Grønirisk – den velsyngende stamgæst på foderbrættet

Grønirisk er en almindelig ynglefugl i hele landet og en af de mest trofaste gæster ved foderbrættet. Bliv dus med den gulgrønnne sangfugl og hør den synge her.


Grøniriskens kendetegn

Grønirisken, der kun er en smule større end gråspurven, kendes bedst på de lysende gule felter på vinger og hale. Hannens fjerdragt er gulgrøn, og hunnens er brunlig. Vinterdragten er mere grålig, fordi fjerene har lyse bræmmer, der fældes om foråret.

Lever af frø, men kan også lide knopper fra træerne

Grønirisken lever hovedsagelig af frø fra mange forskellige planter, men den æder også knopper fra træer og buske. Især om efteråret udgør forskellige bær og hyben en stor del af føden, men frugtkødet skilles fra, og kun frøene ædes. På foderbrættet er solsikkefrø det foretrukne fødeemne.

Grønirisken får 2-3 kuld om året

 
Grønirisk ved foderbrættet  
Grønirisken er blandt de almindeligste ynglefugle i haver. Den lægger normalt to og undertiden tre årlige kuld med 4-6 æg pr. kuld. Hunnen ruger alene, men fodres med opgylpet føde i hele rugeperioden af hannen. 

Ungerne fodres med insekter

Ungerne fodres af begge forældre i ca. to uger i reden og i den første tid efter, at de knap flyvefærdige har forladt den. Ungerne fodres i vid udstrækning med insekter. Unge grønirisker ligner hunner, men kan kendes på, at de har stribet bryst.

Gæster fra Norge og Sverige

En del af ynglefuglene trækker længere sydpå om vinteren, så en stor del af de grønirisker, der ses i Danmark i vinterhalvåret, oktober-april, er træk- og vintergæster fra Norge og Sverige. 

Mest læste artikler