekthotel – giv insekterne et flot sted at bo i haven

Det er at let pynte din have og hjælpe insekterne samtidig. Et insekthotel skaber rum og plads til æg og larver fra bier, sommerfugle, mariehøner, biller og andre vigtige insekter. Lær hvordan du bygger et her.

Af: Malin F. Løchen & Nicole Hardt, 27. februar 2019

For at få fyldt din have med flotte blomster og liv, er det vigtigt, den er fyldt med de skabninger, som spreder pollene fra blomsterne.

Har du lyst til at lære endnu mere om, hvordan du med få tiltag kan hjælpe dyrene i din have. Og hvordan de kan hjælpe dig? Så tilmeld dig vores online kursus 'Haven i balance' her.

Ofte er vi mestre i at holde haven pæn - vi luger, vander og beskærer. Vi passer på småfuglene ved at sætte mad ud og inviterer til at haven er for alle - store som små. Men desværre glemmer vi tit insekterne.

Vi viser dig, hvordan du let kan hjælpe insekterne ved at dekorere haven med et flot insekthotel.

Insekthotel - hvad er det?

Et insekthotel er et kunstigt hjem for insekter, bier og sommerfugle. Et insekthotel giver insekterne et sted at bo i haven. Placerer du det et solrigt sted, kan du opleve insekthotellet bliver besøgt år efter år.

Insekterne bruger hovedsageligt insekthotellet til at lægge æg eller eventuelt at overvintre. Voksne insekter bliver ikke boende, som på et ”hotel”. Ofte lægger de æg og flyver derefter videre igen.

Hvorfor skal du have et insekthotel?

I løbet af de sidste år, har antallet af insekter i Danmark været faldende, samtidig har antallet af døde og gamle hule træer også været få. Dette har gjort, at muligheden for at bosætte sig og lægge æg er blevet mindre og bestøvningen af pollen er mindsket.

Vi kan forhindre dette, ved at lade døde træer ligge i naturen og lade være med at fjerne gamle hule træer. På mere sterile pladser og i bymiljøer kan vi hjælpe ved at skabe kunstige hjem.

Mange boligområder og danske hjem har flotte haver, der er pæne og ryddelige. Haverne mangler dog ofte plads, hvor insekterne kan søge ly. Et insekthotel giver ly for vind og er samtidig et sted, hvor insekterne kan skjule sig, overvintre og lægge æg.

Har du insekter i haven, hjælper du bestøvningen af dine blomster og frugttræer. Samtidig er de naturlig føde for fugle og pindsvin.

Ved at lave et naturligt opholdssted bagerst i haven kan du også opleve at få mere ro ved havebordet, da insekterne nu har et sted at opholde sig.

Byg insekthotellet selv eller køb det

Du kan selvfølgelig købe et færdigbygget insekthotel, som du placerer i haven. Det kan du blandt andet købe hos Coop.dk og ideshoppen.dk.

Det er også populært at købe insekthoteller fra udlandet, men ofte er insekterne sydpå meget større, og størrelsen på hullerne i insekthotellet kan derfor være for store.Husk derfor at se efter, om hotellet passer til insekterne i Danmark eller byg det selv - da du kan tilpasse det den danske natur og insekter.

At bygge et insekthotel er ikke besværligt! Alt du skal bruge for en simpel konstruktion er nogle grene, træstubbe eller nogle gamle mursten. Insekter trives bedst i hule rum i døde eller gamle træer i naturen. Tænk på, at du kan genskabe en kunstig konstruktion af deres naturlige habitat.

Sådan bruger du insekthotellet

Det er kun fantasien, som sætter grænser for, hvordan insekthotellet ser ud. Stort eller lille, hængende eller stående - det bestemmer du helt selv. Her er det kun fantasien og pladsen, som sætter grænser.

Et lille insekthotel

  1. Du kan binde et par tørre hule grene eller kviste sammen med dekorativ hampsnor. Hæng insekthotellet i en gren eller på husvæggen.
  2. En anden metode er at tage en træstub og bore seks til ti centimeter lange huller. Placer træstubben mellem et på grene i et træ. Vupti, så har du et insekthotel.

5 stjernet insekthotel

Du kan opgradere hotellet ved enkelt at lege lidt med materialerne, hulstørrelserne og lægge noget ler til insekterne.

  1. Bor seks til ti centimeter lange huller i træstubbe eller brænde.
  2. Diameteren på hullerne bør være i forskellige størrelser. Vi anbefaler 4, 6 og 8 mm bor.
  3. Placer hule kviste, halm eller kogler mellem stubbene og murstenene. Tørre kviste fra kvan (Angelica), japansk pileurt, almindelig bjørneklo, bambus, tagrør og andre planter egner sig til projektet. 
  4. Placer lidt ler i hotellet. Insekterne vil tage leret med sig og lægge æg rundt om eller ved indgangen. På den måde kan ddu se hvilke ”hotelværelser” der bliver brugt!

Hvilke insekter bruger et insekthotel?

Der findes ingen facitliste over, hvilke insekter som vælger at bruge dit insekthotel. Har du forskellige størrelser på ”værelserne”, vil mangfoldigheden af insekter være større. De mest normale arter er vilde bier, sommerfugle og mariehøner.

Det er ikke normalt, at en humlebi tjekker ind, da de foretrækker bistader og huller i jorden. Ønsker du at få humlebien på besøg, så lav et enkelt hotel i en stub eller et stykke brænde, og placer den på jorden, med hullerne nede – som naturlige huller i jorden.

Det er vigtigt, der er blomster i nærheden af insekthotellet, så der er nektar og pollen til bierne. Forskellige sorter af blomster vil have en indvirkning på, hvilke arter af insekter, som tager en tur forbi din have.

Insekthotel - inspiration

Der findes mange dekorative og morsomme måder at bygge et insekthotel. Så her er det bare at slippe fantasien løs. Du kan se flere inspirerende insekthoteller hos insteading.com

Former

Lad dig inspirere og lav hotellet i en kreativ form, som Malteklagenberg, der har formet sit flotte insekthotel, som et menneskehoved. Brug af forskellige materialer påvirker typen af insekter, der kommer, men giver også et fint udtryk.

View this post on Instagram

#insekthotel

A post shared by Malte Klagenberg (@malteklagenberg) on Sep 10, 2017 at 10:12am PDT

Opdeling

Lav en hyggekrog med insekthotllet - så kan du følge med i, hvilke gæster du får besøg af. Hotellet kan også bruges, som en smart opdeler i haven for at skabe unikke kroge.

27. februar 2019 Malin F. Løchen & Nicole Hardt
Mere om Dyr i haven

Så mange har insekthotel i haven

Flere og flere boligejere indretter insekthoteller i haven. Det viser en undersøgelse blandt over 1.100 danskere.

Pas på! Dette foder er farligt for havens fugle 

Er du glad for at fodre havens fugle og vil du hjælpe de små flyvere sikkert gennem vinteren, er der derfor et par gode råd, du skal kende...

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjerneb...

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det ligge. Se hvorfor her. 

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...

Pas på dyreungerne i foråret

Fra februar og langt ind i efteråret vrimler det med dyreunger i den danske natur. Særligt haveejere kan møde mange dyreunger når foråret kommer. Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse til at tænke på dyreungerne når haven ordnes.

Det skal du vide om din kanins foder

Det er vigtigt, at du giver din kanin det rigtige at spise. Forkert fodring er nok den hyppigste årsag til sygdom og død hos kaniner. Rigtig...

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...