Bliv biavler og få frisk honning

Med et bistade i haven får du frisk honning, samtidig med at træer og buske bestøves. Det kræver noget arbejde, men du kan til gengæld blive selvforsynende med honning - og lidt til.


Vil du selv være biavler?

Har du mod på biavl, kan det sagtens lade sig gøre i en almindelig have, hvis der er et roligt og lyst hjørne i haven tæt ved en høj hæk el.lign. Hækken er vigtig, fordi den vil tvinge bierne til at flyve op i luften, når de skal på jagt efter nektar. Bierne skal også have adgang til frisk vand.

Kurser i biavl for begyndere

Du kan altid hente råd og vejledning hos erfarne avlere. Du kan også tilmelde dig et af de mange kurser, som bliver afholdt for nybegyndere. De ca. 4.000 biavlere i Danmark er fordelt på to foreninger med lokalafdelinger i hele landet. I mange af lokalafdelingerne har nybegyndere også mulighed for at låne honningslynger og få hjælp til at slynge og røre honningen, til den får den rigtige gyldne farve, som vi kender.

Bierne får røg før honninghøsten

Allerede i juni høstes den første honning, og i august og september slynges de sidste trærammer. Én ramme kan indeholde op til 2,7 kg honning ad gangen. Før bistadet tømmes, bedøves bierne med røg.
 
Når bierne registrerer røgen, fylder de sig med honning og er parate til at forlade boet. I det øjeblik er de rolige, og rammerne med honning og bivoks kan fjernes og udskiftes med nye, tomme rammer og sukkervand som erstatning for den honning, du har indsamlet.

Biavlere arbejder hele året

Du behøver ikke se til dine stader hver dag, men de fleste bliver så bidt af hobbyen, at de slår en tur omkring staderne hver dag for at se til dronningen, dronerne og arbejdsbierne, som er på konstant rejse for at samle forråd. Og selv om bierne er gået dvale om vinteren, skal de fodres med en dej af sukkerglasur. I vinterperioden kan en bifamilie spise 15 kilo sukker. Så er de også klar om foråret. Og bierne er lige så flittige som deres rygte. Der skal 10 millioner blomsterbesøg til at lave et glas honning!

Beskyttelsesdragt eller ej?

Alle, der arbejder med bier, bliver stukket. Nogle avlere anbefaler, at du altid har beskyttelsesdragt på. Andre mener, det mere er et spørgsmål om, hvordan du omgås bierne. Under alle omstændigheder bør børn dog altid have beskyttelsesdragt på.
  
Læs også: 7 tips til hvordan du får flere bier i din have

Hvis du bliver stukket af en bi eller en hveps

Biavlere bliver også stukket. Det er almindeligt for avlere med 3-4 bistik på en sæson. Bier kan kun stikke mennesker en gang, fordi deres brod har modhager og bliver siddende, hvor du er blevet stukket. Det er vigtigt at fjerne brodden. Ved bistik kommer der hævelse og kløe. Apoteket har midler, som kan dulme irritationen. Enkelte mennesker er overfølsomme over for bier, og det kan kræve lægebesøg, hvis de bliver stukket.

Bier skal ikke forvekslea med hvepse

De fleste stik stammer dog fra hvepse og ikke fra bier. Det er ikke bier, der sværmer om syltetøjet på terrassen eller i bagerbutikken. Hvepse har ikke modhager, så de kan stikke flere gange. 

Bierne holder fri efter høsten

Honninghøsten sætter punktum for en travl sæson for bifamilien. Familien, som består af op til 60.000 bier, har arbejdet hele sommeren for at opbygge et forråd. Inde i stadet har arbejdsbier sammen med droner fodret og plejet dronning, larver og æg. De udearbejdende bier har samlet i snit 2 g honning om dagen.

Mest læste artikler