Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Dyr i haven

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Genopdagelsen af fugleedderkoppen

Ja, der lever fuldbårne fugleedderkopper i Danmark.

Det drejer sig om en enkelt art, den såkaldte Nordlige fugleedderkop. Den kaldes også for Tapetserfugleedderkoppen eller på latin: Atypus affinis. Det er dog ikke en invasiv art i stil med dræbersneglen. Den nordlige Fugleedderkop hører faktisk naturligt hjemme i den danske fauna. Den har bare ikke været observeret i mere end 70 år her i landet. Dette ændrede sig dog i 1994, da den blev genopdaget ved en sydvendt skråning ved Salten Langsø ved Ry i Jylland. 

En lille fugleedderkop

Du skal dog ikke være angst for, at der lige pludselig vandrer en behåret fugleedderkop på størrelse med en menneskehånd hen over dig. Den nordlige fugleedderkop er kun et par centimeter lang, og det gælder kun for hunnens vedkommende. Hannen er lidt mindre. Dyret tilbringer desuden det meste af året nedgravet i jorden, hvorfra den næsten kun dukker op, når der går et insekt i det net, den har liggende oppe på jorden. 

På trods af navnet går denne art af edderkopper i modsætning til mange af dens eksotiske artsfæller ikke efter fugle. Den holder sig til mindre insekter som bænkebiddere eller fluer.  

Romantik blandt danske fugleedderkopper

Der er størt sandsynlighed for at møde den nordlige fugleedderkop i efteråret, når hannen i oktober og november måned bevæger sig op af sit skjul for at finde en mage. Når den har haft held til det, ender den romantiske alliance ofte med, som det er skik og brug hos edderkopper, at hunnen skubber hannnen ned i bunden af sit hul som forråd til mere knappe tider.

Fugleedderkoppens bid

 
Den nordlige fugleedderkops spidse giftkroge.   

Den samme skæbne vil dog ikke overgå dig, hvis du krydser den nordlige fugleedderkops vej. Tag dog ikke fejl - tapetserfugleedderkoppen har præcist den samme type drabelige giftkroge, som fugleedderkopper er kendt for. Hvis du er så uheldig at få jaget de kroge ind i for eksempel  din hånd, så vil det med garanti gå meget ondt. Det vil dog på ingen måde være et dødeligt bid.

Ifølge museumsinspektør hos Naturhistorisk Museim Morten D.D. Hansen, som sammen med Anders Aasberg Pedersen faktisk var den, der genopdagede eddekoppen, kender han til et enkelt eksempel på en tysk turist, der lod sig bide efter, og han fik det efter sigende "ret skidt", som museumsinspektøren udtaler til TV2 Østjylland. Vores fugleedderkop bider desuden nødigt. Den skal virkelig føle sig meget truet eller blive meget provokeret

Udbredelse

Den nordlige Fugleedderkop vil dog af flere grunde meget sjældent krydse din vej:

  • Den tilbringer det mest af sit liv under jorden. 
  • Den lever hovedsagligt på sydvendte, lune skråninger
  • Populationer af Den nordlige Fugleedderkop findes hovesagligt i stabile kulturlandskaber, hvor mennesker ikke færdies i store tal. Den forekommer ikke i opdyrket jord og pløjemarker.
  • Der er årligt kun meget få observationer af den. Den ses mest i Midtjylland, på Helgenæs, Samsø og Bornholm, og enkelte steder på Fyn og ved Røsnæs på Sjælland.

 

 

D af Morten DD Hansen og Anders Aasberg Pedersen.

13. december 2017
Mere om Dyr i haven

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Dyr i haven Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Dyr i haven Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Dyr i haven Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Dyr i haven Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan fuglehuset i haven også gøre en ende på fuglenes liv.   

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Dyr i haven Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Dyr i haven Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Dyr i haven Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske haver til sommer.

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Dyr i haven Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt...

Derfor må du ALDRIG fodre ænder

Dyr i haven Mange nyder at fodre ænder sammen med børn og børnebørn, men andefodring har mange negative konsekvenser. Du skal derfor ikke fordre ænderne...

Pas på! Her er de farligste sygdomme der kan ramme dig i den danske...

Dyr i haven Selvom den danske natur måske fremstår mild og uskyldig sammenlignet med andre lande, så skal du ikke lade dig narre. Der findes nemlig flere sygdomme i den danske natur, der kan slå dig ihjel.

Pas på! Foderbrættet gør fuglene syge

Dyr i haven Dyrenes beskyttelse advarer mod det traditionelle foderbræt. Læs hvorfor her.

Er det giftigt for fugle at spise ris?

Dyr i haven Bryllupssæsonen står for døren og der skal kastes ris på de mange nygifte par. Flere vælger dog i stedet at kaste fuglefrø på brudeparret,...

Sådan bekæmper du dræbersneglen på forhånd

Dyr i haven Frygter du dræbersneglen? Så er det nu, du skal sætte ind! Hvis du sætter ind allerede nu, kan du nemlig sikre dig mod snegleinvasion senere på året. Læs med og find ud af hvordan.

Hjælp bierne: Skab en bi-venlig have

Dyr i haven Bierne har det svært i Danmark, hvilke kan give store konsekvenser for vores planter og dyrkning af afgrøder. Det er derfor tid til, at vi...

Derfor er det godt for dig at kigge på fugle

Dyr i haven Det viser sig, at fugle har en afstressende virkning på os mennesker, og at de derfor kan forbedre vores mentale sundhed. Så tøv ikke med...