Kravler myrerne altid på dine træer? Det bør du være glad for!
Kravler myrerne altid på dine træer? Det bør du være glad for! Foto: GettyImages

Derfor må du ALDRIG dræbe havens myrer

Myrer er overraskende vigtige for din haves trivsel, viser ny forskning. 

Myrer står på de færreste haveejeres liste over yndingsdyr. De invaderer drivhuset, findes overalt i græsplænen og undergraver terrassefliserne. Næste gang du spotter en lang række af de flittige insekter på dit æbletræ eller i blomsterbedet, bør du dog glædes ved synet. 

Det viser sig nemlig, at de små insekter er overraskende vigtige for din haves trivsel. Faktisk så vigtige, at de kan spare dine træer og planter for mindst 14 forskellige sygdomme. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Kurerer sig selv og hinanden - og din have 

Myrer lever sammen i tuer, typisk under jorden. Fordi de lever så tæt, er de konstant udsat for stor smittespredning, og derfor er de nødt til at udvikle deres egen medicin mod sygdomme.

Det gør de ved selv at udskille antibiotika fra kirtler i kroppen. På deres ben og bryst holder de endvidere kolonier af bakterier, der også udskiller antibiotika. Det smarte ved dét er, at de kan kurere sig selv og hinanden med den antibiotika, de selv leverer - og nu har forskere fundet ud af, at de altså også kurerer de planter og træer, de kravler på. 

Præcis hvordan myrerne kurerer havens planter, er dog endnu uklart for forskerne. Men seniorforsker Joachim Offenberg, der har stået i spidsen af undersøgelserne, mener at de har et godt bud: 

- Vi ved, at myrerne afsætter kemiske duftstoffer på deres stier på planterne, så de kan finde vej. Og vi ved, at nogle af disse stoffer har antibiotiske egenskaber. Den kurerende effekt på plantesygdommene skyldes nok disse stoffer, siger han i en pressemeddelelse. 

Undgå skurv og æbleråd 

At myrerne har kurerende egenskaber er dog ikke helt ny viden. Tidligere undersøgelser har nemlig vist, at skovmyrer, der blev flyttet til en æbleplantage, hurtigt formåede at reducere de to æblesygdomme skurv og æbleråd i hele plantagen. Samtidig blev der observeret højere udbytte på æbletræerne med myrer sammenlignet med nabotræerne uden myrer.

Og nu har forskerne altså fundet videnskabeligt belæg for, at myrerne også kan hæmme mindst 14 forskellige plantesygdomme. 

Skaber nye bekæmpelsesmidler 

Derfor satser de på, at myrerne og deres antibiotika med tiden kan bruges i landbruget. Med mere forskning inden for feltet har forskerne nemlig mulighed for at afsløre nye typer biologiske bekæmpelsesmidler, som kan bruges i kampen mod landbrugets resistente plantesygdomme. 

Og tanken er faktisk ikke den rene utopi: Andre forskere har fundet antibiotika på en afrikansk myre, som er i stand til at slå MRSA og andre multiresistente bakterier ihjel.

Har du lyst til at lære om, hvordan du med få tiltag kan hjælpe dyrene i din have. Og hvordan de kan hjælpe dig? Så tilmeld dig vores online kursus 'Haven i balance' her.

25. oktober 2019
Mere om Dyr i haven

Det skal du vide om din kanins foder

Det er vigtigt, at du giver din kanin det rigtige at spise. Forkert fodring er nok den hyppigste årsag til sygdom og død hos kaniner. Rigtig mange kaniner bliver overvægtig, får for lange tænder eller får diarre på gund af forkert fodring. Dette kan få alvorlige konsekvenser for kaninen og skade dens trivsel.

Lær sommerfuglene at kende

Foråret er på vej, og det er ved at være tid til, at du kan se sommerfugle i din have.

Invitér bier, sommerfugle og andre nyttedyr tilbage i din have

Op mod en million dyre- og plantearter kloden over er truet af udryddelse, og mange af dem risikerer at være forsvundet inden for få årtier....

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjerneb...

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det...

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød her. 

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender...

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...