Derfor er mariehøns røde

Dyr i haven

Vi kender mest mariehøns som røde, men de kan have andre farver. Ny forskning viser, at der er en god grund til, at et lille byttedyr som en mariehøns optræder i så stort et antal i røde farver. Den røde farve beskytter nemlig insektetarten bedre mod rovdyr, end mere blege farver gør. 

Den syvplettede mariehøne har sin egen overvlevelsesstrategi.
Den syvplettede mariehøne har sin egen overvlevelsesstrategi. Foto: iStock

Mariehønsenes værn mod rodvdyr

Mariehønen er haveejerens bedste ven, fordi de er det bedste værn mod bladlus. De kan nemlig fortære myriader af bladlus i løbet af en dag. 

Mariehønen har som byttedyr for større dyr sin egen plads i fødekæden. De lever livet farligt på deres egen måde. Det er nemlig ikke den store kunst at fange en mariehøne. Det ved ethvert barn, der har ladet en mariehøne vandre hen over sin hånd.

Menneskers skik med at tage insektet i sin hule hånd og sende det afsted i flugt mod vorherre for at bede om godt vejr vidner i allerhøjeste grad om, hvor nemt det er at fange mariehøner.  

Nu kan ny forskning fra Exeter og Cambridge universiterne i England dokumentere, at nogle arter af mariehøns - og særligt de røde - af naturlige årsager ikke er gearede til at stikke af ved mindste fare. De har nemlig en helt anden måde at beskytte sig mod rovdyr på. 

Mariehøns som giftfrøer

Det er et kendt virkemiddel hos visse dyrearter at signalere højt og tydeligt med stærke farver, at det ikke kan betale sig at spise dem, fordi de enten smager afskyeligt eller er regulært giftige.

De mest ikoniske eksempler på dette er giftfrøerne fra syd- og mellemerika, hvis skarpe farver i for eksempel blå, gul og rød får dem til at skille sig ud i det grøn-brune bladhang i junglen. Nogle af disse frøers gift er så farlig, at amazonas indianere i århundreder har brugt ekstrakt fra frøerne som dødbringende giftstof til deres pile.

Så farlig er mariehønen ikke, men alligevel viser det sig nu, at de røde mariehøns bliver spist i signifikant mindre omfang end mere blegt udseende mariehønearter - på grund af deres farve og deres gift.

Mariehøne med to prikker  
To-prikket mariehøne  

De farvestrålende mariehøns skånes af rovdyrene

I Danmark er den mest udbredte art blandt de ca. 50 mariehønearter, der findes i Danmark, den syvplettede mariehøns (Coccinella septempunctata). Der findes dog også røde, gule og brune mariehøns med varierende antal af pletter. 

Forskningen fra Exeter og Cambridge universiterne i England viser nu, at det er de mariehøns, der træder mest tydeligt frem i deres naturlige habitat, som er de mest giftige. Det drejer sig blandt andet om netop den syvplettede mariehøne. 

Forskningen viser også, at de mest farvestrålende mariehøns tilsyneladende også er dem, som insekternes i størst omfang afstår fra at fange og spise.

Forskerne testede for at undersøge dette, hvordan fugle, der normalt spiser mariehøns, reagerede på forskellige farvetegninger på modeller af mariehøns. Disse eksperimenter viste, at fuglene i signifikant grad undgik at gå efter de de mariehøns, der trådte tydeligt frem i deres farvemønster i deres foretrukne omgivelser. Forskerne konkluder på den baggrund, at kombinationen af stærk farve og ekstra stor giftighed hos visse mariehøns er en måde at melde klart ud, at spisning ikke kan betale sig. 

Læs mere om de engelske universiteters studier af mariehøns her

8. maj 2017
Mere om Dyr i haven

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Dyr i haven Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Dyr i haven Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Dyr i haven Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Dyr i haven Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Dyr i haven Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Dyr i haven Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Dyr i haven Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for havens fugle.  

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Dyr i haven Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Dyr i haven Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt...

Derfor må du ALDRIG fodre ænder

Dyr i haven Mange nyder at fodre ænder sammen med børn og børnebørn, men andefodring har mange negative konsekvenser. Du skal derfor ikke fordre ænderne for deres skyld, men for din egen. 

Pas på! Foderbrættet gør fuglene syge

Dyr i haven Dyrenes beskyttelse advarer mod det traditionelle foderbræt. Læs hvorfor her.

Er det giftigt for fugle at spise ris?

Dyr i haven Bryllupssæsonen står for døren og der skal kastes ris på de mange nygifte par. Flere vælger dog i stedet at kaste fuglefrø på brudeparret,...

Sådan bekæmper du dræbersneglen på forhånd

Dyr i haven Frygter du dræbersneglen? Så er det nu, du skal sætte ind! Hvis du sætter ind allerede nu, kan du nemlig sikre dig mod snegleinvasion senere på året. Læs med og find ud af hvordan.

Hjælp bierne: Skab en bi-venlig have

Dyr i haven Bierne har det svært i Danmark, hvilke kan give store konsekvenser for vores planter og dyrkning af afgrøder. Det er derfor tid til, at vi...

Derfor er det godt for dig at kigge på fugle

Dyr i haven Det viser sig, at fugle har en afstressende virkning på os mennesker, og at de derfor kan forbedre vores mentale sundhed. Så tøv ikke med...