Foto: Per Handberg

Chili – fra drivhus til chilipasta

Chiliplanter producerer oftest rigtig mange frugter, som enten tørrer ind eller rådner, hvis de ikke får den rette behandling.

Af: Per Handberg, 29. august 2008

Gem chilierne på en god måde
Friske chilier er skønne at bruge i maden, men nu hvor planterne bugner af modne chilifrugter, så har vi langt flere, end vi formår at bruge her og nu. De skal gemmes på en eller anden måde, så vi kan nyde godt af dem indtil næste sæson.

Tyndkallede chilier er gode til tørring

De tyndskallede chilier som fx "cayenne" er meget nemme at tørre, og de egner sig rigtig godt til at knuse efter tørring. De kan opbevares i lufttætte glas, men det er vigtigt, at de er helt tørre, inden de lukkes i glassene.

Opbevar de store chilier i fryseren
Større chilier med tykkere skal er ikke så nemme at tørre, men der er intet til hinder for at lægge dem i en plastikpose og opbevare dem i fryseren. Her holder de sig til, at næste års planter begynder at give modne frugter – og du kan løbende hente gode chilier op af fryseren.

Heftig harissa
Der er selvfølgelig også rige muligheder for at gemme den dejlige smag og styrke i form af fx salsaer og syltede chilier.
Vores favorit er en enkel "Harissa" - en nordafrikansk chilipasta. Med de rette chilier kan den give varmen på selv de koldeste vinterdage:

Du skal bruge
125 g røde chilier (cayenne er gode)
2-3 fed hvidløg
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
1/2 tsk salt
3 spsk olie
1 spsk frisk mynte

Sådan gør du
Rens chilierne og fjern stilken, pil hvidløgene og kom alle ingredienser i en blender og blend det til en tyk pasta. Kom pastaen i skoldede glas og hæld olie over, så det dækker. Låg på og så i køleskabet. Den er sådan set klar til brug med det samme, men vinder efter nogle dage. Vil du have den i en mindre stærk version, så fjern frø og frøvægge fra chilierne inden de kommes i, det er nemlig her, det allerstærkeste sidder. Når du har brugt af pastaen, så sørg for at dække overfladen med olie, så holder det sig længere.

Tør chilifrøene
Og når du nu har en fuldmoden chili på skærebrættet, så tag nogle frø fra og tør dem nogle dage et lunt sted. Når de er helt tørre, så læg dem i en kuvert eller et kaffefilter og opbevar dem køligt, så har du frø til næste sæson - det slår næsten aldrig fejl.
29. august 2008 Per Handberg
Mere om Drivhus

Vis os dit smukke drivhus og kom med i magasinet idenyt

Drivhuset er havens oase. Det er fuld af liv om sommeren, hvor planter, frugter og grøntsager spirer og gror. Om vinteren kan drivhuset bruges til hygge og for nogle, kan den fungere som en lun stue midt i den snedækkede have. Drivhuset er en sand fornøjelse, og vi vil gerne se din stolthed. Se her, hvordan dit drivhus kan komme med i idenyt.

Vægdrivhus - Store drivhusdrømme på lidt plads

Har du store drivhusdrømme men ikke pladsen til det? Så kan et vægdrivhus være noget for dig. Selvom pladsen er trang, er der rig mulighed...

Minidrivhus - Sådan får du succes med små drivhuse

Hvis du ikke har en stor have eller terrasse med plads til et drivhus, så kast dig ud i projekt minidrivhus! Se 10 bud på smukke minidrivhus...

Sådan dyrker du krydderurter i drivhuset året rundt

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug i stedet vinterhalvret til at dyrke krydderurter i drivhuset. Se, hvilke arter der egner sig bedst! 

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøsten skal sikres.

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.