Foto: iStockphoto

Køb et drivhus, der passer til dig og dine behov

Når du køber drivhus, så køb et der er rigeligt stort, for ambitionerne har det med at vokse. Selvom du i starten kun har et ønske om plads til tomater, så griber ideerne tit om sig. Det er vigtigt, at størrelsen passer til dig, men du skal også tænke over materiale og placering i haven.

Af: Lise Mortensen Høy, 8. februar 2007

 

Tjek, om du skal have tilladelse

Drivhuse er omfattet af bygningsreglementet for småhuse. Huse under 10 m2 kan opføres uden tilladelse. Skal det være over 10 m2 , skal det anmeldes. Dog skal du have tilladelse, hvis drivhuset bygges som en udestue på huset. Der kan være specielle regler lige der, hvor du bor, så tjek med kommunen.

Ekstra måneder i haven

Så snart den første forårssol rammer ruderne, bliver der dejligt lunt. Og selv om det er for koldt i resten af haven, får du en uimodståelig trang til at gå i gang i det lune drivhus – så pludselig har du et par ekstra måneder i haven.

Tænk på sidehøjden

Planerne vokser hurtigt – en vindrue i hjørnet, et par krydderurter, et lille plantebord og en taburet, hvor du kan nyde roen. Kort sagt: Køb drivhuset rigeligt stort. Og tænk på sidehøjden. Den bestemmer, hvor stor en del af drivhuset, du kan stå oprejst i.

Drivhus af glas

Med glas i drivhuset kan du se dine smukke planter udefra; drivhuset bliver en del af haven. Tilsvarende kan du sidde lunt inde i drivhuset og kigge ud. Til gengæld isolerer glas ikke så godt, så der vil være store temperatursvingninger – og det vil ofte være nødvendigt at beskytte planterne mod direkte sol med gardiner, kalk eller pasta.

Gummilister gør det nemt at udskifte rude

Husk at tjekke, hvordan ruderne monteres. Mest almindeligt er med silikone. Det gør, at det er et stort arbejde at skære stumperne fri, hvis der går en rude. I mange nye drivhuse kan ruderne sættes i med gummilister; det er nemt at montere, og desuden er det meget lettere at udskifte en rude.

Polycarbonat har matte ruder

Polycarbonat er bygget op i lag som en termorude. Den isolerende effekt gør vækstsæsonen et par måneder længere. Du kan plante ud tidligere og høste frem til sidst i oktober. Generelt bliver planterne kraftigere og giver stort udbytte. Desuden kan polycarbonat tåle fodbolde og smågrene. De matte ruder beskytter mod kraftig sol, men til gengæld kan du kun ane planterne igennem. En fin løsning er at kombinere de to materialer, så du har glas i siderne og kan se ind, og polycarbonat i loftet med isolerende effekt.

Find ud af, hvor drivhuset skal stå

Du kan samle stængerne i drivhuset, så du har "skelettet", og så forsigtigt bære det rundt i haven, til du finder det rette sted. Lad det stå en dag, så får du også indtryk af sol og skygge dagen igennem.

Skygge for middagssolen

Undlad at placere drivhuset under store træer. De giver skygge. Vil du bruge huset som en lille udestue, er det en god idé at placere det, så det står i skygge for middagssolen. Sørg også for læ. Overvej desuden hvilken vej, drivhuset skal vende. Det har nemlig stor betydning, om gavlene peger nord-syd eller øst-vest.

Nord-syd placering

For drivhuse af glas er det optimalt. Når solen står op i øst, bliver drivhuset hurtigt varmt, og når solen til middag står i syd, vender den smalleste side mod solen, så der ikke bliver for varmt. Når solen går ned i vest, udnytter drivhuset solens varme til det sidste.

Øst-vest placering

Hvis du vil i gang tidligt på året er denne retning god. I det tidlige forår kommer lyset ofte fra sydøst og -vest. Med den brede side mod syd får du mest lys ind. Det er også vigtigt for driv- huse med polycarbonat, da de derved kan forlænge sæsonen.

Sørg for det rette underlag

Fundamentet er vigtigt, for er det skævt, får du ikke ruderne til at passe. Så brug vaterpas og målebånd og følg anvisningerne. Uanset hvilket fundament, du vælger, skal stolper eller stolpefødder graves ned til frostfri dybde. Når fundamentet er sat, er det en god idé at lægge fliserne. Det er meget nemmere nu, end når siderne først står der.

Tænk over indretningen fra starten

Du skal altså tænke over indretningen tidligt i forløbet. Du kan lægge fliser over det hele og dyrke dine planter i plantesække. Det har den fordel, at du kan bruge kapillærkasser, så du slipper for vanding hver dag. Desuden får du al jorden ud hvert år – og dermed får du også has på de fleste skadedyr, der er flyttet ind i jorden.

Omvendt er der meget glæde ved et stykke jord med et par krydderurter, som spirer ved det første forårssolstrejf – eller måske et par jordbærplanter, der giver røde bær først i maj!

8. februar 2007 Lise Mortensen Høy
Mere om Drivhus

Vis os dit smukke drivhus og kom med i magasinet idenyt

Drivhuset er havens oase. Det er fuld af liv om sommeren, hvor planter, frugter og grøntsager spirer og gror. Om vinteren kan drivhuset bruges til hygge og for nogle, kan den fungere som en lun stue midt i den snedækkede have. Drivhuset er en sand fornøjelse, og vi vil gerne se din stolthed. Se her, hvordan dit drivhus kan komme med i idenyt.

Vægdrivhus - Store drivhusdrømme på lidt plads

Har du store drivhusdrømme men ikke pladsen til det? Så kan et vægdrivhus være noget for dig. Selvom pladsen er trang, er der rig mulighed...

Minidrivhus - Sådan får du succes med små drivhuse

Hvis du ikke har en stor have eller terrasse med plads til et drivhus, så kast dig ud i projekt minidrivhus! Se 10 bud på smukke minidrivhus...

Sådan dyrker du krydderurter i drivhuset året rundt

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug i stedet vinterhalvret til at dyrke krydderurter i drivhuset. Se, hvilke arter der egner sig bedst! 

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøsten skal sikres.

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.