Det er vigtigt at tjekke med din kommune, om det er lovligt at holde høns privat.
Det er vigtigt at tjekke med din kommune, om det er lovligt at holde høns privat. Foto: GettyImages

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået deres egne høns i baghaven, og tendensen er stigende - skal du være med på den hyggelige hobby? Se, hvad det kræver her.

Om ikke så længe bliver det normalt at høre kaglen og hanegal i haven. Flere husejere anskaffer sig nemlig høns som husdyr. Inden for de sidste to år er der sket en stigning på hele 20 procent, og tendensen ser kun ud til at fortsætte.

Større bevidsthed omkring vores mad

Interessen for fjerkræene kommer især fra børnefamilier, som gerne vil have en lille flok høns gående rundt i baghaven, så de kan få friske æg til morgenmaden. Det fortæller Willy Littau, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl, i en pressemeddelelse.

- Jeg tror, det skyldes, at der er kommet en langt større bevidsthed om, hvad vi spiser, og hvordan dyrene har haft det. Det er blevet mere moderne at være selvforsynende, og mange ser høns som et let og hyggeligt sted at starte. Det er uden tvivl en tendens, der kommer til at stige, siger han og tilføjer, at flere også har fået øjnene op for at bruge hønsegødning i haven, så man dermed undgår kunstgødning, siger han. 

Nemt at passe høns

Den stigende interesse for høns oplever de også hos have- og dyrecenter Plantorama. Her fortæller Dorit Vixø Kyed, der er dyreekspert i butikskæden, at særligt småbørnsfamilierne ofte er i tvivl om, hvor meget tid og plads hønsene kræver.

– De fleste har jo en idé om, hvor meget pasning en hund eller kanin kræver, men med høns er de lidt mere på udebane. Heldigvis er høns ret lette at passe, så for mange vil det ikke være noget problem at klemme ind i en travl hverdag. I udgangspunktet skal man selvfølgelig have både tid og lyst, siger hun.

Faktisk kræver høns ikke mere end to til tre minutters pasning dagligt. Her skal man tjekke, at de har nok vand og foder, og ved samme lejlighed kan man så indsamle de smagfulde æg.

Det kræver høns i haven

Til gengæld skal man have plads til de små fjerkræ. Som minimum skal hver høne have 0,6 kvadratmeter plads, men ifølge Dorit Vixø Kyed kan man ikke give høns for meget plads. Til gengæld behøver selve hønsehuset ikke være stort, da hønsene helst vil sidde tæt på deres siddepinde. Ofte er en kvadratmeter hønsehus nok til tre høns.

– Både plads og pasningstid afhænger selvfølgelig af, hvor mange høns man anskaffer sig. Vi plejer at råde folk til ikke at starte ud med for mange, men høns er flokdyr, så man skal gerne minimum have et par stykker. Vil man have friske æg hver dag, skal man have tre til fire høns, fortæller hun.

Tjek din kommunes regler

Hun påpeger samtidig, at det er vigtigt at tjekke med kommunen, om det er lovligt at holde høns privat. Som udgangspunkt er det tilladt, men få kommuner har udstedt et generelt eller lokalt forbud mod hønsehold i haver.

Høns og kyllinger i haven og hønsegården er muligt uden en hane, der vækker dig og naboerne klokken 4 om morgenen. Her finder du guiden til, hvordan du køber rugeæg og får kyllinger af mange forskellige racer - uden hanegal!

9. maj 2019
Mere om Dyr i haven

5 tips: Sådan sikrer du dig, at din robotplæneklipper ikke skader...

Det er mange plæneejeres store frygt, at finde et lille, skadet dyr på plænen efter robotplæneklipperen har kørt en tur. Vi giver dig her fem gode råd til, hvordan du sikrer din robot og din have mod at gøre skade på havens små besøgende.

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Insekterne forsvinder: Sådan hjælper du insekterne i din have

Det kribler og krabler stadig over det ganske land, men nu er det ved at være slut for mange af de større insekter som sommerfugle, græshopp...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange...

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...

Insekthotel – giv insekterne et flot sted at bo i haven

Det er at let pynte din have og hjælpe insekterne samtidig. Et insekthotel skaber rum og plads til æg og larver fra bier, sommerfugle,...

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske haver til sommer.

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt...

Derfor må du ALDRIG fodre ænder

Mange nyder at fodre ænder sammen med børn og børnebørn, men andefodring har mange negative konsekvenser. Du skal derfor ikke fordre ænderne...