Eksotiske gæster i drivhuset og orangeriet

En plante som dværgfersken er fin og dekorativ i dit orangeri eller drivhus. Eller hvad med selv at dyrke kiwier?

Af: Ulla Sørensen, 2006, 23. juli 2015
Forskellige tomater er selvskrevne i ethvert drivhus sammen med et par agurker. Mange dyrker også meloner, eventuelt peberfrugter og måske chilier. Men hvad med at invitere en eller flere andre gæster fra sydligere himmelstrøg indenfor?

Dværgfersken er perfekt til orangeriet

Dværgfersken (Prunus persica) er et lille, ekstremt langsomt voksende træ. Oftest købes det podet på stamme. Det bliver meterhøjt med en krone på 50-75 cm og egner sig fint til at vokse i en krukke. Det meste af året skal det stå i drivhuset, men i juli-august, hvor de andre planter fylder mest, vil dværgfersknen have det fint i læ på terrassen. I foråret blomstrer den overdådigt. Åbn drivhusets døre og vinduer på lune dage, eller gå selv i gang med en pensel, hvis insekterne endnu ikke er vågnet af vintersøvnen. Behovet for vand og næring er det samme som for andre krukkeplanter. Om vinteren skal dværgfersken beskyttes mod frost under et par grader og er derfor perfekt til et orangeri.
Læs også: Få et orangeri som på 1800-tallets godser

Kiwier blomstrer sent og er følsomme for kulde

Kiwi (Actinidia chinensis) er en flerårig slyngplante med en hovedranke med voldsom vækstkraft. Den kræver god plads og dermed et drivhus af betragtelig størrelse.
Men heldigvis har den en slægtning, minikiwi eller stikkelsbærkiwi (Actinidia arguta), med svagere vækst, mindre frugter og kortere udviklingstid.

De orange-gule blomster springer ud sidst i juni og har en herlig duft. De sidder på korte sideskud på hovedranken og er trods den sene blomstring følsomme for kulde.
Duften lokker bierne til, men sker det ikke, må du også her selv fungere som bi og duppe hunblomsterne med en vattot med pollen fra hanblomsterne. Planten beskæres, mens den er i vækst om sommeren.

Ranker, som gav høst i oktober, skæres tilbage til nogle få knopper. Om sommeren vandes minikiwi rigeligt. Om vinteren vandes stort set ikke, men planten skal så vidt muligt holdes frostfri.
Læs også: Lotte Bjarkes nye staudebed

Auberginer er meget smukkere, end du tror

(Aubergine melongena) er enårige som de fleste af de traditionelle drivhusplanter. De er værd at dyrke, fordi de små, unge frugter har en sprødhed og smag, som langt overgår supermarkedets større, mere seje eksemplarer. Dertil kommer, at planten er ualmindelig smuk at se på, både når den står med sine blomster og med de flotte, blanke frugter.

Varme er en forudsætning for succes med auberginer. Den optimale temperatur ligger på 23° om dagen, 18° om natten og en jordtemperatur på 16°. Det er en fordel at dyrke auberginer i beholdere på 10-12 l. Så kan man flytte rundt på dem og indimellem tage dem udenfor til aflusning på en varm dag.

Klip toppen af planten hurtigt efter udplantningen i juni, hvis det ikke er gjort i gartneriet. Det vil få planten til at dele sig i to kraftige hovedskud, som bindes op hver for sig. Det er vigtigt at holde en passende væksthastighed med vand og næring. Så snart den selvbestøvende blomst er sprunget ud, begynder frugten at svulme op. Høst auberginerne, så snart de har nået en passende størrelse. De holder sig fint et par uger i køleskabet. At lade dem sidde på planten bremser den videre frugtudvikling.

Vindruer under glas kræver plads

Vin (Vitis spp.) er nok den mest populære flerårige plante i drivhuset. Der findes adskillige hårdføre sorter, blå og grønne, med og uden kerner, som har stået deres prøve i snart mange år. Ud over de velsmagende druer er vinplanten også leverandør af dekorative blade til efterårets borddekorationer. Vin kræver nogen plads i drivhuset, specielt i højden. Den skal også beskæres systematisk.

Krydderurter er drivhusets darlings

Flere krydderurter vil stortrives i bunden under drivhusets øvrige planter, og duften skaber en sydlandsk stemning. Mange af dem vokser fint i bede eller krukker, men under glas kan plukkesæsonen ofte forlænges.

• Rosmarin er stedsegrøn selv i let frost og kan udvikle sig til en stor busk.

• Timian er et stedsegrønt bunddække og uundværlig i meget vintermad.

• Laurbær giver vinteren igennem friske blade, der overgår de tørrede i smag.

• Eukalyptus har velduftende blade, som frisker op i vinterens dekorationer.

• Persille og purløg kan flytte ind, når drivhuset er gjort vinterklar.

23. juli 2015 Ulla Sørensen, 2006
Mere om Drivhus

Vis os dit smukke drivhus og kom med i magasinet idenyt

Drivhuset er havens oase. Det er fuld af liv om sommeren, hvor planter, frugter og grøntsager spirer og gror. Om vinteren kan drivhuset bruges til hygge og for nogle, kan den fungere som en lun stue midt i den snedækkede have. Drivhuset er en sand fornøjelse, og vi vil gerne se din stolthed. Se her, hvordan dit drivhus kan komme med i idenyt.

Vægdrivhus - Store drivhusdrømme på lidt plads

Har du store drivhusdrømme men ikke pladsen til det? Så kan et vægdrivhus være noget for dig. Selvom pladsen er trang, er der rig mulighed...

Minidrivhus - Sådan får du succes med små drivhuse

Hvis du ikke har en stor have eller terrasse med plads til et drivhus, så kast dig ud i projekt minidrivhus! Se 10 bud på smukke minidrivhus...

Sådan dyrker du krydderurter i drivhuset året rundt

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug i stedet vinterhalvret til at dyrke krydderurter i drivhuset. Se, hvilke arter der egner sig bedst! 

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøsten skal sikres.

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.