Få flere bier i din have
Få flere bier i din have Foto: iStock

Hjælp bierne: Skab en bi-venlig have

Bierne har det svært i Danmark, hvilke kan give store konsekvenser for vores planter og dyrkning af afgrøder. Det er derfor tid til, at vi alle gør en indsats for at hjælpe bierne. 

Biernes betydning

Bierne i Danmark har svære levevilkår og er i høj grad truet af sygdomme og parasitter. Den store indsats der bliver gjort for at bekæmpe ukrudt med pesticider samt opdyrkning af naturarealer, gør det svært for bierne at finde føde. Bier kan have afgørende betydning for Danmarks fødevareproduktion og plantediversitet. Derudover sørger bierne også for føde til fugle og vildt, og det er derfor vigtigt, at vi som hus og haveejere hjælper til med at forbedre biernes levevilkår.

Fordele ved en bi-venlig have

Vi kan hjælpe bierne ved at gøre vores have mere bi-venlig. Dog er det ikke kun bierne der vil nyde godt af indsatsen. En bi-venlig have vil sikre gode forhold for dine frugttræer og frugtplanter, så du kan få en god høst næste år. Flere bier vil nemlig sørge for at bær og frugter, især æbler og jordbær, bliver større, mere velformerede samt af bedre kvalitet. Samtidig er biernes bestøvning også afgørende for mange at havens planter, og du vil få en mere levende have med skønne naturoplevelser.  Der er derfor mange fordele ved at anlægge en bi-venlig have.

Som hjælp til at komme i gang, er Danmarks Biavlerforening kommet med 3 gode råd til hvordan du, som husejer, kan gøre din have mere bi-venlig.

1. Så og plant bi-venligt

Flere bi-venlige planter vil sørge for mere føde til bierne helt fra tidligt forår til sent efterår. Gå efter planter med få kronblade, da mange kronblade kan betyde at støvdragerne er forringet. Du kan finde en liste med bi-venlige planter nederst i denne artikel.

Gør også din græsplæne mere bi-venlig ved at så minikløver eller vælg en plæneblanding med kløver i, hvis du står og skal så en ny plæne. Ikke nok med at kløver giver føde til bierne, så tilfører den også næring til græsplænen.

2. Klip bi-venligt

Undgå at klippe din hæk før den har blomstret. For hyppig klipning fjerner blomsterne og dermed føde til bierne. Det er derfor en god idé at vente med at klippe hækken til efter den har afblomstret, så bierne kan få gavn af de mange blomster. Det samme gælder for din græsplæne. Lad græsset gro lidt længere så blomsterne i plænen får lov at blomstre. 

Undgå generelt at trimme haven for meget. Det vil hjælpe med at give ekstra liv i haven og gode betingelser for biernes velbefindende.

3. Skab bi-venlig plads

Giv mere plads i din have til det vilde, så bierne får flere levesteder. Lad visne planter og stængler ligge i haven og lav nogle stenbunker eller flotte stensætninger i haven, så der er plads til at bierne kan bruge dem som ynglepladser. Undgå at placere dem i direkte sol, men derimod i halvskygge og et sted hvor de er beskyttet mod vind og vejr.

Derudover skal du undgå at bruge insekt-, svampe- og ukrudtsmiddel til at fjerne uønsket vækst i haven, da midlerne kan være til skade for bierne. Lad også gerne nogle områder i haven være bar jord. Gerne i små forhøjninger og med sandet jord. Det vil give plads til at de jordboende bier kan lave reder og overvintre. 

Bi-venlige planter

Løg og knolde: Krokus, vintergæk, hyacinter 

Træer og buske: Pil, ribs, solbær, mirabel, kirsebær, blommer, kræge, buksbom, æbler, pærer, dværgmispel, hindbær, rønnebær, hvidtjørn, liguster, evodia, roser, klatrehortensia, snebær, lyng, vedbend

Krydderurter: Purløg, salvie, oregano, timian, citronmelisse

Stauder: Julerose, kodriver, ærteblomst, blåklokke, slangehoved, kortlæbe, læbeløs, kæmpe jernurt, kornblomst, vortemælk, perikon, asters, stenurt, Skt. Hansurt, lavendel, solsikke, stokrose, solbrud, torskemund, løvemund, kattehale

Kilde: Danmarks Biavlerforening

28. marts 2018
Mere om Dyr i haven

Sådan får du let en bæredygtig have

Er du en da de mange haveejere, der gerne vil øge biodiversiteten i din have, men ved du ikke, hvor du skal starte? Kom i gang med disse 6 gode råd.

Derfor må du ALDRIG dræbe havens myrer

Myrer er overraskende vigtige for din haves trivsel, viser ny forskning.

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjerneb...

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det ligge. Se hvorfor her. 

5 tips: Sådan sikrer du dig, at din robotplæneklipper ikke skader...

Det er mange plæneejeres store frygt, at finde et lille, skadet dyr på plænen efter robotplæneklipperen har kørt en tur. Vi giver dig her...

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Insekterne forsvinder: Sådan hjælper du insekterne i din have

Det kribler og krabler stadig over det ganske land, men nu er det ved at være slut for mange af de større insekter som sommerfugle, græshopper og vilde bier. Se, hvordan du hjælper dem her, hvor Natur- og miljøorganisationen WWF giver 7 tips til din have, som insekterne vil elske. 

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender...

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her