Basilikum og tomat er gode sammen i salater og i drivhuset.
Basilikum og tomat er gode sammen i salater og i drivhuset. Foto: iStock

Udnyt pladsen i drivhuset - plant basilikum sammen med tomater

Drivhustomaterne vokser opad og bliver lange og ranglede, og det giver masser af bar jord mellem de enkelte planter. Den plads er det rene guld. Det er nemlig her, du sent forår eller i løbet af sommeren kan plante basilikum ud. Find også den klassiske opskrift på pesto her.

Af: Per Handberg & Nicole Hardt, 2. januar 2019

Når drivhuset er så lille som det er, kan det selvfølgelig være svært at finde plads til alle de ting, du ønsker i din lille køkkenhave.

Basilikum og tomater passer ikke bare smagmæssigt godt sammen, men faktisk kan du med fordel også dyrke dem sammen, og på den måde udnytte pladsen i drivhuset!

Basilikum og tomater vokser fint sammen

Basilikum er en følsom plante, der ikke tåler kulde, blæst eller udtørring, og derfor giver drivhuset de optimale vilkår for denne herlige plante. Her er der varme, læ, og vi vander meget, så basilikum kan næsten ikke slå fejl i dette miljø. Dertil kommer, at tomat og basilikum vokser fint sammen, og desuden klæder hinanden helt forrygende, når der skal laves mad.

Basilikum skal knibes og have rigelig med vand

Det herlige med basilikum og drivhus er især, at du kan dyrke basilikumblade i mængder, som du ellers kun kan drømme om. Men det kræver, at du kigger forbi dem hver dag i denne tid, for dels skal de forsynes med rigelige mængder vand, dels skal de knibes. I denne tid vil de gerne blomstre, og det er ikke optimalt, for så går produktionen af blade i stå. Så der er ingen vej udenom at knibe topskuddene også på sideskuddene, så planterne busker sig mere og mere.

Du kommer langt med bare to sorter

Der findes et utal af sorter af basilikum, men med "Genovese" kan du komme langt, der er den klassiske til pesto og så den "salatbladet basilikum", som giver fantastisk store blade med en lidt mildere smag - den er god i salater og kan også bruges til pesto og lignende. Så kan du supplere op med andre sjove sorter for at eksperimentere lidt.

Sådan laver du en klassisk pesto

I Italien er pesto både videnskab og lidenskab, og hver familie har sin egen opskrift. Det bedste er egentlig at finde en basisopskrift, og så må du selv eksperimentere dig frem ved at justere mængderne af de enkelte ingredienser, så du finder den rigtige sammensætning til din familie.

Det skal du bruge:

  • 60-70 basilikumblade
  • 1 dl god olivenolie
  • 3-4 spiseskefulde parmesan
  • 1 fed hvidløg
  • 2 teskefulde pinjekerner
  • en lille smule salt

Skal det være helt rigtigt, så skal ingredienserne knuses og blandes godt i en morter, men det er altså nemmere i en blender, og resultatet bliver stadig godt.

2. januar 2019 Per Handberg & Nicole Hardt
Mere om Drivhus

Vis os dit smukke drivhus og kom med i magasinet idenyt

Drivhuset er havens oase. Det er fuld af liv om sommeren, hvor planter, frugter og grøntsager spirer og gror. Om vinteren kan drivhuset bruges til hygge og for nogle, kan den fungere som en lun stue midt i den snedækkede have. Drivhuset er en sand fornøjelse, og vi vil gerne se din stolthed. Se her, hvordan dit drivhus kan komme med i idenyt.

Vægdrivhus - Store drivhusdrømme på lidt plads

Har du store drivhusdrømme men ikke pladsen til det? Så kan et vægdrivhus være noget for dig. Selvom pladsen er trang, er der rig mulighed...

Minidrivhus - Sådan får du succes med små drivhuse

Hvis du ikke har en stor have eller terrasse med plads til et drivhus, så kast dig ud i projekt minidrivhus! Se 10 bud på smukke minidrivhus...

Sådan dyrker du krydderurter i drivhuset året rundt

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug i stedet vinterhalvret til at dyrke krydderurter i drivhuset. Se, hvilke arter der egner sig bedst! 

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøsten skal sikres.

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.