Sådan gør du drivhuset klar til vinteren

Drivhus

Drivhussæsonen er forbi for i år. Temperaturen er for lav og luftfugtigheden for høj til, at der kommer mere ud af de trætte planter. Nu gælder det om at få alt ud af drivhuset, for at minimere risikoen for skadedyr og uautoriserede tomatplanteskove. 

Gråskimmel kan ramme dine planter i drivhuset.
Gråskimmel kan ramme dine planter i drivhuset. Foto: Lotte Bjarke

God sæson kræver grundig rengøring

Tiden er inde til at se tilbage på en formidabel sæson og til at skrue op for forventningerne til den kommende sæson, der bliver nemmest at indfri, hvis der bliver gjort ordentligt rent i drivhuset nu.

Gråskimmelen hærger, så der nærmest står en sky af svampesporer omkring dig, når du plukker en tomat, og de sidste tomater revner, bare du kigger på dem, og holder sig meget dårligt efter høst.

Ryd op og gør klar på en regnvejrsdag

En regnvejrsdag er en god dag til at rydde planterne og gøre drivhuset klar til en ny sæson, da fugtigheden lægger en lille dæmper på de vildtflyvende svampesporer. Planterne blev rykket op og alle planteresterne fragtet ud af drivhuset, for at minimere risikoen for overvintrende skadedyr mest muligt.

Undgå uautoriserede tomatplanteskov

Jeg er helt hysterisk med at få nedfaldstomaterne revet sammen, så de ikke leverer frø til en uautoriseret tomatplanteskov i drivhuset i den kommende sæson.

De sidste tomater med begyndende farve er høstet sammen med de få tilbageværende peberfrugter og agurker. Tomaterne bliver røde i en skål i køkkenet, men søde sommertomater bliver de aldrig.

Vask drivhuset i brun sæbe 

Når du skal vaske drivhuset, er det smartest at gøre det på en overskyet dag, så vandet ikke tørrer ind for hurtigt. Dette gøres for at fjerne den sidste risiko for overvintrende ubehageligheder i drivhuset.

Hvis ruderne er meget beskidte, eller hvis der er mange alger, startes rengøringen med at skrubbe med en stiv børste med rent vand, til det værste er fjernet.

Til afvaskning kan du bruge en sæbeblanding af 2 spiseskeer brun sæbe pisket ud i 5 liter varmt vand. Da pH-værdien cirka er 11 i brugsopløsning, er det en god ide at bruge beskyttelsesbriller, så sæbeblandingen ikke kommer i øjnene, når du vasker vinduerne af med en børste.

Skyl afslutningsvis af med lunkent, rent vand og poler med en ren klud. 

6 trin til at gøre dit drivhus vinterklar

Her kan du se en tjekliste til, hvordan du gør drivhuset klar til vinteren:

  1. Ryd drivhuset for planter.
  2. Smid døde planter ud og tag sarte planter indenfor til overvintring.
  3. Fjern det allerøverste jordlag med planterester og eventuelle uønskede frø i plantekasserne.
  4. Vask vinduer i drivhuset med sæbevand for snavs og skimmelsporer. Dette kræver muligvis flere omgange, hvis vinduerne er rigtig slemme. 
  5. Har du anlagt fliser i dit drivhus, kan det også være en god ide at rense gulvet for ukrudt og planterester. 
  6. Stil eventuelle planter, der skal overvintre udenfor i dit rene drivhus. 
22. oktober 2014
Mere om Drivhus

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Drivhus Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Sådan får du det optimale ud af dit drivhus

Drivhus Du kan dyrke forbløffende mængder varmekrævende grøntsager i drivhuset, men det kræver, at du griber det rigtigt an.

Kom godt i gang i drivhuset

Drivhus Udnyt drivhusets beskyttede klima til at tyvstarte din egen produktion i det tidlige forår. Start forårsrengøringen af drivhuset og udnyt...

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Drivhus Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

En fast hånd til græskar og melon

Drivhus Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

For mange blomster i drivhuset

Drivhus Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhus Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Drivhus Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Drivhus Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøst...

Tomater med grønne nakker

Drivhus Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Få et orangeri som på 1800-tallets danske godser

Drivhus Et orangeri kan meget mere end et drivhus. Det fungerer som et ekstra, smukt rum året rundt, og du kan dyrke masser af planter, som ikke...

Sjove krydderurter i drivhuset

Drivhus Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

Drivhus For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

Drivhus idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Drivhus Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.