Når pindsvinene vågner fra deres vinterhi, er de udtørrede og tørstige.
Når pindsvinene vågner fra deres vinterhi, er de udtørrede og tørstige. Foto: GettyImages

Sådan hjælper du pindsvinene gennem forårets mange farer

Har du et pindsvin i haven? Så bør du være opmærksom. De høje temperaturer har medført, at pindsvinene har svært ved at overleve. Det er heldigvis muligt at hjælpe de sky dyr med at komme gennem foråret - se hvordan her..

Foråret er kommet, og det betyder, at flere haveejere kan glæde sig over, at pindsvinene så småt er begyndt at dukke op efter et vinterhalvår i dvale. Men de truede dyr går en hård tid i møde. Når de vågner fra deres hi, er de både tørstige og sultne, og i år har det milde forårsvejr medført, at pindsvinene både har svært ved at finde vand og naturlige fødekilder - og det gør det svært for dem at overleve. 

Derfor opfordrer flere organisationer alle haveejere til at være opmærksomme på de stikkende havevenner. Der skal nemlig ikke meget til at redde liv!

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan hjælper du pindsvinene godt på vej

Se hvordan du med tre trin kan give pindsvinene en god start på foråret her: 

1. Vand, vand og atter vand

Når pindsvinene vågner fra deres vinterhi, er de udtørrede og tørstige. Men der kan være langt mellem vandingssteder, og derfor ender mange pindsvin med at tørste ihjel. Selvom et pindsvin kan gå omkring tre kilomenter hver nat, bliver de dehydrerede, hvis de skal gå for langt uden vand. Det får dem til at vakle forvirrede rundt, og på den måde bliver de hurtigt ofre for farlige fald, bliver et let bytte for ræven eller ender deres liv under et bildræk.

Sådan hjælper du

Ved at stille en skål med vand frem, kan du gøre en verden til forskel for det fredede dyr.

1: Find en tung lav skål.

2: Sæt den ud i haven.

3: Fyld den med vand dagligt.

Det er vigtigt at skålen altid er fyldt. Find en underskål, et fuglebad eller en gammel tallerken - som ikke kan vælte -, og stil dem et eller flere steder i haven. Vandet bør altid være rent, og du bør sikre dig, at skålen er så lav, at de små dyr ikke risikerer at falde i og drukne. 

 

2. Mangel på mad 

Pindsvin æder stort set alt, men det meste af føden udgøres af larver, orme, snegle, edderkopper, bænkebidere og tusindben. Lige nu er der dog ikke mange naturlige fødekilder at finde.

Sådan hjælper du

Hvis du har besøg af pindsvin om aftenen, kan du derfor glæde dem med kattetørkost - enten i små skåle eller strøet ud på græsplænen. Ved at strø kattetørkosten ud over græsplænen, holder du også de naturlige insekter i gang med at søge efter maden. Normalt anbefales det dog kun at hjælpe pindsvinene med støttefodring af kattetørkost, da de helst selv skal søge efter deres naturlige fødekilder.

Sørg for naturlige fødekilder i haven

Det bringer os naturligt til næste punkt. Snegle, orme, bænkebidere, ørentvistere, biller og alt muligt andet kryb har brug for fugt og skjulesteder for at overleve. Vil du gerne give pindsvinene en god chance for at overleve i din have, bør du derfor lade så mange områder som muligt være i fred for for meget oprydning og lugning. Ved at fjerne nedfaldent løv og visne plantedele, bliver jorden nemlig tør - og pindsvinenes mad forsvinder. 

3. Skab skjulesteder i haven

Pindsvin foretrækker haver med tætte buskadser, bede med visne blade og en åben kompostbunke. Der skal også helst være adgang til velegnede redesteder i skure, under brændestabler, paller eller legehuse, hvor de kan sove om dagen, yngle og tilbringe deres vinterhi. 

Sådan hjælper du 

Tjek om du har gode skjulesteder i haven. Du skal blot sørge for, at der er et tørt lille hulrum under en træplade, en palle, en lille kasse eller lignende, som dækkes med plastic, kompost, jord eller andet, som beskytter mod vejr og vind. Husk, at haven skal være giftfri.

Findes der ingen gode skjulesteder, kan du selv lave et pindsvinebo på et roligt sted. Hvis du mangler inspiration, har Pindsvineplejerne samlet gode eksempler på, hvordan du gør her

Akut hjælp til pindsvinet

Har du set et pindsvin, som du er du i tvivl om har det godt, skal du holde godt øje med det. Har det ikke flyttet sig efter et par timer, har pindsvinet brug for hjælp. Det samme gælder, hvis det sidder fast i net eller trådhegn eller er faldet i et hul.

Står du med et tilskadekomment pindsvin, har det brug for hjælp hurtigst muligt for at overleve.

Her kan du ringe til Pindsvinevennerne, Pindsvineplejerne eller Dyrenes Beskyttelse.

Følg pindsvinevennernes 5 trin til nødhjælp her.

  1. Det første man gør, når man finder et pindsvin i nød, er at tage et håndklæde med ud og lægge det om pindsvinet, når man tager det op.

  2. Anbring pindsvinet indendørs i en kasse gerne med et godt lag aviser i bunden - brug ikke spåner eller hø og halm. Håndklædet, som pindsvinet er taget op med, skal også med i kassen, så pindsvinet har noget at gemme sig i, indtil det kommer til en plejer. Kassen skal være ca. 40 cm dyb til voksne pindsvin, og 25-30 cm dyb til unger. Bruger man en flyttekasse, skal man sætte bred tape for hullerne. Både fra inder- og ydersiden. Ellers risikerer man, at pindsvinet prøver at mase sig igennem og måske dør, når brystkassen kommer i klemme.

  3. Er pindsvinet meget nedkølet, tag da en halv liters flaske og fyld den med varmt vand fra vandhanen – brug aldrig kogende vand. Pak flasken ind i et viskestykke og læg flasken ned til pindsvinet i kassen.

  4. Læg et stykke stof henover kassen, for eksempel fluenet, viskestykke, håndklæde eller lignende, så det dækker hele kassen. Derved undgås, at spyfluer flyver ned og lægger spy på pindsvinet.

  5. Pindsvinet bør have rigeligt vand til rådighed, mens det venter på at komme til en plejer. Fjern dog vandet fra kassen under køreturen til plejestedet, da det vælter og pindsvinet derved bliver vådt og koldt. Hvis man har det, kan man evt. give pindsvinet lidt opblødt kattetørfoder eller kattevådkost. Giv ikke pindsvinet komælk eller fløde, da mælkeprodukter er den rene gift for pindsvin.

25. april 2019
Mere om Dyr i haven

Sådan får du let en bæredygtig have

Er du en da de mange haveejere, der gerne vil øge biodiversiteten i din have, men ved du ikke, hvor du skal starte? Kom i gang med disse 6...

Derfor må du ALDRIG dræbe havens myrer

Myrer er overraskende vigtige for din haves trivsel, viser ny forskning.

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjernebetændelse? Se med her. 

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det...

5 tips: Sådan sikrer du dig, at din robotplæneklipper ikke skader...

Det er mange plæneejeres store frygt, at finde et lille, skadet dyr på plænen efter robotplæneklipperen har kørt en tur. Vi giver dig her...

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød her. 

Insekterne forsvinder: Sådan hjælper du insekterne i din have

Det kribler og krabler stadig over det ganske land, men nu er det ved at være slut for mange af de større insekter som sommerfugle, græshopp...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange...

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her