Mest almindeligt er det at bruge drivhuset til tomater og agurker.
Mest almindeligt er det at bruge drivhuset til tomater og agurker. Foto: Lotte Bjarke

Sådan får du det optimale ud af dit drivhus

Du kan dyrke forbløffende mængder varmekrævende grøntsager i drivhuset, men det kræver, at du griber det rigtigt an.

Af: Lotte Bjarke, 3. maj 2018

Kom godt fra start

Her på vores nordlige breddegrader giver et drivhus i haven masser af muligheder for at dyrke planter, der almindeligvis ikke bryder sig om temperaturen under åben himmel og heller ikke rigtig synes, at vores sommer er lang nok.

Mest almindeligt er det at bruge drivhuset til tomater og agurker, men der er masser af andre muligheder, hvis du synes, en agurkplante eller to og fire tomatplanter faktisk producerer rigeligt med grøntsager til husholdningens behov.

Jordtemperaturen er vigtig

De beskyttende rammer under drivhusets glastag giver mange muligheder for at få mest muligt ud af havesæsonen.  Du har sikkert allerede sået eller plantet salat, spinat og andre bladgrøntsager. For de typiske drivhusplanter er der en faktor, der er helt afgørende for succes. Jordtemperaturen skal være høj nok, før du planter planterne ud. Og i år er vi udfordret med frostgrader langt hen i april.

Læs mere: Få succes i drivhuset med disse råd

Agurk-, tomat- og peberplanter frister i butikkerne længe før, det er sikkert at plante dem ud i drivhuset. Mest sarte er agurkplanterne, der hader kolde fødder og kræver en jordtemperatur på mindst 18 °. Lavere temperaturer risikerer at slå rødderne ihjel, og så kommer der ikke mange agurker på den plante.

Læs mere: 11 gode råd til tomater i drivhuset

Invester i et jordtermometer 

Tomatplanter er knapt så følsomme, men jordtemperatur under 15° bremser væksten, og planterne kan have svært ved at komme i gang igen. Det samme gælder for eksempel peber, chili og aubergine. Heldigvis bliver jorden i drivhuset hurtigt varm, når forårssolen skinner, men er du i tvivl, er en investering i et jordtermometer, der ikke behøver koste alverden, en god forsikring mod for tidlig udplantning. I mellemtiden har planterne det fint med en venteposition i en solbeskinnet vindueskarm, hvor de bliver passet med vand og gødning.

Gør grundigt rent i drivhuset

Hvis du fortsat venter på, at jordtemperaturen bliver høj nok, kan du lave en gennemgribende rengøring i drivhuset. Dels fordi snavs og alger på drivhusglasset begrænser lysindstrålingen, dels fordi en grundig rengøring fjerner eventuelt overvintrede skadedyr og plantesygdomme, der bare sidder på lur og venter på, at der kommer nye planter.

En brugt opvaskebørste er eminent til at komme helt ind i hjørnerne.

Husk støttepædagogen

Når dagen er inde til udplantning, er det en fordel at tænke fremad. Drivhusplanterne har det med at vokse hurtigt og blive til høje planter, der ikke kan bære sig selv, når frugtsætningen begynder. Det er væsentligt nemmere at etablere et opbindingssystem på plantetidspunktet, end det er længere hen på sæsonen.

Sørg også for at knibe side-skud af både tomat, agurk, peber og aubergine fra første færd. Det giver det bedste udbytte på længere sigt. Det gør lidt ondt, men det betaler sig også at knibe de første blomster af peber og chili, så de ikke bruger alle den lille plantes kræfter på at udvikle den første og dermed tit også eneste frugt

Hold øje med ubudne gæster

Klimaforholdene i drivhuset er optimale for de varmekrævende planter men desværre også for en række skadedyr, der kan blive til rigtig mange på rekordtid, hvis de ikke bliver bremset.

Læs mere: Bekæmp bladlusene helt uden gift

Bladlus og spindemider synes ligesom lommeuld at opstå af ingen ting, så har du den mindste mistanke, kan det næsten altid betale sig at sætte ind med biologisk bekæmpelse. Rovmider, der gør kål på spindemider, og bladlussnyltehveps, der effektivt bekæmper bladlus, kan bestilles i netbutikker og havecentre. De er ret driftssikre, når brugsanvisningen følges.

3. maj 2018 Lotte Bjarke
Mere om Drivhus

Vis os dit smukke drivhus og kom med i magasinet idenyt

Drivhuset er havens oase. Det er fuld af liv om sommeren, hvor planter, frugter og grøntsager spirer og gror. Om vinteren kan drivhuset bruges til hygge og for nogle, kan den fungere som en lun stue midt i den snedækkede have. Drivhuset er en sand fornøjelse, og vi vil gerne se din stolthed. Se her, hvordan dit drivhus kan komme med i idenyt.

Vægdrivhus - Store drivhusdrømme på lidt plads

Har du store drivhusdrømme men ikke pladsen til det? Så kan et vægdrivhus være noget for dig. Selvom pladsen er trang, er der rig mulighed...

Minidrivhus - Sådan får du succes med små drivhuse

Hvis du ikke har en stor have eller terrasse med plads til et drivhus, så kast dig ud i projekt minidrivhus! Se 10 bud på smukke minidrivhus...

Sådan dyrker du krydderurter i drivhuset året rundt

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug i stedet vinterhalvret til at dyrke krydderurter i drivhuset. Se, hvilke arter der egner sig bedst! 

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøsten skal sikres.

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.