For én gangs skyld er rod en fordel.
For én gangs skyld er rod en fordel. Foto: GettyImages

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det ligge. Se hvorfor her. 

Det er blevet efterår, og de danske haveejere oplever i disse dage, at deres græsplæne bliver dækket til af nedfaldne blade og kviste. 

For mange er det et irritationsmoment, der skal af vejen, men selv om det er fristende at samle det sammen og fjerne det fra haven, bør du i stedet samle det sammen og lade det ligge. 

Dyrelivet opholder sig i haven

Det forhindrer nemlig dyrelivet i at kunne opholde sig i haven, hvis man fjerner blade og kviste fra jorden. Det fortæller biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen i en pressemeddelelse:

- Mange haveejere bander over de nedfaldne blade, fordi det betyder arbejde med at rode dem sammen og få dem væk i sække. Men bladene skal slet ikke væk. Bladene fungerer som lune dyner for insekter og andre smådyr og skaber derfor et fantastisk spisekammer for solsorten, som er afhængig af at kunne gå og vende blade og rode efter insekter under dem, fortæller han.

Solsortens private spisekammer

De isolerende blade er et oplagt skjulested for biller, edderkopper, bænkebidere og andre smådyr. Når solsorten skal finde føde, kan den derfor gå på opdagelse i bladene og finde en masse lækkerier. 

Det samme gælder, hvis du har en brændestabel eller en bunke med mursten stående i et hjørne af haven, hvor plæneklipperen og riven ikke kan nå hen. Nedenunder gemmer sig et paradis for bænkebidere, skovsnegle og larver. 

En opyddet have er en artsfattig have

Har du stadig ikke fjernet de mursten, der ligger fra dengang huset blev bygget eller de sidste teglsten fra da taget blev skiftet flere år tilbage, har du derfor en god undskyldning for at lade dem ligge.

Biodiversiteten får nemlig lov at blomstre, når vi ikke forstyrrer området, og vil du gerne være en dyre- og biodiversitetsvenlig haveejer, må du tage en beslutning om, hvor de nedfaldne blade og kviste skal samles og stå uberørt.

Husk på, at jo mere opryddet din have er, jo mere artsfattig er den også.

16. oktober 2019
Mere om Dyr i haven

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjerneb...

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået deres egne høns i baghaven, og tendensen er stigende - skal du være med på den hyggelige hobby? Se, hvad det kræver her.

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender...

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange...

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for havens fugle.  

Pas på dyreungerne i foråret

Fra februar og langt ind i efteråret vrimler det med dyreunger i den danske natur. Særligt haveejere kan møde mange dyreunger når foråret...

Det skal du vide om din kanins foder

Det er vigtigt, at du giver din kanin det rigtige at spise. Forkert fodring er nok den hyppigste årsag til sygdom og død hos kaniner. Rigtig...

Muldvarpen - havens sødeste dyr

Mange haveejere ser rødt, når de får besøg af muldvarpen. Men i virkeligheden burde de være fulde af beundring over det lille underjordiske nichedyr, som i øvrigt er fredet i Tyskland.

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt...