Der er rigtig mange dejlige grønne salater og spinatarter, der kan sås i drivhuset om efteråret.
Der er rigtig mange dejlige grønne salater og spinatarter, der kan sås i drivhuset om efteråret. Foto: Getty Images

Sådan dyrker du krydderurter i drivhuset året rundt

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug i stedet vinterhalvret til at dyrke krydderurter i drivhuset. Se, hvilke arter der egner sig bedst! 

Af: Redaktionen, 23. juli 2019

Selv om det naturligvis bliver koldt, er der mange nytteplanter, der kan få glæde af den ekstra varme, lys og læ, der trods alt er i drivhuset om vinteren. Se, hvordan du både kan holde liv i friske kryddeurter og spise frisk salat gennem vinteren her.

Dyrk krydderurter i drivhuset året rundt

Du kan flytte krukkerne med krydderurter inden døre i drivhuset. Så holder de sig grønne længere – og de spirer på ny ved den allerførste forårsvarme.

Få salat til foråret

Der er også rigtig mange dejlige grønne salater og spinatarter, der kan sås i drivhuset om efteråret. I et lunt efterår vil de hurtigt spire – og så er de klar, når den allerførste forårsvarme sætter ind.

Brug spirerne som drys på maden

Klip af spirerne, så snart de kommer, så har du grønt drys til maden, selv mens sneen dækker landet, og er foråret lunt, kan du servere dejlig sprød salat af egen avl allerede til påskefrokosten.

Husk at vaske drivhuset grundigt ned

Før du går fra den ene afgrøde til den næste, er det dog vigtigt, at du fjerner alle sommerplanterne og jorden fra dem, så eventuelle skadedyr ikke smutter over i de nye planter. Vask også hele drivhuset grundigt med drivhussæbe eller brun sæbe, så er det klar til nye afgrøder.

Krydderurter i potter

De fleste af de gængse krydderurter som salvie, pebermynte, citronmelisse, timian, løvstikke, kørvel og oregano tåler en frostvinter i drivhuset. Men de fleste findes i forskellige underarter, der er mere eller mindre frostsikre – så der er ikke andet at gøre end at prøve sig frem.

Rosmarin kan ikke tåle noget frost

Specielt rosmarin er usikker – de fleste rosmariner skal ind i frostfrit område for at overleve vinteren. Persille er meget hårdfør. Har du den i et hjørne af drivhuset eller i en krukke, kan du have frisk persille det meste af vinteren.

Vand i solrige perioder

Har du dine krydderurter stående i frostsikre krukker, kan du blot soignere dem og flytte dem ind i drivhuset for vinteren. Krydderurterne fra bedet kan du dele og plante nogle af dem over i frostsikre potter. Vand en lille smule i varme, solrige perioder i løbet af vinteren, og husk at give dem en ordentlig vanding og en håndfuld gødning, når foråret sætter ind, og de skal vokse for alvor.

Hvilke planter er egnede?

  • Sennep - grøn og rød - vokser hurtigt. Spæde blade er gode både som drys og i salat – udvoksede blade bruges i wokretter.Vinterportulak er god som grundsalat og er så mild i smagen, at selv børn kan lide dem. Kan også sås ude i køkkenhaven og høstes tidligt forår.
  • Spinat spirer hurtigt og er velegnet både som grønt drys, de små friske skud som salat – og naturligvis i madlavningen i tærter/stuvning.
  • Rucola vokser fint – og kommer før almindelig salat. Smagen er lidt skarp og nøddeagtig.
  • Vinterkarse smager nogenlunde som brøndkarse.
  • Tatsoi udvikler rosetter med små mørkegrønne blade, der kan bruges i salatskålen, wokretter m.m.
  • Vårsalat kendes også under navnet feldsalat. Den har en mild nøddeagtig smag og kan bruges som almindelig pluksalat. Den er meget kuldetolerant og vokser også i vinterhalvåret. Du kan høste friske blade gennem hele vinteren og i det tidlige forår.

Et par gode tips

  • Plant nogle af dine purløg over i små potter, og tag dem ind i løbet af vinteren, så har du frisk purløg i vindueskarmen på en uge.
  • Bestil frø over internettet – her er butikkerne åbne også efter, at frøene er borte i havecentre og supermarkeder.

Såning

Du kan så dine vinterafgrøder fra august og helt til december – i en frostfri periode. Jo tidligere, jo før kan du naturligvis høste. Brug bunden af kapillærkasserne, eller køb flamingokasser med låg i byggemarkedet. Fyld ca. 20 cm så- og priklejord i kasserne, vand, og bredså i hele overfladen.

Del afgrøderne

Del eventuelt kasserne, så du har to afgrøder i hver – så er der plads til flere forskellige eksperimenter! Har du låg til kasserne, kan du lægge det over, når frosten raser. Du kan også bruge bobleplast eller fiberdug i flere lag. Husk at vande i lune perioder.

23. juli 2019 Redaktionen
Mere om Drivhus

Vis os dit smukke drivhus og kom med i magasinet idenyt

Drivhuset er havens oase. Det er fuld af liv om sommeren, hvor planter, frugter og grøntsager spirer og gror. Om vinteren kan drivhuset bruges til hygge og for nogle, kan den fungere som en lun stue midt i den snedækkede have. Drivhuset er en sand fornøjelse, og vi vil gerne se din stolthed. Se her, hvordan dit drivhus kan komme med i idenyt.

Vægdrivhus - Store drivhusdrømme på lidt plads

Har du store drivhusdrømme men ikke pladsen til det? Så kan et vægdrivhus være noget for dig. Selvom pladsen er trang, er der rig mulighed...

Minidrivhus - Sådan får du succes med små drivhuse

Hvis du ikke har en stor have eller terrasse med plads til et drivhus, så kast dig ud i projekt minidrivhus! Se 10 bud på smukke minidrivhus...

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Nyt layout for drivhusbelægning

Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøsten skal sikres.

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.