Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for vores afgrøder? 


Tørke giver store udfordringer

Hvis klimaforandringerne forsætter og vejret i fremtiden vil byde på flere hedebølger og mere tørke, kan det have store konsekvenser for, hvilke afgrøder vi kan dyrke i Danmark.

Ifølge erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer har den ekstreme tørke i 2018 resulteret i at det danske landbrug står til at tabe 6,4 mia. kroner. Særligt dyreproducenterne har været hårdt ramte, da den dårlige høst betyder, at der er mangel på foder til dyrene. Og da hele Europa har været ramt af tørke, er det en udfordring af skaffe foder fra udlandet.  

Læs også: Ny udestue – første skridt er valg af opvarmning

Generelt har konsekvenserne af tørken været så store, at Landbrug og Fødevarer har måtte lancere en tørkepakke, som skal hjælpe landmændene med at sikre landbrugserhvervet. 

Quinoa og genmodificering som alternativer

Der er dog meget der tyder på, at vejret i Danmark i fremtiden vil byde på perioder med meget tørke og hedebølger. Ifølge en undersøgelse fra World Weather Attribution er sandsynligheden for hedebølger i Danmark steget markant, hvilket kan give store udfordringer for de afgrøder, vi normalt dyrker i Danmark. Særligt afgrøder som byg, kartofler, rasp og hvede vil blive svære at dyrke, og det kan derfor blive nødvendigt at finde alternative afgrøder som kan dyrkes i stedet. Her er særligt quinoa en potentiel mulighed, da quinoaplanten kan dyrkes overalt og er særligt hårdfør. 

Læs også: Sådan sikrer du dig mod fugt i kælderen

Et andet alternativ er genetiske modificerede afgrøder(GMO). Gen modificering kan måske give mulighed for at tilpasse nuværende afgrøder til fremtidens klimaforandringer. Dog er GMO et bredt debatteret emne, hvilket kan spænde ben for den type teknologi. 

Mere miljøvenlige madvaner

Vi kan dog som forbrugere også blive bedre til at spise mere miljøvenligt, og på den måde prøve at mindske effekterne af klimaforandringerne. Eksempelvis tyder studier på, at insekter kan blive en mere miljøvenlig og primær erstatning for kød i fremtiden. Generelt viser flere undersøgelser, at en ændret adfærd inden for madvaner kan have en stor positiv effekt på klimaet. 

Læs også: Test: Find den bedste køkkenmaskine

Kilde: Landbrug og Fødevarer & Videnskab.dk

Mest læste artikler