Foto: Klaken

Det skal du vide om din kanins foder

Det er vigtigt, at du giver din kanin det rigtige at spise. Forkert fodring er nok den hyppigste årsag til sygdom og død hos kaniner. Rigtig mange kaniner bliver overvægtig, får for lange tænder eller får diarre på gund af forkert fodring. Dette kan få alvorlige konsekvenser for kaninen og skade dens trivsel.

Af: Marie Gullestrup, 16. juni 2020

I naturen lever kaniner af græs, blade, grene og urter. Kaniner er såkaldte pseudodrøvtyggere, hvilket vil sige, at en del af det de spiser, skal igennem kaninen to gange for det optages i tarmsystemet. Kaniner har derfor to slags afføring.

Den ene er mørk og blød. Den indeholder vigtige aminosyrer og vitaminer og har stor betydning for kaninens normale tarmfunktion. Den anden er større, lysere, hårdere og mere fiberrig. Kaniner, der er overvægtige, kan have svært ved at nå ned og få fat i disse afføringskugler og kan derfor få ernæringsproblemer.

Undgå konsekvenserne af dårlig og forkert fodring

For at få de fibre og næringsstoffer, der har så stor betydning for kaninerne, er det vigtigt med en fiberrig kost som hø og frisk grønt. Sørg derfor altid for, at kaninen har adgang til godt hø. Det fiberrige hø er sundt for kaninen, og hjælper med til at slibe dens tænder. Giv gerne høet i en høhæk, så kaninen ikke sviner høet til ved at træde på det eller bruger det som toilet. 

Pas godt på at høet ikke er muggent. Muggent hø kan gøre kaninen syg. Vær særlig opmærksom på hø, der står i aflukkede sække uden for butikker i kraftig sol. Solen skaber kondensvand i poserne, der kan få høet til at mugne.

Grønt

Giv gerne kaninen grønt fra haven eller køkkenet. Mange slags ukrudt er velegnet til kaniner herunder mælkebøtteblade og -blomster, skvalderkål og vejbred. Mange krydderurter er ligeledes velegnet til kaninerne lige som nogle af havens blomster som hibiscus, morgenfruer og roser.

De fleste kaniner sætter pris på grene, der er særdeles velegnet til at slide på deres tænder. Giv den æble-, pære- hazel- og hindbærgrene. Du skal imidlertid holde kaninen langt fra løgplanter herunder tulipaner.

Kaniner må gerne få frugt men helst i små mængder, da de ofte indeholder meget sukker. Du kan også give den grøntsager, men giv kun salat og agurker i små mængder, da de inde holder meget vand. Det kan give kaninen diarre. Undlad helt at give kaninen kartofler, løg og avocados. For meget grønt for pludseligt kan give kaninen diarre. Begynd derfor med små mængder. Giv langsomt mere og tag det grønne væk, hvis kaninen får diarre og giv hø i stedet.

Kaninfoder

Piller/pellet

Strengt taget behøver kaninen ikke piller eller pellet, som nogle kalder dem. Kaninpiller kan dog være med til at sikre, at kaninen får de vitaminer og mineraler, den skal have. Det er derfor vigtigt at sikre, at pillerne indeholder de nødvendige næringsstoffer. Det er særligt vitamin B12 og E vitamin, man skal være opmærksom på, da en del foder ikke indeholder disse vitaminer. Det er ligeledes vigtigt, at korn kun udgør en mindre del af pillerne. Første ingrediens på indekssedlen (som er den, der er mest af) skal derfor helst være græs eller lucerne. Korn tilsættes dels for at binde pillerne sammen, så de ikke smuldre, og fordi det er billigt.

Undlad helst, at give kaninen blandingsfoder. Der er typisk to slags. De billige, der er tilsat meget korn. Det er ikke naturligt for kaniner at spise korn, og det bidrager ikke med megen næring. De dyrere mysliblandinger indeholder ofte dele, der feder meget. Det er særligt disse dele kaninerne vælger ud og spiser. Øvrige dele, der er næringsrige efterlades, hvorved kaninen kan blive overvægtig og fejlernæret.

Hvis du vil give kaninen forskellige smagsoplevelser og ikke bare rene piller, kan du dog drysse pillerne med tørrede krydderurter, der ikke feder.

Mængden af piller kaninen skal have afhænger af kaninens alder, aktivitetsniveau, hvad den får ud over piller samt indholdet af piller. Læs og følg brugsvejledningen på foderets emballage.

Salt og kalksten

Mange giver kaninerne salt- og kalksten. Spring det over. Kaninen bør helst få de nødvendige mineraler og vitaminer fra pillerne. Salt- og kalksten er der ofte overflødige. I værste fald skadelige. Det er ikke mindst nyrerne, der tager skade af for meget kalk.

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

16. juni 2020 Marie Gullestrup
Mere om Dyr i haven

Så mange har insekthotel i haven

Flere og flere boligejere indretter insekthoteller i haven. Det viser en undersøgelse blandt over 1.100 danskere.

Pas på! Dette foder er farligt for havens fugle 

Er du glad for at fodre havens fugle og vil du hjælpe de små flyvere sikkert gennem vinteren, er der derfor et par gode råd, du skal kende...

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjerneb...

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det ligge. Se hvorfor her. 

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...

Pas på dyreungerne i foråret

Fra februar og langt ind i efteråret vrimler det med dyreunger i den danske natur. Særligt haveejere kan møde mange dyreunger når foråret kommer. Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse til at tænke på dyreungerne når haven ordnes.

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt...