Det er typisk om natten, at robotplæklippere rammer pindsvin i haven.
Det er typisk om natten, at robotplæklippere rammer pindsvin i haven. Foto: GettyImages

5 tips: Sådan sikrer du dig, at din robotplæneklipper ikke skader et pindsvin

Det er mange plæneejeres store frygt, at finde et lille, skadet dyr på plænen efter robotplæneklipperen har kørt en tur. Vi giver dig her fem gode råd til, hvordan du sikrer din robot og din have mod at gøre skade på havens små besøgende.

Hver eneste sommer deles skrækhistorier på de sociale medier, om robotplæneklippere, der er kommet for skade at køre pindsvin over, så de efterlades døde eller hårdt sårede.

Men du behøver altså ikke vælge mellem om du vil have en smuk og velfriseret plæne eller redde pindsvinene. Du kan let gøre begge dele, fortæller Michael Nielsen, der er Country Manager for Stihl i Danmark og lidt af en robotekspert.

- Det er et emne, vi oplever er aktuelt, hvert eneste år, og derfor vil vi gerne være med til at rådgive om, hvordan man kan bruge sin robotplæneklipper med ren samvittighed, fortæller han.

Han har fem gode råd til, hvordan du som robotplæneklipperejer kan sikre dig, at du ikke skader havens dyr.

1. Lad robotten køre om dagen

Det er i altoverskyggende grad om natten, at robotplæklippere rammer pindsvin, derfor kan du med meget stor sandsynlighed undgå uheld ved at lade den køre om dagen.

- Vi anbefaler altid, at robotplæneklipperne kører fra formiddag, når græsset er ved at være tørt, til tidlig aften. Som regel siger vi, at maskinen optimalt set skal køre først på formiddagen, helst ikke før 9.30 og frem til sidst på eftermiddagen, men inden mørkets frembrud. På den måde risikerer man heller ikke at genere sin egen eller naboernes nattesøvn med maskinen - og rammer altså heller ikke de dyr, der er på plænen om natten.

2. Køb den rigtige maskine til din plæne

Grundreglen er, at maskinen skal køre på din plæne i dagstimerne - i et tidsrum, hvor du ikke selv er på plænen. Hvis du oplever, at det er helt umuligt, at få slået græsset, uden at tage natten i brug, skal du måske overveje om du har den rigtige maskine til din plænestørrelse. Hvis du har sparet og købt en lidt for lille maskine, til din plæne er det her, det vil komme til udtryk.

3. Køb en robotplæneklipper der overholder de fælles eurpæiske standarder 

Der er udarbejdet en række fælles europæsike sikkerhedsstandarder for robotplæneklippere, der blandt andet betyder, at plæneklipperen stopper, hvis den møder en forhindring eller hvis den blive løftet elle vippet om på ryggen. Disse standarder sikrer såvel mennesker som dyr ikke kommer til skade. Du kan se, om din robot overholder kravene ved at se, om den bærer CE-mærket.

4. Sænk klippehøjden om sommeren

I sommermånederne kan du med fordel gøre endnu en ting for at sikre sig, at intet dyr kan komme ind under din maskine.

- Hvis du sænker klippehøjden, er det endnu sværere for et lille dyr, at kommer ind under plæneklipperen og dermed komme til skade.

5. Byg et kanthegn

Vil du være absolut på den sikre side, kan du bygge et lille kanthegn rundt om din plæne og på den måde sikre dig, at de små pindsvin slet ikke kommer ind på plænen.

18. juli 2019
Mere om Dyr i haven

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det ligge. Se hvorfor her. 

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Insekterne forsvinder: Sådan hjælper du insekterne i din have

Det kribler og krabler stadig over det ganske land, men nu er det ved at være slut for mange af de større insekter som sommerfugle, græshopp...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået deres egne høns i baghaven, og tendensen er stigende - skal du være med på den hyggelige hobby? Se, hvad det kræver her.

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender...

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange...

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan fuglehuset i haven også gøre en ende på fuglenes liv.   

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...

Insekthotel – giv insekterne et flot sted at bo i haven

Det er at let pynte din have og hjælpe insekterne samtidig. Et insekthotel skaber rum og plads til æg og larver fra bier, sommerfugle, mariehøner, biller og andre vigtige insekter. Lær hvordan du bygger et her.

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt...