Få flere bier i din have
Få flere bier i din have Foto: iStock

Hjælp bierne: Skab en bi-venlig have

Bierne har det svært i Danmark, hvilke kan give store konsekvenser for vores planter og dyrkning af afgrøder. Det er derfor tid til, at vi alle gør en indsats for at hjælpe bierne. 

Af: Louise Ankerstjerne Olsen, 28. marts 2018

Biernes betydning

Bierne i Danmark har svære levevilkår og er i høj grad truet af sygdomme og parasitter. Den store indsats der bliver gjort for at bekæmpe ukrudt med pesticider samt opdyrkning af naturarealer, gør det svært for bierne at finde føde. Bier kan have afgørende betydning for Danmarks fødevareproduktion og plantediversitet. Derudover sørger bierne også for føde til fugle og vildt, og det er derfor vigtigt, at vi som hus og haveejere hjælper til med at forbedre biernes levevilkår.

Fordele ved en bi-venlig have

Vi kan hjælpe bierne ved at gøre vores have mere bi-venlig. Dog er det ikke kun bierne der vil nyde godt af indsatsen. En bi-venlig have vil sikre gode forhold for dine frugttræer og frugtplanter, så du kan få en god høst næste år. Flere bier vil nemlig sørge for at bær og frugter, især æbler og jordbær, bliver større, mere velformerede samt af bedre kvalitet. Samtidig er biernes bestøvning også afgørende for mange at havens planter, og du vil få en mere levende have med skønne naturoplevelser.  Der er derfor mange fordele ved at anlægge en bi-venlig have.

Som hjælp til at komme i gang, er Danmarks Biavlerforening kommet med 3 gode råd til hvordan du, som husejer, kan gøre din have mere bi-venlig.

Har du lyst til at lære om, hvordan du med få tiltag kan hjælpe dyrene i din have. Og hvordan de kan hjælpe dig? Så tilmeld dig vores online kursus 'Haven i balance' her.

1. Så og plant bi-venligt

Flere bi-venlige planter vil sørge for mere føde til bierne helt fra tidligt forår til sent efterår. Gå efter planter med få kronblade, da mange kronblade kan betyde at støvdragerne er forringet. Du kan finde en liste med bi-venlige planter nederst i denne artikel.

Gør også din græsplæne mere bi-venlig ved at så minikløver eller vælg en plæneblanding med kløver i, hvis du står og skal så en ny plæne. Ikke nok med at kløver giver føde til bierne, så tilfører den også næring til græsplænen.

2. Klip bi-venligt

Undgå at klippe din hæk før den har blomstret. For hyppig klipning fjerner blomsterne og dermed føde til bierne. Det er derfor en god idé at vente med at klippe hækken til efter den har afblomstret, så bierne kan få gavn af de mange blomster. Det samme gælder for din græsplæne. Lad græsset gro lidt længere så blomsterne i plænen får lov at blomstre. 

Undgå generelt at trimme haven for meget. Det vil hjælpe med at give ekstra liv i haven og gode betingelser for biernes velbefindende.

3. Skab bi-venlig plads

Giv mere plads i din have til det vilde, så bierne får flere levesteder. Lad visne planter og stængler ligge i haven og lav nogle stenbunker eller flotte stensætninger i haven, så der er plads til at bierne kan bruge dem som ynglepladser. Undgå at placere dem i direkte sol, men derimod i halvskygge og et sted hvor de er beskyttet mod vind og vejr.

Derudover skal du undgå at bruge insekt-, svampe- og ukrudtsmiddel til at fjerne uønsket vækst i haven, da midlerne kan være til skade for bierne. Lad også gerne nogle områder i haven være bar jord. Gerne i små forhøjninger og med sandet jord. Det vil give plads til at de jordboende bier kan lave reder og overvintre. 

Læs også: Sommerfuglebusk - alt om pasning, plejning og beskæring

Bi-venlige planter

Løg og knolde: Krokus, vintergæk, hyacinter 

Træer og buske: Pil, ribs, solbær, mirabel, kirsebær, blommer, kræge, buksbom, æbler, pærer, dværgmispel, hindbær, rønnebær, hvidtjørn, liguster, evodia, roser, klatrehortensia, snebær, lyng, vedbend

Krydderurter: Purløg, salvie, oregano, timian, citronmelisse

Stauder: Julerose, kodriver, ærteblomst, blåklokke, slangehoved, kortlæbe, læbeløs, kæmpe jernurt, kornblomst, vortemælk, perikon, asters, stenurt, Skt. Hansurt, lavendel, solsikke, stokrose, solbrud, torskemund, løvemund, kattehale

Kilde: Danmarks Biavlerforening

28. marts 2018 Louise Ankerstjerne Olsen
Mere om Dyr i haven

Så mange har insekthotel i haven

Flere og flere boligejere indretter insekthoteller i haven. Det viser en undersøgelse blandt over 1.100 danskere.

Pas på! Dette foder er farligt for havens fugle 

Er du glad for at fodre havens fugle og vil du hjælpe de små flyvere sikkert gennem vinteren, er der derfor et par gode råd, du skal kende...

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjerneb...

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det ligge. Se hvorfor her. 

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...

Pas på dyreungerne i foråret

Fra februar og langt ind i efteråret vrimler det med dyreunger i den danske natur. Særligt haveejere kan møde mange dyreunger når foråret kommer. Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse til at tænke på dyreungerne når haven ordnes.

Det skal du vide om din kanins foder

Det er vigtigt, at du giver din kanin det rigtige at spise. Forkert fodring er nok den hyppigste årsag til sygdom og død hos kaniner. Rigtig...

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...