Sådan gør du dit drivhus klar til sæsonen

Drivhuset skal rengøres, inden du starter den nye sæson. For ud over snavs og alger vil drivhuset rumme masser af svampesporer, der kan skade dine planter.

Når foråret så småt begynder at melde sin ankomst, er det også tid til at klargøre dit drivhus. Her får du 7 tips, der gør dig hurtigst muligt klar til drivhussæsonen.

1: Ryd ud, og ryd op

Start med at tømme hele drivhuset. Gamle planter skal på komposten. Urtepotter og alt andet tilbehør skal ud og ligge på græsplænen. Ting, der er gået itu, skal på genbrugspladsen.

2: Få hjælp fra en højtryksrenser

Når alt er ude, skal selve drivhuset vaskes grundigt. Start med at spule hele drivhuset. Haveslangen er god – en højtryksrenser endnu bedre, hvis du vel at mærke passer på styrken på strålen. Glas kan gå i stykker!

3: Brug den rette sæbe

Sæb nu hele drivhuset ind med en god stiv opvaskebørste, en grydesvamp og en lang børste på skaft til taget. Lad sæben virke i et kvarters tid, inden du spuler det væk.

Brun sæbe er fint til formålet – men har du haft problemer med skadedyr i den seneste sæson, er det en god idé at bruge en speciel drivhussæbe, der er udviklet til at få has på krybene.

4: Husk overlappet mellem vinduerne

Det tager lidt tid at få skidtet ud i overlappet mellem ruderne – men det kan betale sig, for det er her, skadedyrene overvintrer. Spul skiftevis fra indersiden og ydersiden – skidtet ‘vandrer’ igennem sprækkerne.

5: Tilbehør og planter skal også vaskes

Husk, at alt tilbehøret også skal vaskes. Potter, ophæng og plantekasser skal spules og sæbes godt ind.

Har du eksotiske frugttræer, der bor fast i drivhuset, skal du også fjerne alle gamle blade og indtørrede frugter – her kan mider og skadedyr have overvintret.

6: Udskift jorden i dit drivhus

Dyrker du direkte i jorden i drivhuset, bør du hvert år fjerne det øverste lag jord og erstatte det med ny frisk kompost – eventuelt suppleret med husdyrgødning.

Husk at veksle mellem afgrøderne i de forskellige bede, så du ikke udpiner jorden (såkaldt sædskifte). Hvis du har dyrket tomater i ét bed, bør du altså ikke dyrke tomater i samme bed året efter.

Med fire til fem års mellemrum bør jorden udskiftes helt. Skift eventuelt et bed om året, så opgaven ikke bliver helt uoverkommelig.

7: Tag forskud på sæsonen

Dæk de klargjorte bede med plastik, så bliver jorden hurtigt lun.

Så snart drivhusjorden er blevet lidt lun, kan du så et par rækker med vårsalat, almindelig salat, radiser, dild, persille, rucula og spinat direkte i drivhusjorden eller i “lune” flamingokasser. 

Vær dog opmærksom på, at der kan være store temperaturudsving i det tidlige forår. Dæk gerne med hvid plast, det holder på fugt og varme om natten og sørger for, at frø og planter ikke steger om dagen. Sørg for at åbne vinduerne på solskinsdage.

Læs også: Guide til drivhuse | Alt om dit nye drivhus fra A til Å

Ajourført 2024

Mest læste artikler