Aubergine er en meget gavmild busk i familie med tomater og kartofler.
Aubergine er en meget gavmild busk i familie med tomater og kartofler. Foto: iStock

Aubergine i drivhus

Er du god til tomater? Så bliver du det også til aubergine. De dyrkes nemlig på nogenlunde samme måde. Aubergine skal dog have det noget varmere og plantes senere. Lær mere om, hvordan du dyrker aubergine her. 

Af: Lotte Bjarke, 29. maj 2017

Den tropiske aubergine  

Den franske Ratatouille og den græske Moussaka er retter, der ikke kan laves uden auberginer, men faktisk er auberginen mere eksotisk end som så. Aubergine - eller eggplant, som den kaldes i den den engelsktalende verden - stammer nemlig fra tropiske områder i Afrika og Indien, hvor den i øvrigt har været dyrket i hundredevis af år.

Aubergine - en del af natskyggefamilien

Aubergine (Solanum melongena) tilhører natskyggefamilien. Familien er kendt for, at visse dele af planterne kan være giftige, men endnu mere berømte er den for at rumme så vigtige planter for hele verdens ernæring som blandt andet tomat, peberfrugt og kartofler. 

Aubergine dyrkes i drivhus eller udestue

Danske dyrkningstraditioner skal man derimod lede længe efter. Men hører du til de mange, der har fået smag for auberginer, kan du sagtens dyrke dem selv. Blot er det nødvendigt at råde over et drivhus eller en udestue, hvor temperaturerne kan blive bare en lille smule ”tropiske”. Under åben himmel er der simpelthen for koldt til auberginer her i landet.

Aubergine skal først plantes i juni

Problemet er, at rodvæksten går i stå, hvis temperaturen i jorden ikke er omkring 18 grader. Og uden rodvækst bliver det så som så med frugter på aubergine-busken. Derfor skal du ikke plante auberginer før begyndelsen af juni, når du er sikker på, at temperaturniveauet kan holde.

Dyrk aubergine som tomater

Auberginen dyrkes efter nogenlunde samme princip som tomater. De kan dyrkes direkte i jorden, i kapillærkasser eller i store krukker. Det sidste har den fordel, at de kan tages ud af drivhuset til en grundig spuling, hvis de skulle blive angrebet af bladlus, hvilket er ret sandsynligt. Bladlus elsker simpelthen aubergineplanter.

Med hård hånd – fjern de første blomster

Planten skal ikke være ret stor, før den første blomst dukker op. Da gælder det om at være hård - blomsten skal knibes af, så planten kan vokse sig større og kraftigere. Hvis den første blomst får lov at udvikle sig til en frugt, trækker den så store veksler på plantens kræfter, at der måske slet ikke udvikles flere blomster.

Smager bedst før de er modne

Frugterne, der afhængigt af sorten, fås i alverdens farver og former, kan høstes i alle udviklingsstadier. I modsætning til de fleste frugter smager de bedst, før de er fuldt modne, og jo tidligere de høstes, jo bedre udvikles de følgende frugter. Knib den visne blomst af frugten, da der let opstår råd omkring den.
29. maj 2017 Lotte Bjarke
Mere om Drivhus

Vis os dit smukke drivhus og kom med i magasinet idenyt

Drivhuset er havens oase. Det er fuld af liv om sommeren, hvor planter, frugter og grøntsager spirer og gror. Om vinteren kan drivhuset bruges til hygge og for nogle, kan den fungere som en lun stue midt i den snedækkede have. Drivhuset er en sand fornøjelse, og vi vil gerne se din stolthed. Se her, hvordan dit drivhus kan komme med i idenyt.

Vægdrivhus - Store drivhusdrømme på lidt plads

Har du store drivhusdrømme men ikke pladsen til det? Så kan et vægdrivhus være noget for dig. Selvom pladsen er trang, er der rig mulighed...

Minidrivhus - Sådan får du succes med små drivhuse

Hvis du ikke har en stor have eller terrasse med plads til et drivhus, så kast dig ud i projekt minidrivhus! Se 10 bud på smukke minidrivhus...

Sådan dyrker du krydderurter i drivhuset året rundt

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug i stedet vinterhalvret til at dyrke krydderurter i drivhuset. Se, hvilke arter der egner sig bedst! 

Genial idé: Udvid din tomatsæson

Få maksimalt udbytte af dine tomatplanter med dette smarte trick.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøsten skal sikres.

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.