Vindruen breder sig på pergolaen hos Anna-Lise.
Vindruen breder sig på pergolaen hos Anna-Lise. Foto: A. Aaen

Vindruer i haven

Små og blå, søde og syrlige vindruer på en gang – men mest af alt er min vin til for mine øjnes skyld.

Fra tidlig forår – og helt til frosten er her – nyder jeg min vin. Blå af slagsen - købt som en tynd pistel for 89 kr. i et havecenter og betragtet med megen skepsis, de første år på matriklen. 

Vinen bor i et hjørne af plænen og breder sig over taget på min pergola, så den beskues fra alle sider hen over sæsonen. Det er svært at forestille sig, at vinen lukker sig fuldstændig som et tag over pergolaen, når farven på de første spæde skud er vissen gul-grøn og bladene nærmest tørre i maj. 

Men så folder den sig ud, og snart er bladene lysegrønne, kæmpestore og saftige. De nye skud bevæger sig lynhurtigt rundt på pergolaen, og før Sankthans bringer de "skygge med huller" på terrassen, så solen kan varme. Perfekt at nyde frokosten under.

Hen over sommeren må beskærersaksen frem, ellers vil vinen får overtaget. Jeg klipper små underudviklede klaser væk, og forsøger at tæmme de skud, der knejser sig lodret op mod himlen. 

Nu er skyggen under pergolaen perfekt. Solen glider stadig ind under taget på visse tidspunkter, men resten af dagen er her svalende køligt og om aftenen spejler de nu limefarvede klaser sig i lyset fra havelamperne.

Rød, orange og brun

Først i september begynder nogle af bladene at skifte farve. De mest fantastsike nuancer af rød, orange og brun blander sig i alt det grønne. Tilmed er klaserne saftspændte og de grønne og fine små druer får klædelig bordeaux kinderødt på.

Ikke en druesæson ligner den forrige. Nogle gange er klaserne få, men druerne forsholdsvis store. Sæson 2015 byder på mange klaser men bittesmå druer på størrelse med pinochio-kugler. Men de første smagsprøver lover godt. Smagen er frisk og med perfekt syrlighed/sødme.

Til den første julefrokost i 2014 kunne jeg servere friske - og nu meget søde - druer af egen avl til osten. Det handler naturligvis om, hvornår frosten sætter ind. Når den kommer, falder de reterende klaser ned over natten.

Vi kan aldrig selv nå at spise vores druer, og der er jo ikke så meget at anvende dem til, hvis man ikke vil forsøge sig som vinavler. Men jeg har da et par tips.

Vi plukker bær af 3-4 klaser og fryser dem lynhurtigt. Bærrene skal helst være så tørre som muligt, før de indfryses. Hen over efteråret bruges de som is i et godt glas saft eller kølig hvidvin.

I år eksperimenterer jeg - med stor succes - med en "vindrue/blommemarmelade".

Opskrift på vindrue/blommemarmelade

Det skal du bruge

ca. 800 g blommer, udstenede og skåret i mindre tern
ca. 200 g blå druer uden sten, skåret i halve
3/4 dl vand
1 spsk citronsaft
meget fintrevet skal af 1 øko/ubehandlet citron
ca. 850 g syltesukker

Sådan gør du

Det hele bringes langsom i kog, og bobler derudaf i ca. 5 minutter, til frugten er blød og har afgivet saft. Blend frugten med en stavblender (pas på det ikke sprøjter da sukkerlagen er meget varm) og lav evt. en marmeladeprøve - læg en teskefuld på en tallerken og stil den i fryseren et minut eller to. Hvis marmeladen ikke løber sammen når man trækker et spor igennem med en finger, så er den klar. Og det var den her.

Fjern det værste skum fra marmeladen, og fyld den med det samme på rengjorte, skoldede og vodka-skyllede sylteglas til ca. ½-1 cm fra kanten, og luk til.

Bør kunne holde et godt stykke tid et mørkt og køligt sted, men opbevares for en sikkerheds skyld på køl efter åbning (måske ikke nødvendigt når der er konserveringsmiddel i - men jeg gør det nu alligevel).

Find flere opskrifter her.

21. september 2015
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.