Foto: Pavillon Danmark

Få et orangeri som på 1800-tallets danske godser

Et orangeri kan meget mere end et drivhus. Det fungerer som et ekstra, smukt rum året rundt, og du kan dyrke masser af planter, som ikke har en chance i dine stuer eller udendørs.

Af: Redaktionen , 22. juli 2015

Et ekstra rum til citrusplanter og oliventræer

Orangerier - eller væksthuse, som de også kaldes – er udvidede drivhuse, hvor eksotiske planter med behov for et varmt klima kan trives året rundt. Her kan du fx indrette dig med dekorative potter med citrusplanter og oliventræer – og et væld af skønne blomster, der ellers normalt kun vokser i troperne.  

Et orangeri giver dig et ekstra rum året rundt - selv i februar kan du sidde og nyde en kop te i dit eget private væksthus. 

Se listen over fortryllende orangerier du kan købe og bliv inspireret til indretningen her.

Et eksempel på et prefabrikeret orangeri fra Pavillion Danmark, som falder flot i tråd med de fleste nyere huse og stadig har et nostalgisk præg.

Orangerier var forbeholdt de rige og adelige

Traditionen stammer helt tilbage fra 1700-tallet, hvor det europæiske aristokrati fik opført oragerier på deres store godser og herregårde for at vise, at de havde forbindelser til kolonierne under langt varmere himmelstrøg. Især englænderne var gode til at dyrke interessen for eksotiske planter og blomster.

Orangerierne kom til Danmark i 1800-tallet. Igen var det naturligvis de rige og adelige, som havde pladsen til og mulighederne for at blære sig med denne form for adspredelse og havearkitektur. Almindelige bønder og byboere kunne kun drømme om orkideer og appelsiner.

I dag har alle muligheder for at bygge et orangeri i haven og nyde de mange fordele, der er ved et udvidet drivhus.  

Læs også: Har du fået lyst til at bygge dit eget orangeri? Find en detaljeret byggevejledning på goerdetselv.dk

Derfor er et orangeri ikke et drivhus

  • Et orangeri er typisk større end et drivhus og har ind i mellem flere rum. Desuden skal der være plads til, at mindre træer vokser op.
  • Høje dobbelte glasdøre, –som giver mulighed for at flytte store træer ind og ud af orangeriet.

  • Gulvet er som regel klinker, gerne sort-hvide, som man kan se i de orangerier, der er tilknyttet slotte.

  • Flere orangerier er opvarmede – gulvvarme el. lign.

  • Et orangeri er tit placeret i forlængelse af boligen, op ad en varm (helst sydlig) husmur. Hvis orangeriet er placeret på friland, skal der stadig bygges en nordlig murstensvæg til beskyttelse mod kulde og vind.


Kilder: Bolius, Pavillon Danmark, Vica, Flextræ

22. juli 2015 Redaktionen
Mere om Drivhus

Vis os dit smukke drivhus og kom med i magasinet idenyt

Drivhuset er havens oase. Det er fuld af liv om sommeren, hvor planter, frugter og grøntsager spirer og gror. Om vinteren kan drivhuset bruges til hygge og for nogle, kan den fungere som en lun stue midt i den snedækkede have. Drivhuset er en sand fornøjelse, og vi vil gerne se din stolthed. Se her, hvordan dit drivhus kan komme med i idenyt.

Vægdrivhus - Store drivhusdrømme på lidt plads

Har du store drivhusdrømme men ikke pladsen til det? Så kan et vægdrivhus være noget for dig. Selvom pladsen er trang, er der rig mulighed...

Minidrivhus - Sådan får du succes med små drivhuse

Hvis du ikke har en stor have eller terrasse med plads til et drivhus, så kast dig ud i projekt minidrivhus! Se 10 bud på smukke minidrivhus...

Sådan dyrker du krydderurter i drivhuset året rundt

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug i stedet vinterhalvret til at dyrke krydderurter i drivhuset. Se, hvilke arter der egner sig bedst! 

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøsten skal sikres.

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.