De danske sommerfugle har brug for din hjælp

Dyr i haven

I Danmark har vi i løbet af de sidste år mistet hele 12 forskellige sommerfuglearter, og tabet af dagsommerfugle kan have store betydninger for have- og udendørslivet. Men som haveejer kan du give tilbage til naturen og hjælpe de danske sommerfugle.

Foto: iStockphoto

12 sommerfuglearter er uddøde

Siden 1870 har man fundet 98 forskellige sommerfuglearter herhjemme i Danmark. Ud af de 98 tilhører i alt 76 sommerfuglearter Danmark på fast basis. Desværre kan man nu konstatere at hele 12 arter ikke længere er at finde herhjemme – de er nemlig uddøde. Det drejer sig blandt andet om sommerfuglene Enghvidvingen og Poppelsommerfuglen.

Udover de allerede uddøde arter, findes der en lang række sommerfugle, der nu er truet i så stor et omfang, at også de risikerer at uddø.

- Det er først og fremmest de sommerfuglearter, der er knyttet til skovene, der har lidt de største tab. Ud af de 12 arter af dagsommerfugle, som vi har mistet, var de 10 knyttet til skovhabitater. Blandt de uddøde arter finder vi smukke og farvestrålende sommerfugle som enghvidvinge, terningsommerfugl og mnemosyne, skriver ph.d-studerende Anne Eskildsen i det naturvidenskabelige nyhedsbrev fra Aarhus Universitet. Det rapporter Jyllands-Posten.

Skov- og landbrug er skidt for sommerfuglene

Den primære årsag til, at vi i Danmark har måtte sige farvel til små mange arter, skyldes, at sommerfuglene har fået indskrænket deres levesteder som et resultat af skov- og landbrug. Det betyder, at sommerfuglenes foretrukne levesteder enten bliver forringet eller helt ødelagt.

- Sommerfuglenes store følsomhed og hurtige reaktionstid over for selv små ændringer i deres omgivelser er med til at give os et tidligt varsel, når der sker vigtige ændringer i vores natur. De anses derfor for at være en slags ”natur-termometer,” der kan give os et fingerpeg om den generelle sundhedstilstand af vores natur. Den store tilbagegang, vi har vist blandt sommerfuglene, er dermed lige nu et af de tydeligste eksempler på, at den danske natur har det skidt, siger Anne Eskildsen.

Foto: Peder Størup / Naturplakat.dk

Sådan kan du hjælpe de danske sommerfugle

Heldigvis er det ikke for sent, og der er masser af ting, du kan gøre for at hjælpe sommerfuglene med at klare sig bedre i Danmark.

Som haveejer kan du for det første sørge for at plante adskillige af den slags planter i din have, som sommerfuglenes larver lever og trives på. Det er forskelligt fra art til art, hvilke planter der er bedst. Derudover kan du eksempelvis lade et lille hjørne af havens græsplæne gro frit. På den måde vil de vilde planter kunne nå at blomstre og sætte frø. Det kan også være en gave til sommerfuglene, hvis du eksempelvis lader en bunke grene blive liggende i græsset, så sommerfuglene har et sted at overvintre.

Derudover vil det også være til sommerfuglenes – og resten af naturens – fordel, hvis du undlader at benytte dig af sprøjtegifte og kunstgødning. 

Foto: Peder Størup / Naturplakat.dk

Du kan lave din egen sommerfuglehave

Det er faktisk også muligt at indrette sin have efter sommerfuglenes behov. Der er en række helt grundlæggende faktorer, der har betydning for, om sommerfuglene trives i din have eller ej. Ved at optimere haven efter, hvad sommerfuglene foretrækker, kan du tiltrække massevis af de smukke, farverige insekter.

Først og fremmest skal du sikre, at der er sol nok i haven. Sommerfugle er nemlig insekter, der er helt vilde med varme. Derudover skal haven også ligge i læ. Og om vinteren vil sommerfuglene være dig evigt taknemmelig, hvis du har ladet buske og græs gro højt, så de har steder at gemme sig, når vejret bliver dårligt og klimaet koldt. Sommerfuglene bruger også store sten og træstubbe til at varme sig på, hvis disse er placeret i solen. 

Sommerfugle elsker søde planter og blomster

Nektar fra blomster, nedfalden frugt og harpiks fra træer som birk og fyr er blandt de ting, som sommerfuglene holder ekstra meget af at spise. Det varierer lidt, hvilke blomster de forskellige sommerfugle foretrækker men purpursolhat, blåhat, tidsler, gyldenris, isop, djævelsbid og hjortetrøst er blandt de planter, der tiltrækker de største og smukkeste sommerfugle.

Derudover skal du også sørge for vand til sommerfuglene. Det kan du gøre ved at lave et lille vandtæt bassin, der er gravet ned i jorden og fyldt op med havejord. Og så skal du ellers sørge for at jorden altid er gennemvædet med vand. På den måde vil sommerfuglene kunne leve godt i din have, og du vil sikre, at det bliver nemmere for dem formere sig.

30. maj 2017
Mere om Dyr i haven

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Dyr i haven Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Dyr i haven Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Dyr i haven Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Dyr i haven Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Dyr i haven Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Dyr i haven Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Dyr i haven Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for havens fugle.  

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Dyr i haven Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Dyr i haven Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt...

Derfor må du ALDRIG fodre ænder

Dyr i haven Mange nyder at fodre ænder sammen med børn og børnebørn, men andefodring har mange negative konsekvenser. Du skal derfor ikke fordre ænderne for deres skyld, men for din egen. 

Pas på! Foderbrættet gør fuglene syge

Dyr i haven Dyrenes beskyttelse advarer mod det traditionelle foderbræt. Læs hvorfor her.

Er det giftigt for fugle at spise ris?

Dyr i haven Bryllupssæsonen står for døren og der skal kastes ris på de mange nygifte par. Flere vælger dog i stedet at kaste fuglefrø på brudeparret,...

Sådan bekæmper du dræbersneglen på forhånd

Dyr i haven Frygter du dræbersneglen? Så er det nu, du skal sætte ind! Hvis du sætter ind allerede nu, kan du nemlig sikre dig mod snegleinvasion senere på året. Læs med og find ud af hvordan.

Hjælp bierne: Skab en bi-venlig have

Dyr i haven Bierne har det svært i Danmark, hvilke kan give store konsekvenser for vores planter og dyrkning af afgrøder. Det er derfor tid til, at vi...

Derfor er det godt for dig at kigge på fugle

Dyr i haven Det viser sig, at fugle har en afstressende virkning på os mennesker, og at de derfor kan forbedre vores mentale sundhed. Så tøv ikke med...