Sådan finder og tilbereder du hyldebær UDEN at blive syg

Bliv klædt på til at finde og tilberede hyldebær med denne guide.

Almindelig hyld, Sambucus nigra, er en stor busk med lys, gråbrun dybt furet bark. Hyldebær-busken vokser typisk på næringsrig bund i krat, hegn og i skovbryn. De hvidgule blomster sidder i en flad skærm, og blomsterne dufter stærkt og lyser op i midsommernatten. De lyserøde sorter hedder Black Lace og Black Beauty.

Hvornår er hyldebær modne?

Hyldebær modnes i løbet af september og oktober. Husk dog at vente med at plukke hyldebærrene, til de er blevet sortlilla. Det er nemlig først, når de har opnået deres modningsfarve, at de kan plukkes til brug i hyldebærsuppe eller hyldebærsaft.

Spis aldrig rå hyldebær

Umodne og grønne hyldebær kan være giftige at indtage. Bærrene indeholder blandt andet stoffer, der kan udvikle cyanid. 

Du skal også passe på, når hyldebærrene er modne. Der kan nemlig stadig være spor af giftstoffer i bærrene. Hyldebær skal altid koges mindst 20 minutter, før de kan indtages i den ene eller anden form. Ellers risikerer man at blive syg med opkast og diarré.

Pluk selv hyldebær 

Du skal blot bruge en spand og en kroget stok til at plukke dine egne hyldebær. Undgå at plukke fra træer, der står langs stærkt befærdede veje. En portion på 1-2 kg hyldebær – eller en lille spandfuld – er passende til en portion hyldebærsaft med masser af vitaminer i.

Opskrift: Sådan laver du hyldebærsaft og -suppe

Det skal du bruge 

  • 1,5 l vand
  • 1 kg hyldebær
  • 1 stk. hel kanel
  • 2 hele nelliker skal af en usprøjtet citron
  • 100 g sukker
  • 2 æbler
  • 2 spsk. jævning

Sådan gør du

  1. Vand, hyldebær og krydderier bringes i kog i en gryde med låg.
  2. Lad simre ved svagt blus i ca. 20 min.
  3. Saften sies fra, sødes efter behov og koges med æbleskiver i 5 minutter.
  4. Ønsker du suppe, rører du jævning i suppen. Giv suppen et opkog.
  5. Uden jævning har du hyldebærsaft. Krydderier kan undlades.

Tip: Hyldebærsaft kan fryses

Har du fremstillet en stor portion hyldebærsaft, kan den fryses i passende portioner, så du har saft hele vinteren. Du kan også bruge de friske hyldebær på mange andre måder – fx i kager, is-creme, til syltetøj eller i snaps.

Hyldens historie

Ifølge nordisk mytologi boede Freja, kærligheds- og frugtbarhedsgudinden, i hylden og skærmede mod ulykker. Fældede du busken, var der med andre ord risiko for at frygtelige ting ville ramme dig.

Hyld er også blevet brugt som middel mod malaria, hovedpine, tandbylder, brandsår og halsbetændelse. Hyldebærrene blev også brugt til vin og hårfarvning af romerne.

I dag bruges hyld i naturlægemidler mod influenza, hoste og forkølelse og som vanddrivende og svedfremkaldende middel. Hyld indgår også i naturkosmetik, og blomsterne bruges til fremstilling af hyldeblomstsaft, vin og i pandekager.

Ajourført september 2023

Mest læste artikler