Foto: Maria Gullestrup

Det skal du vide før, du køber kaninbur

Det første du skal overveje, før du køber et kaninbur til din kanin, er om du overhovedet skal have den i et bur. Der er nemlig mange andre muligheder, som kan være lige så gode - eller bedre - for dig og din kanin.

Af: Maria Gullestrup, 6. juli 2020

Du kan lade kaninen bo i en stor indhegning i haven, i børnenes legehus, i en hesteboks eller lade den gå løs i huset. Vælger du burløsningen er det en god ide, at lade kaninen komme ud af buret ofte, så den har mulighed for at bevæge sig mere og at opleve nye og anderledes ting. Du kan evt. lade kaninen komme ud i en løbegård, lufte den i snor eller lade den komme rundt i stuen.

Størrelse

Vælger du et bur, skal det gerne være minimum 120 cm bredt, 60 cm højt og 60 cm dybt til små kaniner. Buret bør være større, hvis du har en stor kanin. Et bur, med en indvendig burhøjde på over 60 cm. har den fordel, at der er mere plads til kasser, rør og andre ting til kaninen i buret, end hvis buret er lavere. Burets dybde har betydning for hvor let man kan få fat i kaninen. Alt efter ens egen højde og hvor højt buret er placeret over jorden kan det nemlig være svært at nå kaninen i buret, hvis det er for dybt. Det er altså bedre, hvis buret er bredt end dybt, hvis kaninen skal have mere plads.

Materiale

Vær opmærksom på om buret er lavet af et godt solidt materiale. Mange bure på markedet er nemlig lavet af bløde træsorter, der meget let bliver bidt i stykker eller går i stykker af sig selv. Trådnettet i buret kan også være så tyndt, at det går i stykker, hvis du hænger en foder- eller vandskål på det. Det kan også let blive ødelagt af hunde og ræve, der måtte være interesseret i at få fat i god kaninsteg.

Pas på med kringelkroge

Du bør også være opmærksom på burets indretning. En del bure har mange kringelkroge, der kan gøre det svært at få fat i kaninen. Vær særlig opmærksom på, om du kan få fat i kaninen alle steder i buret. Det gælder ikke mindst etageburene. En del bure har nemlig meget små eller dårligt placeret låger, der gør det svært at få fat i kaninen og vanskeligt at gøre buret rent.

Bund i etageburet

Nogle etagebure har en slags løbegård i underetagen uden bund. Sådanne bure skal meget gerne placeres på et fast underlag eller have påsat trådnet i bunden. Er der ikke det, kan kaninen let grave sig ud af buret.

Buret gør det ikke alene

Det er ikke størrelsen alene, der gør det. Du skal også være opmærksom på indretningen. Sørg gerne for at kaninen har gemmesteder i buret: eksempelvis rør og kasser og noget at gnave i. Har den ikke noget at gnave i, risikerer du, at den gnaver i buret i stedet for. Sørg også gerne for at skifte tingene i buret en gang imellem, så kaninen får noget nyt, den kan beskæftige sig med.

Du kan også eksperimentere med forskellig slags strøelse i forskellige dele af buret. Dels giver det kaninen et valg, dels får du så et indtryk af hvilke strøelse, den foretrækker.

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

6. juli 2020 Maria Gullestrup
Mere om Dyr i haven

Så mange har insekthotel i haven

Flere og flere boligejere indretter insekthoteller i haven. Det viser en undersøgelse blandt over 1.100 danskere.

Pas på! Dette foder er farligt for havens fugle 

Er du glad for at fodre havens fugle og vil du hjælpe de små flyvere sikkert gennem vinteren, er der derfor et par gode råd, du skal kende...

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjerneb...

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det ligge. Se hvorfor her. 

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...

Pas på dyreungerne i foråret

Fra februar og langt ind i efteråret vrimler det med dyreunger i den danske natur. Særligt haveejere kan møde mange dyreunger når foråret kommer. Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse til at tænke på dyreungerne når haven ordnes.

Det skal du vide om din kanins foder

Det er vigtigt, at du giver din kanin det rigtige at spise. Forkert fodring er nok den hyppigste årsag til sygdom og død hos kaniner. Rigtig...

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...