Tempeltræ kan dyrkes i vindueskarmen

Tempeltræ er en gammelkendt lægeplante fra Asien. Nu er den også populær som potteplante. Asiaterne har kendt til tempeltræets helbredende virkning i årtusinder, og i de senere år er det også gået op for Vesten, at den smukke plante er værd at dyrke både til medicinsk brug og som prydplante i hus og have.



Tåler det danske udeliv

Når planten bliver for stor at have inden døre, kan den sagtens tåle at blive plantet ud. Blot skal den have lidt beskyttelse mod frost den første vinter. Hvis tempeltræet kommer ud i haven, kan det blive op til 20 m højt, og er du meget tålmodig, kan du se det blomstre efter ca. 20 års vækst. Det første tempeltræ i Europa blev hentet til en botanisk have i Utrecht i Holland, hvor det blev plantet i 1730. Træet står der stadig, så det er altså et vedholdende træ, når først det har fået godt rodfæste på sin vokseplads.

I familie med nåletræer
Tempeltræets blade ligner umiddelbart løvblade, men planten hører faktisk til nåletræsfamilien. Træet har vokset på Jorden i 230 mio. år og har været udbredt over det meste af kloden. I dag er Østasien dets naturlige voksested, og den er tit plantet ved templer i Kina og Japan – deraf det danske navn. Bladene indeholder forskellige stoffer, som menes at give en bedre blodcirkulation til både krop og hjerne. Den øgede blodcirkulation i kroppen kan fx hjælpe på kolde hænder og fødder, og i hjernen kan plantens aktive stoffer blandt andet afhjælpe symptomerne på demens. Ud over naturlægemidler og kosttilskud bliver udtræk af tempeltræets andefodslignende blade også brugt i kosmetik som fx hårbalsam, cremer og sæber.

Så et tempeltræ
Tempeltræer er enten han- eller huntræer. Kun huntræerne sætter frugter, der kan bruges til at frøformere planten. Fjern frugtkødet og knus de hårde skaller for at se, om der overhovedet er frø indeni. Frøene kan sås udenfor både forår og efterår. Det er en god idé at så i potte – så kan du bedre følge med i plantens udvikling og beskytte den mod frost de første sårbare år. Frøene kan også købes hos frøfirmaerne, fx en pose med min. seks frø for 19 kr.

Mest læste artikler