Med dette tilbehør til drivhuset får du den bedste sæson – nogensinde

For at hjælpe dig til at lykkes i drivhuset, har vi samlet en liste over det bedste tilbehør til drivhuset, som kan hjælpe dig til en god sæson. Læs bl.a. om den vigtige ventilation, og hvorfor du skal gøde anderledes i drivhuset end på friland.

Du kan få meget tilbehør til dit drivhus, men det er ikke alt der er lige nyttigt. Derfor er der her samlet en liste over tilbehør til dit drivhus, der kan være gavnlige for dig. Derudover er listen krydret med tips til, hvordan du får en god sæson i dit drivhus og hvilke planter du får mest udbytte af.

Brug nedenstående links til at hoppe direkte til det de emner du har mest interesse for – om det er tilbehør til dig drivhus, tips og tricks eller planterne der gerne vil vokse i dit drivhus.

Tilbehør til drivhuset

Tips og tricks

De 5 bedste planter til dit drivhus

Tilbehør til drivhuset

Automatiske vinduesåbnere

God ventilation er vigtigt i dit drivhus. Kun ganske få planter holder af temperaturer over 30°. Bliver det for varmt i drivhuset, trives skadedyrene, og resultatet kan blive døde planter. En del planter har også svært ved at blive befrugtet i høj varme, og kondens øger risikoen for sygdomme.

Der skal kunne åbnes for et areal svarende til 20 pct. af gulvarealet. Du kan få automatiske vinduesåbnere. De fungerer fx via aggregater med voks, der udvider sig i varmen. I visse typer af drivhuse kan du installere jalousivinduer. Dette tilbehør til dit drivhus sørger for god tilførsel af frisk luft i drivhuset via skråtstillede lameller. Lamellerne sikrer, at der ikke kommer generende træk i bunden til skade for sarte planter.

Udjævn temperaturforskelle

Hold en jævn temperatur i dit drivhus. Planter hader store temperaturforskelle, som nemt kan opstå i små drivhuse om foråret og i efteråret. I særligt frosttunge vintre kan det være nødvendigt at løs-isolere med fx bobleplast, eller du kan indkøbe færdige “gardiner”, der både beskytter mod frost og høj varme.

Der findes også udendørs termometre, hvor du kan definere en minimumstemperatur, der udløser en alarm, hvis den nås. Dette tilbehør til drivhuset kan du få billigt eller laves selv.

Forkultivering tyvstarter sæsonen

Med et drivhus kan du tyvstarte sæsonen. Allerede i marts kan du forkultivere forskellige afgrøder. Sæt gerne væksterne på løse hylder eller flytbare planteborde. I fald temperaturen falder pludseligt, kan de spæde planter nemt flyttes inden døre på den måde. Bekvemt, når man forkultiverer sarte planter.

Læs alt om forkultivering her.

Plant i spande i plast

Tilbehør til drivhuset behøver ikke være fancy eller dyrt. Nogen gange har du måske tilbehøret i forvejen. Krukker er nemme at plante i fremfor at plante direkte i jorden. Bliver en plante angrebet af et skadedyr, er det samtidig nemt at flytte den ud af drivhuset straks. Lerpotter er fine at se på, men tunge at arbejde med. Vælg hellere såkaldte murerspande i plast. De er uovertrufne til formålet.

Vær opmærksom på, at planter i krukker skal have mere vand, end planter der vokser direkte i jorden.

Vanding – brug evt. et vandingsanlæg

Varme og tilvækst – så er det bare om at få gang i vandingen. Tænk på, at bare én tomatplante har brug for op til 8 liter vand om dagen, når den har tomater i vækst.

Det er fint at anvende en vandkande eller haveslangen, men er du væk fra tid til anden, kan det godt betale sig at investere i et godt automatisk vandingsanlæg.

Det kan samtidig være forsynet med en beholder, hvor vandet blandes med gødning i rette forhold.

Tilbehør til drivhuset - vandingsanlæg

Tips og tricks

Gødning skal ske jævnligt

Varmen og det beskyttende lag glas gør, at tilvæksten i drivhuset sker hurtigt, så planter i et drivhus behøver mere gødning end på friland. Flere forsøg har samtidig vist, at det er bedst, hvis gødningen tilsættes regelmæssigt – det vil sige ofte, men i meget små portioner.

Brug hønsemøg og græsafklip

Når du tilplanter dine krukker eller spande, så læg fx ½ dl hønsemøg i bunden. Plant krukken til og vent ca. tre uger. Så tilfører du flydende gødning i vandet efter anvisning på produktet. Også fordeling af ukrudtsfri græsafklip kan tilføre næring til planterne i drivhuset.

Hold afstand mellem planterne

Plant endelig ikke væksterne for tæt på hinanden. Derved vil de skygge for hinanden. Der skal være ca. 40 cm mellem dem. Lys og luft mellem planterne er lige så vigtig i et drivhus som på friland.

Hold rent i drivhuset

For at undgå spredning – og udvikling – af plantesygdomme skal alle krukker og selve drivhuset gøres grundigt rent minimum en gang om året.

Læs med her for en step-by-step guide til hvordan du gør dit drivhus rent.

Bekæmp skadedyr, så snart du opdager dem

Alle velkendte skadedyr bekæmpes lettest med biologiske midler, såkaldte nyttedyr, nematoder eller fx rovmider. Der skal sættes ind, så snart du opdager et angreb. Brug gerne en lup, når du tjekker blade. Disse midler køber du i velassorterede planteskoler. Spørg om hjælp, så du får de rigtige med hjem.

Undgå snegle i drivhuset

Snegle stortrives i den fugtige drivhusvarme. Lad ikke døren stå åben, så er der fri adgang for en sneglefamilie. Tjek under krukker, hvor de elsker at bo. Spred sneglemiddel ud, hvor det behøves. Også her kan du spørge til råds i planteskolen.

Udskift jorden

Drivhusvækst er intensiv vækst. Derfor kan det være en god idé at skifte dyrkningsjorden hvert år. Prøv evt bare at skifte noget af det.

Plant i varm jord

Når jordtemperaturen i drivhuset er 18° eller derover, er du klar til at plante. køb et jordtermometer i plantecentret og tjek temperaturen.

De 5 bedste planter til drivhuset

Vælg gerne sorter, som er beregnet til dyrkning i drivhus.

Tilbehør til drivhuset

1. Tomater

En sort som fx Gemini er god til drivhuset, men der findes rigtig mange at vælge imellem helt efter smag – og farve! En tomatplante kan bære helt op til 175 af de små cherry-tomater, som er blevet meget populære. Busk-tomater, der ikke skal “hænges op” er lettere at dyrke, men udbyttet er heller ikke så stort, og de tager meget plads.

Tomater er oftest selvbefrugtende. De er således ikke afhængige af, at der skal findes andre sorter i nærheden. Det er vinden og insekterne, som befrugter dem. Har du ikke mange insekter i dit drivhus, så ryst planten lidt, når den blomstrer. Hvis planterne taber blomsterne, skyldes det ofte, at der er for varmt i drivhuset. Tomater trives bedst i 20-25°.

2. Agurk

Sår du agurker i marts, kan du spise sprøde agurker i juni. Agurker kræver meget vand, men der er kort fra blomstring til høst: 4-5 uger. En plante giver op til 15 store agurker. Agurker vil have mere sol end tomater, så lad dem vokse langs sydsiden i dit drivhus.

Efter første høst kan agurker tage en pause, inden de sætter blomster igen. Høst derfor de første agurker lidt før de er fuldmodne og opbevar dem i køleskabets grøntsagsskuffe. Der holder de sig længe.

3. Peberfrugter

Peberfrugter er smukke og sjove at dyrke. Kræver også lidt pleje – fx en bambuspind at støtte sig op ad.Giver gerne mindst fem store pebre per plante. Peberfrugterne er meget følsomme over for skadedyr. Derfor skal du dyrke den i krukker, så evt. angrebne planter let kan fjernes.

4. Chilipeber

Knib gerne toppen af planten, så bliver den tæt og fin. Chili vil også gerne have støtte via en bambuspind.Trives bedst ved 20° døgnet rundt. Chili kan ikke lide at tørre ud, men vil heller ikke drukne i vand.

5. Krydderurter

Basilikum, citrongræs, citronmelisse og persille stortrives i drivhuset i for- og efterår. Om sommeren kan man flytte urterne ud i det fri og plante melon i stedet. De dyrkes ligesom agurker, men de har dog behov for hjælp til bestøvning. Gnid hanblomst mod hunblomst. Hunblomsten kendes ved frugtanlægget i bunden af blomsten.

Læs også: Guide til drivhuse | Alt om dit nye drivhus fra A til Å

Mest læste artikler