Hjælp bierne: Skab en bi-venlig have

Dyr i haven

Bierne har det svært i Danmark, hvilke kan give store konsekvenser for vores planter og dyrkning af afgrøder. Det er derfor tid til, at vi alle gør en indsats for at hjælpe bierne. 

Få flere bier i din have
Få flere bier i din have Foto: iStock

Biernes betydning

Bierne i Danmark har svære levevilkår og er i høj grad truet af sygdomme og parasitter. Den store indsats der bliver gjort for at bekæmpe ukrudt med pesticider samt opdyrkning af naturarealer, gør det svært for bierne at finde føde. Bier kan have afgørende betydning for Danmarks fødevareproduktion og plantediversitet. Derudover sørger bierne også for føde til fugle og vildt, og det er derfor vigtigt, at vi som hus og haveejere hjælper til med at forbedre biernes levevilkår.

Fordele ved en bi-venlig have

Vi kan hjælpe bierne ved at gøre vores have mere bi-venlig. Dog er det ikke kun bierne der vil nyde godt af indsatsen. En bi-venlig have vil sikre gode forhold for dine frugttræer og frugtplanter, så du kan få en god høst næste år. Flere bier vil nemlig sørge for at bær og frugter, især æbler og jordbær, bliver større, mere velformerede samt af bedre kvalitet. Samtidig er biernes bestøvning også afgørende for mange at havens planter, og du vil få en mere levende have med skønne naturoplevelser.  Der er derfor mange fordele ved at anlægge en bi-venlig have.

Som hjælp til at komme i gang, er Danmarks Biavlerforening kommet med 3 gode råd til hvordan du, som husejer, kan gøre din have mere bi-venlig.

1. Så og plant bi-venligt

Flere bi-venlige planter vil sørge for mere føde til bierne helt fra tidligt forår til sent efterår. Gå efter planter med få kronblade, da mange kronblade kan betyde at støvdragerne er forringet. Du kan finde en liste med bi-venlige planter nederst i denne artikel.

Gør også din græsplæne mere bi-venlig ved at så minikløver eller vælg en plæneblanding med kløver i, hvis du står og skal så en ny plæne. Ikke nok med at kløver giver føde til bierne, så tilfører den også næring til græsplænen.

2. Klip bi-venligt

Undgå at klippe din hæk før den har blomstret. For hyppig klipning fjerner blomsterne og dermed føde til bierne. Det er derfor en god idé at vente med at klippe hækken til efter den har afblomstret, så bierne kan få gavn af de mange blomster. Det samme gælder for din græsplæne. Lad græsset gro lidt længere så blomsterne i plænen får lov at blomstre. 

Undgå generelt at trimme haven for meget. Det vil hjælpe med at give ekstra liv i haven og gode betingelser for biernes velbefindende.

3. Skab bi-venlig plads

Giv mere plads i din have til det vilde, så bierne får flere levesteder. Lad visne planter og stængler ligge i haven og lav nogle stenbunker eller flotte stensætninger i haven, så der er plads til at bierne kan bruge dem som ynglepladser. Undgå at placere dem i direkte sol, men derimod i halvskygge og et sted hvor de er beskyttet mod vind og vejr.

Derudover skal du undgå at bruge insekt-, svampe- og ukrudtsmiddel til at fjerne uønsket vækst i haven, da midlerne kan være til skade for bierne. Lad også gerne nogle områder i haven være bar jord. Gerne i små forhøjninger og med sandet jord. Det vil give plads til at de jordboende bier kan lave reder og overvintre. 

Bi-venlige planter

Løg og knolde: Krokus, vintergæk, hyacinter 

Træer og buske: Pil, ribs, solbær, mirabel, kirsebær, blommer, kræge, buksbom, æbler, pærer, dværgmispel, hindbær, rønnebær, hvidtjørn, liguster, evodia, roser, klatrehortensia, snebær, lyng, vedbend

Krydderurter: Purløg, salvie, oregano, timian, citronmelisse

Stauder: Julerose, kodriver, ærteblomst, blåklokke, slangehoved, kortlæbe, læbeløs, kæmpe jernurt, kornblomst, vortemælk, perikon, asters, stenurt, Skt. Hansurt, lavendel, solsikke, stokrose, solbrud, torskemund, løvemund, kattehale

Kilde: Danmarks Biavlerforening

28. marts 2018
Mere om Dyr i haven

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Dyr i haven Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Dyr i haven Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Dyr i haven Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Dyr i haven Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Dyr i haven Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Dyr i haven Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Dyr i haven Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for havens fugle.  

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Dyr i haven Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Dyr i haven Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt...

Derfor må du ALDRIG fodre ænder

Dyr i haven Mange nyder at fodre ænder sammen med børn og børnebørn, men andefodring har mange negative konsekvenser. Du skal derfor ikke fordre ænderne for deres skyld, men for din egen. 

Pas på! Her er de farligste sygdomme der kan ramme dig i den danske...

Dyr i haven Selvom den danske natur måske fremstår mild og uskyldig sammenlignet med andre lande, så skal du ikke lade dig narre. Der findes nemlig...

Pas på! Foderbrættet gør fuglene syge

Dyr i haven Dyrenes beskyttelse advarer mod det traditionelle foderbræt. Læs hvorfor her.

Er det giftigt for fugle at spise ris?

Dyr i haven Bryllupssæsonen står for døren og der skal kastes ris på de mange nygifte par. Flere vælger dog i stedet at kaste fuglefrø på brudeparret, da de tror at fugle kan dø af at spise risene. Læs med og find ud af om det passer. 

Sådan bekæmper du dræbersneglen på forhånd

Dyr i haven Frygter du dræbersneglen? Så er det nu, du skal sætte ind! Hvis du sætter ind allerede nu, kan du nemlig sikre dig mod snegleinvasion senere...

Derfor er det godt for dig at kigge på fugle

Dyr i haven Det viser sig, at fugle har en afstressende virkning på os mennesker, og at de derfor kan forbedre vores mentale sundhed. Så tøv ikke med...