Krydderurter og salat i drivhuset året rundt

Drivhus

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug drivhuset til vinterdyrkning af krydderurter og salat.

Få glæde af drivhuset året rundt

Selv om det naturligvis bliver koldt, er der mange nytteplanter, der kan få glæde af den ekstra varme, lys og læ, der trods alt er i drivhuset om vinteren. Du kan flytte krukkerne med krydderurter inden døre i drivhuset. Så holder de sig grønne længere – og de spirer på ny ved den allerførste forårsvarme.

Salat til foråret

Der er også rigtig mange dejlige grønne salater og spinatarter, der kan sås i drivhuset om efteråret. I et lunt efterår vil de hurtigt spire – og så er de klar, når den allerførste forårsvarme sætter ind.

Brug spirerne som drys på maden

Klip af spirerne, så snart de kommer, så har du grønt drys til maden, selv mens sneen dækker landet, og er foråret lunt, kan du servere dejlig sprød salat af egen avl allerede til påskefrokosten.

Husk at vaske drivhuset grundigt ned

Før du går fra den ene afgrøde til den næste, er det dog vigtigt, at du fjerner alle sommerplanterne og jorden fra dem, så eventuelle skadedyr ikke smutter over i de nye planter. Vask også hele drivhuset grundigt med drivhussæbe eller brun sæbe, så er det klar til nye afgrøder.

Krydderurter i potter

De fleste af de gængse krydderurter som salvie, pebermynte, citronmelisse, timian, løvstikke, kørvel og oregano tåler en frostvinter i drivhuset. Men de fleste findes i forskellige underarter, der er mere eller mindre frostsikre – så der er ikke andet at gøre end at prøve sig frem.

Rosmarin kan ikke tåle noget frost

Specielt rosmarin er usikker – de fleste rosmariner skal ind i frostfrit område for at overleve vinteren. Persille er meget hårdfør. Har du den i et hjørne af drivhuset eller i en krukke, kan du have frisk persille det meste af vinteren.

Vand i solrige perioder

Har du dine krydderurter stående i frostsikre krukker, kan du blot soignere dem og flytte dem ind i drivhuset for vinteren. Krydderurterne fra bedet kan du dele og plante nogle af dem over i frostsikre potter. Vand en lille smule i varme, solrige perioder i løbet af vinteren, og husk at give dem en ordentlig vanding og en håndfuld gødning, når foråret sætter ind, og de skal vokse for alvor.

  Egnede planter

  • Sennep - grøn og rød - vokser hurtigt. Spæde blade er gode både som drys og i salat – udvoksede blade bruges i wokretter.Vinterportulak er god som grundsalat og er så mild i smagen, at selv børn kan lide dem. Kan også sås ude i køkkenhaven og høstes tidligt forår.
  • Spinat spirer hurtigt og er velegnet både som grønt drys, de små friske skud som salat – og naturligvis i madlavningen i tærter/stuvning.
  • Rucola vokser fint – og kommer før almindelig salat. Smagen er lidt skarp og nøddeagtig.
  • Vinterkarse smager nogenlunde som brøndkarse.
  • Tatsoi udvikler rosetter med små mørkegrønne blade, der kan bruges i salatskålen, wokretter m.m.
  • Vårsalat kendes også under navnet feldsalat. Den har en mild nøddeagtig smag og kan bruges som almindelig pluksalat. Den er meget kuldetolerant og vokser også i vinterhalvåret. Du kan høste friske blade gennem hele vinteren og i det tidlige forår.

Et par gode tips

    • Plant nogle af dine purløg over i små potter, og tag dem ind i løbet af vinteren, så har du frisk purløg i vindueskarmen på en uge.

  • Bestil frø over internettet – her er butikkerne åbne også efter, at frøene er borte i havecentre og supermarkeder.

Såning

Du kan så dine vinterafgrøder fra august og helt til december – i en frostfri periode. Jo tidligere, jo før kan du naturligvis høste. Brug bunden af kapillærkasserne, eller køb flamingokasser med låg i byggemarkedet. Fyld ca. 20 cm så- og priklejord i kasserne, vand, og bredså i hele overfladen.

Del afgrøderne

Del eventuelt kasserne, så du har to afgrøder i hver – så er der plads til flere forskellige eksperimenter! Har du låg til kasserne, kan du lægge det over, når frosten raser. Du kan også bruge bobleplast eller fiberdug i flere lag. Husk at vande i lune perioder.

14. august 2007
Mere om Drivhus

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Drivhus Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Sådan får du det optimale ud af dit drivhus

Drivhus Du kan dyrke forbløffende mængder varmekrævende grøntsager i drivhuset, men det kræver, at du griber det rigtigt an.

Kom godt i gang i drivhuset

Drivhus Udnyt drivhusets beskyttede klima til at tyvstarte din egen produktion i det tidlige forår. Start forårsrengøringen af drivhuset og udnyt...

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Drivhus Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

En fast hånd til græskar og melon

Drivhus Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

For mange blomster i drivhuset

Drivhus Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhus Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Drivhus Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Drivhus Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøst...

Tomater med grønne nakker

Drivhus Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Få et orangeri som på 1800-tallets danske godser

Drivhus Et orangeri kan meget mere end et drivhus. Det fungerer som et ekstra, smukt rum året rundt, og du kan dyrke masser af planter, som ikke...

Sjove krydderurter i drivhuset

Drivhus Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

Drivhus For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

Drivhus idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Drivhus Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.