Vælg den rette jord til dit drivhus

I drivhuset kan du vælge at dyrke direkte i jorden, i plantesække eller i potter. Du kan også kombinere de tre dyrkningsformer, men de stiller forskellige krav til bl.a. vanding og gødning.


Flere slags jord
Jord skal der til, når du dyrker planter – også i drivhuset. Hvis du har indrettet drivhuset, så der er bede, så kan du sagtens dyrke direkte i jorden, men du kan også bruge de specielle plantesække eller dyrke i potter. Og du kan selvfølgelig også bruge en kombination.

Jorden er nemmest
Dyrker du direkte i jorden, får planternes rødder frit spil til at boltre sig, og får derfor også mulighed for at hente næring fra et stort område. Er drivhusbedene ordentlig vandet igennem, er der også et stort reservoir af vand at tære på. Det betyder, at du ikke skal være så punktlig med vandkanden, som ellers.

Få gange gødning
Langtidsvirkende organisk gødning frigør næringsstofferne lidt efter lidt og passer fint til dyrkning i drivhusbed. Så kan det godt være, at du skal tilføre lidt mere som sæsonen skrider frem, men det er langt fra ved hver vanding. Prøv dig frem. Planternes blade skal gerne være pænt mørkegrønne, så har de det bedst.

Skift jorden eller noget af den
Det er oftest de samme planter, der dyrkes år efter år i drivhuset, så der rådes ofte til at skifte jorden i drivhuset efter hver sæson, men mindre kan bestemt gøre det. Inden sæsonen begynder, kan du fjerne jorden omkring rodzonen af de enkelte planter og også gerne de øverste par centimeter i resten af bedet og så tilføre godt med kompost fra haven. Det er rimeligt overkommeligt arbejde.

Praktiske plantesække
Bruger du plantesække kommer jordudskiftningen af sig selv, da de skal skiftes hvert år. Her er den mængde jord, som planterne har til rådighed noget mere begrænset i forhold til, når du dyrker i bedene, så du skal passe godt med vand og gødning.

Kapilærkasser er smarte
Dyrker du i plantesække, kan du købe såkaldte kapilærkasser, som du kan fylde med vand og flydende gødning, som planterne selv forsyner sig med. Det betyder, at du ikke skal vande så tit, men du skal alligevel være opmærksom på, at gødningskoncenterationen ikke bliver for voldsom i takt med at vandet bliver optaget af planterne og noget af det fordamper.

Potter kan flyttes
Dyrker du drivhusplanter i potter, skal du være vaks med vandkanden eller sørge for en form for automatisk vanding, for her er jordmængden temmelig begrænset. Det smarte ved potterne er dog, at de kan flyttes rundt i drivhuset eller eventuelt flyttes ud på friland i særligt varme perioder eller ved angreb af skadedyr.
21. februar 2011
Mere om Drivhus

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Havehus i engelsk stil af genbrugsvinduer

Gamle vinduer gav ny charme i Rikkes orangeri eller havehus.

Nyt layout for drivhusbelægning

Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

En fast hånd til græskar og melon

Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøst...

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Få et orangeri som på 1800-tallets danske godser

Et orangeri kan meget mere end et drivhus. Det fungerer som et ekstra, smukt rum året rundt, og du kan dyrke masser af planter, som ikke...

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.