En måde at udfordre din fobi for edderkopper er at kigge på et spindelvæv
En måde at udfordre din fobi for edderkopper er at kigge på et spindelvæv Foto: iStock

6 trin til at slippe din angst for edderkopper

Efterhånden som temperaturen sænker sig udenfor, begynder edderkopperne at blive kønsmodne og søger indenfor i de danske hjem. Dette vækker skræk og rædsel for nogen mere end andre. Vi har samlet 6 trin til at slippe angsten for edderkopper.

Af: C. Dahl, 11. oktober 2017

Grunden til at du bliver så bange

Du kan måske selv have svært ved at sætte ord på, hvorfor du bliver så bange for de små behårede kryb, men det findes der faktisk en god forklaring på.

Lennart Pasborg, der er læge og daglig leder af Fobiskolen i København, fortæller i et interview med TV2, at det er en del af menneskets urkraft at frygte kryb – lige så vel som det er en del af menneskets urkraft at frygte mørke, højder og uvejr.

Klarlægning: Frygt eller angst?

Forklaringen er altså, at dit urinstinkt fortæller dig, at du skal føle dig truet af det lille dyr. Men hvorfor? For at forstå dette, er det vigtigt at klarlægge forskellen på frygt og angst.

Frygt er et nødvendigt alarmsignal

Frygt har siden tidernes morgen haft til funktion at fortælle, når der er fare på færde. Frygt er således et alarmsignal, der er nødvendigt for din overlevelse. Et godt eksempel på nødvendigheden af frygt er for eksempel, hvis du står foran en løve. I en sådan situation er det vigtigt, at din frygt fortæller dig, at du skal løbe.

Samme eksempel kan overføres på meget giftige edderkopper, men da vi i Danmark ingen giftige edderkopper har, bliver frygten for de små kryb irrationel. 

Angst er en irrationel, vedvarende frygt

Hvor frygt kan karakteriseres som en forbigående skræk, er angst derimod at være bange for noget, der i princippet ikke er farligt. 

For nogle mennesker bliver angsten så slem, at den begynder at ødelægge livskvaliteten. Dette betyder at frygten tager meget af din tid i hverdagen og forhindrer dig i at gøre de ting, du gerne vil. 

6 trin til at slippe din skræk for edderkopper

Grænsen mellem frygt og angst kan være sløret. Det er derfor op til dig selv at vurdere, i hvor høj grad du har brug for professionel hjælp til at komme af med din skræk. Hvis din fobi for edderkopper er meget slem, er det en god ide at opsøge et kort eller længere terapiforløb, hvor du kommer til bunds i din angst.

Ubehag ved synet af en edderkop kræver ikke nødvendigvis professionel behandling. Du kan udfordre dig selv med de samme øvelser, som personer med en decideret fobi skal igennem under et terapiforløb.

Her er 6 trin, der bliver brugt i et kognitivt terapiforløb:

1. Spørg dig selv

Med de 6 trin du skal igennem, er målet at omvende de irrationelle tanker, der fodrer den uhensigtsmæssige angst. Det første du skal gøre er derfor at spørge dig selv, hvor sandsynligt det er, at en edderkop kan gøre dig fortræd.

Læs eventuelt lidt om edderkopper i Danmark, for at få svar på nogle af dine spørgsmål eller frygter.

2. Se på et billede af en edderkop

Det næste du skal gøre er at printe et billede ud af en edderkop. Kig lidt på billedet, og først når du føler dig parat, skal du forsøge at røre ved billedet.

Gør dette af flere omgange, indtil du føler dig tryg ved situationen. 

3. Observer en edderkop langt fra

Inden du får en levende edderkop på tæt hold, kan du eventuelt tage en gåtur i det fri. Stop op når du ser et edderkoppespind og studér det. Du kan eventuelt puste til edderkoppespindet, og se hvordan det bevæger sig. Læg mærke til hvordan edderkoppen reagerer, da den højst sandsynligt flygter.

4. Observer en edderkop på tæt hold

Når du føler dig klar til det, kan du forsøge at udsætte dig selv for en levende (eller død) edderkop. Her er det igen en god ide at gøre tingene gradvist, så du først får edderkoppen i en lukket beholder. Dernæst kan du prøve, at komme edderkoppen i en vaskebalje, hvor den kan bevæge sig frit.

5. Rør en edderkop

Når du føler dig parat kan du forsøge at røre edderkoppen, og dernæst at holde den. Lad den kravle rundt på din hånd så længe du føler, at det er okay.

Gør dette af flere omgange, indtil du føler dig tryg ved situationen. 

6. Flygt ikke hvis du ser en edderkop fremover

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at du fremover konfronterer dig selv med din skræk. Hvis du ser en edderkop, så må du ikke flygte. Hvis du eksempelvis støder på en edderkop i hjemmet, så forsøg at blive i rummet.

Du kan lave en øvelse, hvor du tager et glas og et stykker papir eller pap. Sæt så glasset ned over edderkoppen og lirk postkortet ind under den. Når edderkoppen er fanget, kan du nemt bære den udenfor.

Processen tager tid - undgå overeksponering

Det er vigtigt at give dig selv tid til at gennemføre ovenstående seks trin. Pas på ikke at overeksponere dig selv for edderkopper ­­– især hvis du gør det alene. 

11. oktober 2017 C. Dahl
Mere om Dyr i haven

Så mange har insekthotel i haven

Flere og flere boligejere indretter insekthoteller i haven. Det viser en undersøgelse blandt over 1.100 danskere.

Pas på! Dette foder er farligt for havens fugle 

Er du glad for at fodre havens fugle og vil du hjælpe de små flyvere sikkert gennem vinteren, er der derfor et par gode råd, du skal kende...

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjerneb...

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det ligge. Se hvorfor her. 

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...

Pas på dyreungerne i foråret

Fra februar og langt ind i efteråret vrimler det med dyreunger i den danske natur. Særligt haveejere kan møde mange dyreunger når foråret kommer. Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse til at tænke på dyreungerne når haven ordnes.

Det skal du vide om din kanins foder

Det er vigtigt, at du giver din kanin det rigtige at spise. Forkert fodring er nok den hyppigste årsag til sygdom og død hos kaniner. Rigtig...

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...