En skovhave er for de dovne

Når haven fortrinsvis dyrkes for at give maven glæde, og der er et helt specielt samspil mellem dyr og planter, kaldes det en skovhave.


Er lugejernet og din energi brugt op på kvikgræs, skvalderkål og snerler, skal du måske overveje at finde en anden måde at dyrke din have på.

Begrebet skovhave er stærkt på vej. Det lyder måske langhåret, men fordelene ved den type have står nærmest i kø.

De allerfleste af planterne kan spises, du dyrker efter princippet bæredygtighed og du kan have rigtig mange forskellige planter på meget beskeden plads.

– En af fordelene er også, at den ikke er særligt arbejdskrævende – i hvert fald ikke, når den først er anlagt. Bunddække sørger for, at ukrudtet holdes nede – og får skvalderkålen alligevel overtaget en dag, dækkes området af med genbrugsplast. Efter et år i mørke er selv skvalderkålens livsgejst udtømt, fortæller Birgit Rothmann fra Samsø til Familie-Journal.

Læs også: Helt nyt trick: Lok dræbersneglene til at æde hinanden

Alt kan spises

Birgit valgte at læse om permakultur og anlægge en skovhave efter hun i 40 år havde dyrket sin have på traditionel vis.

Nu er sommerblomsterne skiftet ud med spiselige træer, buske og planter af enhver art og Birgit frydes over nye spiselige planter til middagsbordet, mens hun bruger langt mindre tid på kedeligt havearbejde.

Her kan du læse hele artiklen om Birgit. 

I den får du også at vide, at sankthansurt og hosta faktisk er spiselige, og hvad de smager af og bruges til.

Smag af lakrids og cola

Hos Birgit dyrkes kartoflerne i et lag af halm, så der hverken skal graves længe eller hyppes for at kunne sætte tænderne i egen kartoffelavl, og tre indiske løbeænder sørger for at spise en eventuel overproduktion af snegle. Senere ender de iøvrigt selv på middagsbordet måske tilsat urter, der dufter og smager af lakrids og cola.

Læs også: Kæl og spis – kaniner

Dyrk urter i spiral

Begrebet permakultur dækker over lysten til at skabe bæredygtighed gennem at ændre bl.a. den måde, vi dyrker og forbruger afgrøder på. I permakulturen  kombinerer du det bedste fra moderne teknologi med det bedste fra tidligere kulturperioders viden og kunnen.

I praksis betyder det, at du fx dyrker urter i en spiral, så planter med forskellige behov kan nyde godt af hinanden. Formen giver mulighed for, at du både finder tørre, fugtige, solrige og skyggefulde steder til planterne på et minium af plads.

Her kan du læse mere om spiraldyrkning

Mest læste artikler