Blodparasitten babesia angriber og ødelægger kroppens røde blodlegemer.
Blodparasitten babesia angriber og ødelægger kroppens røde blodlegemer.

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Du ved sikkert allerede, hvilke symptomer du skal kigge efter ved borrelia: den røde ring omkring stedet, hvor flåten har siddet, de ømme led, feberen og i værste tilfælde - ved ubehandlet borrelia - lammelser. Til gengæld kender du nok ikke til sygdommen babesia, som pludselig er kommet på forskeres læber.

Et nyt svensk studie viser nemlig, at flere i Sydsverige går rundt med spor efter den mere ukendte flåt-parasit, der er skyld i sygdommen.

De færreste opdager sygdommen

Babesiose, som infektionen fra babesia-parasitten hedder, er en sygdom, der rammer dyr og kun i meget sjældne tilfælde mennesker. Derfor har forskerne også været nødt til at tage et ekstra grundigt kig på flåterne og deres sygdomme.

Symptomerne på inficering med parasitten vil ofte blot vise sig som influenza-lignende. Af samme grund vil du højst sandsynligvis ikke opdage infektionen i disse influenza-tider.

Symptomerne du skal reagere på 

Hvis man undersøger babesia i et mikroskop, kan man se, at det der sker under en infektion er, at blodparasitten angriber og ødelægger kroppens røde blodlegemer. Den blodrøde farve sendes så videre ned i urinen og med ud, når man går på toilettet. Af samme grund har sygdommen også fået kaldenavnet “blodpis”.

Er du en af de rigtig uheldige, hvor parasitten ikke “kun” giver influenza symptomer, er det, der kommer oplevelsen nærmest, en omgang med malaria.
De, der oplever babesia værst, er dog ofte dem, der i forvejen er svækkede.

Her ses høj feber, organsvigt og det kan i værste tilfælde få fatale konsekvenser. Dog skal det siges, at babesiose er relativt let at behandle, når den er opdaget. Den skal blot behandles med en type antibiotika, som faktisk er den samme type, som man behandler malariainfektioner med.

Pas på i det grønne

Flåtbid er ikke noget nyt, men det er babesia-parasitten til gengæld. I hvert fald i den forstand, at man ikke før har opdaget så stor en andel af mennesker have spor efter sygdommen. Og her siges altså spor, fordi det er så svært at diagnosticere sygdommen, at man kigger efter antistoffer kroppen har dannet mod parasitten.

 

Babesia har det svært  i Danmark

Selvom der i Danmark hele tiden, kommer nye flåter til med alle trækfuglene fra både nord og syd, skal man slå koldt vand i blodet. En af de ting man mener kan give parasitten gode betingelser, er naturen som den er i Norge og Sverige samt de vilde elge og vildsvin. Det gør det muligvis lettere for parasitten at etablere sig.

Skal du på tur i det svenske?

Det er altså derfor en reminder til folk, der planlægger fremtidige vandre- eller oplevelsesture til det Svenske. For faktisk havde hele hver sjette svensker, ifølge et studie lavet af ScienceDirect babesia-parasitten. Og også i Norge oplever de en stigning i tilfælde af babesiose. Til sammenIigning er der i Danmark registreret 0 tilfælde. 

Heldigvis arbejder danske forskere sammen med forskere fra både Norge og Sverige for at overvåge blandt andet flåtsygdomme.

Sådan beskytter du dig mod flåterne

Grundlæggende er der nogle helt enkle ting, du selv kan gøre for at beskytte dig mod de små kryb:

  • Påfør lidt polejmynteolie inden du bevæger dig ud. Olien indeholder nemlig mynte, som er giftig for flåter.

  • Ifør dig lange bukser og strømper, samt en trøje med lange ærmer. Du kan og stoppe den langærmede bluse ned i bukserne og buksernes ben i strømperne.

  • Ifør dig gummistøvler - de beskytter rigtig godt.


Husk at tjek dig selv eller andre godt efter, når I har været en tur i det grønne.

Tjek især de varme, fugtige steder på kroppen for ubudne gæster. Tjek din hovedbund, knæhaser, armhuler, navle, skridt og bag ørerne.

12. februar 2019
Mere om Dyr i haven

5 tips: Sådan sikrer du dig, at din robotplæneklipper ikke skader...

Det er mange plæneejeres store frygt, at finde et lille, skadet dyr på plænen efter robotplæneklipperen har kørt en tur. Vi giver dig her fem gode råd til, hvordan du sikrer din robot og din have mod at gøre skade på havens små besøgende.

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Insekterne forsvinder: Sådan hjælper du insekterne i din have

Det kribler og krabler stadig over det ganske land, men nu er det ved at være slut for mange af de større insekter som sommerfugle, græshopp...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået deres egne høns i baghaven, og tendensen er stigende - skal du være med på den hyggelige hobby? Se, hvad det kræver her.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange...

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...

Insekthotel – giv insekterne et flot sted at bo i haven

Det er at let pynte din have og hjælpe insekterne samtidig. Et insekthotel skaber rum og plads til æg og larver fra bier, sommerfugle,...

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske haver til sommer.

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt...

Derfor må du ALDRIG fodre ænder

Mange nyder at fodre ænder sammen med børn og børnebørn, men andefodring har mange negative konsekvenser. Du skal derfor ikke fordre ænderne...