Prøv en af de mere en 30 forskellige chili-sorter.
Prøv en af de mere en 30 forskellige chili-sorter. Foto: iStock

Sådan kommer du i gang med at dyrke dine egne chili

Chilier er svaret på alt: De er sunde, indeholder næsten ingen kalorier og virker som et slankemiddel. Og så er de nemme at dyrke i haven og drivhuset, hvis bare de får tilstrækkelig med varme. Og vidste du i øvrigt, at styrken i chili ikke er en smag, mere en smertepåvirkning. Lær mere om chilien her.

Sådan kommer du i gang med at dyrke dine egne chili

Der er mange gode grunde til at gøre plads til nogle chiliplanter i drivhuset eller til at eksperimentere med chili krukkerne på terrassen. Udbyttet kan let vise sig at overstige de største forventninger.

Duft og farver varierer

Duften varierer meget blandt chilierne. Den spænder over et væld af frugtagtige nuancer og skifter endda gennem modningsperioden. Og så er der farverne. Planterne er frodige og saftiggrønne. Frugterne er saftspændte og strålende blanke. Umodne kan de være grønne, sorte eller hvide. Modne skifter de til alle mulige farvetoner fra gul over orange til flammende rød eller lilla afhængigt af sorten.

Chilier strutter af sundhed

Dertil kommer, at chilier er sunde. De er sprængfyldte med vitaminer og antioxidanter. De giver alt efter styrken en hurtigere mæthedsfornemmelse, men indeholder selv næsten ingen kalorier. De nedsætter desuden behovet for fedtstoffer i maden. De er altså et godt slankemiddel, og det menes ligefrem, at chili kan øge stofskiftet med op til 25 pct.
  
Læs også: 10 tricks til succes med tomater i drivhuset

Chilier kræver lys og varme

Hvis du vil så dine chiliplanter, skal du i gang allerede midt i februar. Chili spirer villigt, men planterne har en lang udviklingstid. Så i potter, og plant om flere gange til stadig større potter.

Chili skal have meget varme om dagen

Generelt kræver chili mere varme end fx tomater for at komme i gang med væksten. 20-25 grader om dagen og ikke meget under 15 grader om natten er optimale betingelser. På friland bør du vente med at plante chili til omkring sankthans. Vælg et lunt og gerne beskyttet sted.

Sådan kommer du godt i gang

Hvis du fjerner de første seks-syv blomster på planten, vil den blive mere kompakt. Den større bladmasse betyder yderligere, at de første frugter dannes langt tidligere. De kan høstes umodne allerede fra begyndelsen af juli, og jo før og jo flere du plukker, jo flere chilier kommer der. Chili skal gødes som andre drivhusplanter. Hellere med en tynd blanding tit – fx ved hver vanding – end med en kraftigere blanding sjældnere.
  
Læs også: Rabarber - havens nemmeste plante

Citronchili

Citronchili er en meget stærk chili. Først grøn med æblearoma, siden gul med citrus-, solbær-, nektarinaroma. Frugten er 7 cm lang.

Habanero chili

En af de absolut stærkeste chilier i verden. Fantastisk kraftig aroma af abrikos, mango og stærk frugtaroma, som Habanero er kendt for. Sorten giver et flot stort udbytte.

Sweet banana

Slik til børn. Denne chili får meget store (15 cm) og meget milde frugter med en frugtagtig smag. Kan spises rå, men er også fin til salater. Kan lykkes på friland fra juni måned.

Chilier på Scoville-skalaen

Chilis styrke måles i scoville. Den varierer fra 0 til 500.000, hvor 0 svarer til styrken i en grøn peberfrugt. En “almindelig” dansker vil generelt opfatte en styrke på 7.000 som stærk. De sorter, der er til salg som udplantningsplanter, er for nemheds skyld i reglen inddelt i styrker fra 0 til 10.

Chiliplanter om vinteren

Chiliplanter er flerårige, men de tåler ikke under 10-15 grader. Det ideelle overvintringssted er en vindueskarm i et køligt rum. Vand sparsomt om vinteren, så planten netop holdes i vækst. Til foråret pottes planten om, og den skæres tilbage til ca. 10 cm over den første forgrening.

Du kan også have glæde af dem om vinteren

Chilier er bedst friske, men du kan også have glæde af dem hele vinteren. Gør dem i stand, og frys dem i passende portioner. Eller opbevar de rensede chilier i olie eller eddike, som også kan bruges til stegning og i marinader, og som er nem at styrkeregulere med mere ukrydret olie eller eddike. Nogle chilier kan tørres hele – frøene kan med held sås næste år i februar.
30. januar 2006
Mere om Drivhus

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Havehus i engelsk stil af genbrugsvinduer

Gamle vinduer gav ny charme i Rikkes orangeri eller havehus.

Nyt layout for drivhusbelægning

Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

En fast hånd til græskar og melon

Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøst...

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Få et orangeri som på 1800-tallets danske godser

Et orangeri kan meget mere end et drivhus. Det fungerer som et ekstra, smukt rum året rundt, og du kan dyrke masser af planter, som ikke...

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.