Den syvplettede mariehøne har sin egen overvlevelsesstrategi.
Den syvplettede mariehøne har sin egen overvlevelsesstrategi. Foto: iStock

Derfor er mariehøns røde

Vi kender mest mariehøns som røde, men de kan have andre farver. Ny forskning viser, at der er en god grund til, at et lille byttedyr som en mariehøns optræder i så stort et antal i røde farver. Den røde farve beskytter nemlig insektetarten bedre mod rovdyr, end mere blege farver gør. 

Af: Mikkel Hede, 8. maj 2017

Mariehønsenes værn mod rodvdyr

Mariehønen er haveejerens bedste ven, fordi de er det bedste værn mod bladlus. De kan nemlig fortære myriader af bladlus i løbet af en dag. 

Mariehønen har som byttedyr for større dyr sin egen plads i fødekæden. De lever livet farligt på deres egen måde. Det er nemlig ikke den store kunst at fange en mariehøne. Det ved ethvert barn, der har ladet en mariehøne vandre hen over sin hånd.

Menneskers skik med at tage insektet i sin hule hånd og sende det afsted i flugt mod vorherre for at bede om godt vejr vidner i allerhøjeste grad om, hvor nemt det er at fange mariehøner.  

Nu kan ny forskning fra Exeter og Cambridge universiterne i England dokumentere, at nogle arter af mariehøns - og særligt de røde - af naturlige årsager ikke er gearede til at stikke af ved mindste fare. De har nemlig en helt anden måde at beskytte sig mod rovdyr på. 

Mariehøns som giftfrøer

Det er et kendt virkemiddel hos visse dyrearter at signalere højt og tydeligt med stærke farver, at det ikke kan betale sig at spise dem, fordi de enten smager afskyeligt eller er regulært giftige.

De mest ikoniske eksempler på dette er giftfrøerne fra syd- og mellemerika, hvis skarpe farver i for eksempel blå, gul og rød får dem til at skille sig ud i det grøn-brune bladhang i junglen. Nogle af disse frøers gift er så farlig, at amazonas indianere i århundreder har brugt ekstrakt fra frøerne som dødbringende giftstof til deres pile.

Så farlig er mariehønen ikke, men alligevel viser det sig nu, at de røde mariehøns bliver spist i signifikant mindre omfang end mere blegt udseende mariehønearter - på grund af deres farve og deres gift.

Mariehøne med to prikker  
To-prikket mariehøne  

De farvestrålende mariehøns skånes af rovdyrene

I Danmark er den mest udbredte art blandt de ca. 50 mariehønearter, der findes i Danmark, den syvplettede mariehøns (Coccinella septempunctata). Der findes dog også røde, gule og brune mariehøns med varierende antal af pletter. 

Forskningen fra Exeter og Cambridge universiterne i England viser nu, at det er de mariehøns, der træder mest tydeligt frem i deres naturlige habitat, som er de mest giftige. Det drejer sig blandt andet om netop den syvplettede mariehøne. 

Forskningen viser også, at de mest farvestrålende mariehøns tilsyneladende også er dem, som insekternes i størst omfang afstår fra at fange og spise.

Forskerne testede for at undersøge dette, hvordan fugle, der normalt spiser mariehøns, reagerede på forskellige farvetegninger på modeller af mariehøns. Disse eksperimenter viste, at fuglene i signifikant grad undgik at gå efter de de mariehøns, der trådte tydeligt frem i deres farvemønster i deres foretrukne omgivelser. Forskerne konkluder på den baggrund, at kombinationen af stærk farve og ekstra stor giftighed hos visse mariehøns er en måde at melde klart ud, at spisning ikke kan betale sig. 

Læs mere om de engelske universiteters studier af mariehøns her

8. maj 2017 Mikkel Hede
Mere om Dyr i haven

Så mange har insekthotel i haven

Flere og flere boligejere indretter insekthoteller i haven. Det viser en undersøgelse blandt over 1.100 danskere.

Pas på! Dette foder er farligt for havens fugle 

Er du glad for at fodre havens fugle og vil du hjælpe de små flyvere sikkert gennem vinteren, er der derfor et par gode råd, du skal kende...

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjerneb...

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det ligge. Se hvorfor her. 

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...

Pas på dyreungerne i foråret

Fra februar og langt ind i efteråret vrimler det med dyreunger i den danske natur. Særligt haveejere kan møde mange dyreunger når foråret kommer. Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse til at tænke på dyreungerne når haven ordnes.

Det skal du vide om din kanins foder

Det er vigtigt, at du giver din kanin det rigtige at spise. Forkert fodring er nok den hyppigste årsag til sygdom og død hos kaniner. Rigtig...

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...