Ukrudt i haven kan bekæmpes med fiberdug
Fiberdug er utrolig effektiv til at bekæmpe ukrudt i haven. En ukrudtsdug kan både bruges på bar jord, til beskyttelse af nytteplanter og mod ukrudt som skvalderkål og padderokke. Læs alt om, hvordan du indsætter fiberdugen i kampen mod ukrudtet.
Vælg den rette fiberdug
Det er vigtigt, at fiberdugen er UV-beskyttet. For selvom den bliver dækket med flis, skærver eller andet, vil der næsten altid komme huller i belægningen, der hvor dugen får sol. Vælg en dug, der er termisk behandlet. Den virker glat og er den stærkeste dug mod ukrudt.
Fiberdug på bar havejord
Riv jorden, så den er jævn. Læg fiberdugen ud i så lange baner som muligt – det er samlingerne, der volder problemer. I samlingerne skal der være mellem 5-10 cm overlap, som evt. fastgøres med plastikpløkker.
![]() |
|
Fiberdug kan sættes ind som forebyggelse og som sidste middel, hvis ukrudtet har fået overtaget. |
Gød jorden med ekstra kvælstof
Sådan sikrer du fiberdugens kanter
1. Grav kanten af fiberdugen ned
2. Sæt en plastikkant 
3. Kant og rodspærre
4. Sæt en stenkant
Fiberdug mod skvalderkål, brændnælder og padderokker
Har du et område af haven, hvor du midlertidigt har givet op imod skvalderkål, brændenælder, kvikgræs og padderokker, kan fiberdugen sættes ind i kampen, men hvis planterne er kraftige og har godt fat, kræver det ekstra.Sådan gør du trin for trin
- Brug græstrimmeren til at fjerne så meget som muligt af planterne over jorden.
- Læg fiberdugen løst ud over området – uden at lægge noget oven på dugen
- Ukrudtet vil nu spire, men da der ikke er lys, vil spirene blive blege og slappe og ikke have kræfter til at bore sig igennem dugen.
- Efter et par uger lægges fiberdugen på plads. Placer dugen over bedet og gør den fast i kanterne.
- Efter et par år uden lys vil selv den mest udholdende rod være rådnet bort.
Dæk fiberdugen med bark, flis skærver, småsten eller stenmel
Husk, at bark er meget let, når det tørrer om sommeren, så hvis der ikke er kant på bedet, kan det blæse væk fra fiberdugen. Undgå flis af egetræ, garvesyren i træet er ikke god for planterne.
Fiberdug brugt som plantetunnel
![]() |
|
Plantetunneler i køkkenhave. |
Forskel på bionet og fiberdug
Både fiberdug og bionet kan bygges op til plantetunneler med vækstbuer.
1. Fiberdug
Fiberdug er god til at gøre plantesæsonen længere både tidligt på foråret og sent om efteråret. Den egner sig fortrinligt til at holde på fugten i jorden til gavn for planterne. Temperaturen under en plantetunnel med fiberdug er faktisk generelt et par grader varmere end luften udenfor. Om sommeren kan der dog blive lige vel fugtigt under en fiberdug, hvilket undertiden kan resultere i angreb af råd.
Fiberdug er også god til at holde insekter og skadedyr væk fra planterne, men der opstår let rifter og huller i materialet. Derfor holder en fiberdug sjældent mere end en sæson eller to
2. Bionet
Er insekterne hovedfjenden så bør man i stedet investere i et bionet. Bionet er lidt dyrere i pris end fiberdug, men holder almindeligvis længere. Det skyldes ikke mindst, at huller og rifter ikke så tit opstår i et bionet.
Bionet er desuden mere finmasket end fiberdug og egner sig derfor bedre til holde insekter væk fra planter i haven, end fiberdug gør.
Sådan får du succes med roser sat om vinteren
Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange fordele ved at plante de smukke roser i koldt vejr, fortæller rosenekspert. Se, hvordan du får succes med roser sat om vinteren her.
3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår
Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.
Pas på! Disse giftige planter er lette at forveksle med spiselige
Mange nyder at gå på jagt i den danske natur efter spiselige vilde planter, vi kan bruge i vores madlavning. Visse spiselige planter er dog...
Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have
Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.
Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise
Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...
Få succes med figentræer i danske haver
Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...
Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg
Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.
5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter
Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...
Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor
Friske krydderurter er fantastiske at have stående i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...
Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter
Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.
Sådan holder du fast i løgplanternes magi
Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?
Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til
Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...
Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven
Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter. Løgplanterne trives stort set i al slags jord. De klarer sig endda i græsplænen og i både sol og halvskygge. Mange af dem sår sig selv, andre sætter sideløg.
Sådan får du en have, der kan overleve fremtidens vejr
Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...
Pas på denne smukke men giftige plante!
Naturstyrelsen advarer mod denne smukke plante, der kan medføre forbrændinger og eksemlignende udslæt.