Drivhuset har også brug for forårsrengøring.
Drivhuset har også brug for forårsrengøring. Foto: Getty Images

Drivhuset skal gøres klar til foråret - sådan kommer du i gang

Drivhuset skal rengøres, inden du starter den nye sæson. For ud over snavs og alger vil drivhuset rumme masser af svampesporer, der senere kan skade dine planter. I sprækker og revner findes mider og andre skadedyr, der sidder og venter på, at du planter deres livretter.

Når foråret så småt begynder at vise sine første tegn på sin ankomst, begynder de fleste af os at trække ud i haven, og klargøre den til de varme tider, der nu er på trapperne.

Intentionen for et drivhus i haven er ofte den store høst. Derfor er det vigtigt, du her i foråret gør både drivhuset og jorden klar til de nye grøder. 

Vi guider dig til, hvordan du kan hjælpe din køkkenhave i drivhuset godt fra start.

Ryd ud og ryd op

Start med at tømme hele drivhuset. Gamle planter skal på komposten, urtepotter og alt andet tilbehør skal ud og ligge på græsplænen – og ting, der er gået itu, skal på genbrugspladsen.

Beskær store træer i drivhuset

Har du et større træ i drivhuset, er det sidste chance for at skære det tilbage (vin skal dog beskæres til jul!). Fjern samtidig alle gamle blade og indtørrede frugter – her kan mider og skadedyr have overvintret.

Grav det gamle drivhusjord ud

Dyrker du i plantesække, så bær dem over i køkkenhaven til senere brug. Hvis du dyrker direkte i jorden, så grav den gamle jord ud nu, inden du begynder at vaske drivhuset.

Når alt er ude, skal selve drivhuset vaskes grundigt. Brun sæbe er fint til formålet – men har du haft problemer med skadedyr i sidste sæson, er det en god idé at bruge en speciel drivhussæbe, der er udviklet til at få has på krybene.

Brug en højtryksrenser

Start med at skylle hele drivhuset, så gamle blade og skidt bliver opløst. Haveslangen er god – en højtryksrenser endnu bedre. Sæb herefter hele drivhuset ind, og lad skummet virke i et kvarters tid. Herefter skal du i gang med en god stiv opvaskebørste, en grydesvamp og en lang børste på skaft til taget. 

Husk overlappet mellem vinduerne

Det tager lidt tid at få alt skidtet ud i overlappet mellem ruderne – men det kan betale sig, for det er her, skadedyrene overvintrer. Skyl skiftevis fra indersiden og ydersiden – skidtet “vandrer” igennem sprækkerne.

Potter og plantekasser skal også vaskes

Husk, at alt tilbehør også skal vaskes. Potter, ophæng, plantekasser og vandkander skal spules og sæbes godt ind. Skrub stammen på de planter, der bor fast i drivhuset – skadedyrene holder til under barken.

Sædskifte i drivhuset

Dyrker du direkte i jorden i drivhuset, er det et stort arbejde at skifte al jorden på en gang. Heldigvis kan sædskifte gøre, at du ikke behøver at skifte al jord hvert år. Princippet er, at du rokerer dyrkningen af tomater og agurker – så der står agurker i jorden det ene år og tomater det næste. Herefter bør jorden skiftes i et spadestiks dybde.

Skift jord med fire til fem års mellemrum

Det er dog ikke nødvendigt at skifte jorden så ofte, hvis du hvert år fjerner det øverste lag jord og erstatter det med ny frisk kompost og eventuelt supplerer med husdyrgødning. Under alle omstændigheder er det en god regel at skifte al jord med fire til fem års mellemrum – skift evt. et bed om året.

Tag forskud på sæsonen

Så snart drivhusjorden er blevet lidt lun, kan du så et par rækker med vårsalat, almindelig salat, radiser, dild, persille, rucula og spinat direkte i drivhusjorden eller i “lune” flamingokasser. 

Pas på temperaturen

Hvis du sår tidligt i drivhuset, skal du passe på alt for store temperaturforskelle. Dæk gerne med hvid plast, det holder på fugt og varme om natten og sørger for, at frø og planter ikke steger om dagen. Sørg for at åbne vinduerne på solskinsdage.

  • Sæt et par jordbærplanter ind i store potter – så kan du spise tidlige jordbær.
  • Rabarber kan drives tidligt frem i varmen i drivhuset.
  • En urtepotte med purløg vil hurtigt begynde at få grønne spiselige spirer.

Klar til såning

Det er også nu, der er god tid til at gøre kasser og potter klar til forkultivering. Snart er planterne i vindueskarmen store nok til at blive priklet ud, andre kan sås direkte i kasser i drivhuset.

Læg et lag "købe-såjord"

Der skal bruges meget såjord, og jorden fra drivhuset kan sagtens genbruges, hvis du supplerer den med kompost. Det giver dog den ulempe, at der kommer en del ukrudt, derfor er det en god idé at lægge et lag "købe-såjord" øverst i kassen, det er fri for ukrudtsfrø.

Dæk med plastik – så bliver jorden lun

Dæk de klargjorte kasser og potter med plastik, så bliver jorden hurtig lun. Hvis du vil så planter, der skal stå lang tid i samme potte, er det en god idé at lægge et lag kompost i bunden af potten.

4. februar 2019
Mere om Drivhus

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Sådan får du det optimale ud af dit drivhus

Du kan dyrke forbløffende mængder varmekrævende grøntsager i drivhuset, men det kræver, at du griber det rigtigt an.

Nyt layout for drivhusbelægning

Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

En fast hånd til græskar og melon

Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøst...

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Få et orangeri som på 1800-tallets danske godser

Et orangeri kan meget mere end et drivhus. Det fungerer som et ekstra, smukt rum året rundt, og du kan dyrke masser af planter, som ikke...

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.