Foto: Cecilia Nordstrand

Drivhus af genbrugsvinduer og med masser af charme

Anine byggede drivhus af gamle, men renoverede vinduer. Præcis som "Bonderøven" ville have gjort det. Drivhuset ligger midt i en gammel æbleplantage og er opført efter de bedste håndværksmæssige forskrifter.

Genbrugsmaterialer var drømmen

På grunden hvor drivhuset er bygget, bor Anine med sin familie. Hendes drøm var at bygge af genbrugsmaterialer, og med en grund på godt en hektar – hvoraf halvdelen er have, så MÅ drømmen handle om et drivhus.

– Min mor havde en masse gamle vinduer, der var perfekte til formålet. Dem fik jeg, fortæller Anine. At renovere de mange vinduer, så de kan stå mål med alskens vejr var ikke noget problem for hende. Hun er uddannet snedker med speciale i at renovere vinduer.

Inspiration fra England

– Jeg ville gerne bygge et hus med charme og lod mig inspirere af engelske drivhuse, der jo er blevet meget populære og som udstråler god kvalitet. Jeg besluttede mig for et hus, der er bygget på en model fra Hartley Botanic.

Flere års arbejde

Det tog tre år at bygge – for arbejdet skulle ikke foregå under stress. Den første sommer klargjorde de jorden, hvor huset skulle opføres. Sommeren efter gjaldt det renovering af alle de gamle vinduer. Ødelagt glas blev udskiftet og trærammerne blev omkittet, træet blev behandlet og endelig fik alle vinduer samme farve. Først den tredje sommer blev huset samlet – og drømmen en realitet.

Drivhuset ligger sammen med køkkenhaven

Køkkenhaven ligger lige uden for drivhuset. Her dyrkes kartofler, løg, rødbeder og gulerødder. Væksthuset bruges naturligvis allermest nu i det spæde forår, hvor frø sås og stiklinger drives frem: – Vi dyrker tomater og agurker. I krukker har vi chili og peberfrugter, og så eksperimenterer vi hvert år med nye grøntsager. Næste år bliver det sojabønner og jordskokker, fortæller Anine.

Sidste solskinstimer i drivhuset

En del af væksten flyttes på friland, så om sommeren er huset næsten tomt. I sensommeren kan de sidste solskinstimer nydes i huset med en god bog og et slumretæppe, og så lukkes huset ned, til vi er et par måneder inde i det nye år.

Om Anine og huset

Anine bor med sin familie i en nedlagt æbleplantage. En gul villa fra 1800-tallet huser familien. På den plads på grunden, hvor solen skinner allermest, har hun opført et drivhus. Anine er uddannet snedker.

Grunden til drivhuset er bygget af gamle mursten. De renoverede vinduer er kittet om med linoliekit, og malet med special-farvet linoliemaling.

Derfor byggede jeg det:
For at kunne dyrke grøntsager – også de mere varmekrævende, og for at have et lysthus i foråret og den milde sensommer.

21. februar 2014
Mere om Drivhus

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Sådan får du det optimale ud af dit drivhus

Du kan dyrke forbløffende mængder varmekrævende grøntsager i drivhuset, men det kræver, at du griber det rigtigt an.

Nyt layout for drivhusbelægning

Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

En fast hånd til græskar og melon

Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøst...

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Få et orangeri som på 1800-tallets danske godser

Et orangeri kan meget mere end et drivhus. Det fungerer som et ekstra, smukt rum året rundt, og du kan dyrke masser af planter, som ikke...

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.