Spiselige blomster til kage
Spiselige blomster ser man ofte på kager og i salater. De kan nemt give din mad et mere eksklusivt udtryk. Foto: Unsplash & Getty Images

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning - og dem du absolut ikke må bruge, og to lækre opskrifter, så du kan komme i gang med at bruge blomster i maden med det samme.

Alle elsker blomster. I naturen såvel som i stuen forskønner de deres omgivelser. Men det er trods alt de færreste der tager blomsterne med ind på spisebordet og helt ned i maden.

Det er en skam, for blomster kan ikke bare være med til at løfte det visuelle udtryk i alt fra kager til salater. Vælger du rigtigt kan de også være velsmagende og give dine retter et ekstra krydderi.

I artiklen her finder du en lang række smukke og velsmagende spiselige blomster - der med garanti vil pynte selv den kedeligste kage og løfte din salat til nye højder. Du finder også to lækre opskrifter med spiselige blomster, som er guf for ganen. 

Listen tager udgangspunkt i Fødestyrelsens Planteliste og her kan du nemt se hvilke spiselige blomster du kan anvende i køkkenet, og hvilke giftige blomster, du absolut skal holde dig fra.

Spiselige blomster trender på NOMA

Nogle af verdens fineste restauranter, eksempelvis danske NOMA,  har redet på den populære gastronomiske trendbølge, og anvendt spiselige blomster i deres retter for et mere æstetisk udtryk og en forfriskende smagsoplevelse.

Køb eller find de spiselige blomster i haven

De spiselige blomster kan du finde i haven og naturen, eller købe på planteskoler og i assorterede supermarkeder. Det er dog vigtigt, de er usprøjtede, og ikke er for tæt på vejen, for at undgå giftstoffer.

Førstegenerations-blomster fra planteskoler, råder vi dig til, du også holder dig fra, da det ikke vides, hvad de er blevet sprøjtet med, inden de kom i køkkenhaven.

Klik på linkene, for at komme ned til den del af artiklen, du ønsker at vide mere om.

29 spiselige blomster

Du kan her se en liste over blomster, du generelt kan spise. Disse spiselige blomster har ingen negative effekter, som Fødevarestyrelsen har kendskab til, hvis du har en varieret kost. Mange af blomsterne er velegnede som kagepynt eller nede i salaten.

1. Stedmoder, Viola tricolor

Put de spiselige blomster på din salat, ost og kager, eller kandiser dem.

2. Dild, Anethum graveolens

Brug blomsterskærmen (krondild) til syltning eller i din suppe.

3. Hybenroser, Rosa villosa

Kandiser kronbladene, eller brug dem i kryddereddiken. Du kan med fordel også lave syltetøj og gele af dem.

4. Lavendel

Du kan nærmest putte disse spiselige blomster i alt. Brug dem i eksempelvis kager, snaps, brød og gryderetter.

5. Forglemmigej, Myosotis

Pynt kagen eller salat med de yndefulde blomster. Blomsten er kendt for at gøre ting mere romantisk, og ses derfor ofte på bryllupskager.

6. Duftgeranium

De spiselige blomster smager, som de dufter, og findes i mange varianter. Pynt din kage eller dessert med kronbladene, og lad dem dufte og smage lækkert.

7. Klitrose, Rosa pimpinellifolia

Brug de roserne til at pifte snapsen op.

8. Aster 

Kom kronbladene i salaten, men først når den skal serveres, da de ellers vil blive bløde. 

6. Salvie, Salvia patens

Brug de blå salvier som pynt eller i salaten.

10. Kornblomst, Centaurea cyanus

Denne spiselige blomst har en krydret smag, og smager bedst friske. Brug dem i din salat, kryddersmør og smoothie, eller som pynt på dine kager.

11. Tusindfryd, Bellis perennis

Belissen er tit udbredt i den almene danske have, og har en bitter smag. Brug dem til at pynte din mad og kager, eller sylt dem. Du kan også bruge dem i urtete eller snaps. Blomsten har også helbredsmæssige fordele, og er rig på C-vitamin.

12. Blomsterkarse/Tallerkensmækker, Tropaeolum majus

Både blomsten og bladene har et hint af karse i smagen. Pynt din salat eller rugbrødsmad med dem.  

13. Hyldeblomst, Sambucus

Hyldeblomsten er en af de mest anvendte blomster i køkkenet. Den spiselige blomst dufter dejlig, og har en god smag. Tag nogle bundter hyldeblomst til saft, kager, i marinader til grøntsager og fisk, eller dybsteg dem i pandekagedejen, og brug dem som snacks.

14. Nellike, Dianthus

Kun de velduftende varianter af nellikerne smager godt. Giv din kage, is, salat eller drikkelse en dejlig duft. Lad kun kronbladene fra blomsten trække med, og ikke koge.

15. Kamille, Matricaria chamomilla

Kom kamilleblomsterne i teen, eller pynt din lagkage med dem. Du kan også udtrække dem og bruge det i marinaden til kødet eller fisken.

16. Solsikke, Helianthus annuus

Kronbladene på solsikken kan du tørre og pynte på dine kager. De helt nyudsprungne solsikker kan du tilberede som var de artiskokker.

17. Tagetes

Citron, appelsin og lakrids varianten er de mest spiselige blomster af tagetesene. Kom dem i dressinger og marinader, eller dekorer dine kager og salater med dem. De tørrede kronblade kan give din urtete en dejlig smag.

18. Courgette, Cucurbita pepo

Blomsten for enden af squashen er også spiselig. Fyld den velkendte spiselige blomst med krydderurter og mozzarella, eller lignende friskost og frituresteg dem. De spiselige blomster kan du også fritere i dej.

19. Hvidtjørn, Crataegus

Blomsterne fra denne plante kan du bruge som fin kagepynt, eller komme ned i snapsen.

20. Georginer, Dahlia

Både blomsterbladene og roden fra den spiselige blomst kan du tage med i køkkenet. Bladene kan du bruge som pynt til din salat, eller sammen med en skål frugt. Roden tilbereder du ligesom en artiskok, og har en neutral smag.

21. Fuchsia

Brug den spiselige blomst i salaten eller brug de smukke blomster som dekoration på dine kager. 

22. Krysantemum (Okseøje), Chrysanthemum

Denne spiselige blomst har en intens smag. Du kan med fordel bruge den i dressinger til fiskeretten.

23. Persilleblomst, Petroselinum crispum

Blomsten smager af persille. Put den i snapsen, eventuelt sammen med krondild, og brug den til krebsegildet.

24. Katost, Malva sylvestris

Brug de spiselige blomster som pynt til kagen eller salaten.

25. Sommerfuglekarse, Tropaeolum peregrinum

Brug de spiselige blomster som pynt til salat, eller sylt frøene, som en erstatning for kapers.

26. Mælkebøtte, Taraxacum officinale

Hele mælkebøtten kan du spise. Brug dem i salaten eller lav mælkebøttefritter af dem.

27. Mørk kongelys, Verbascum nigrum

Kronbladene fra den spiselige blomst kan du tørre, og med fordel komme i salaten eller urteteen. 

28. Hibiscus

Sylt de friske blomster, og kom de tørrede i urteteen. 

29. Gladiolus

Brug de spiselige blomster som kagepynt, eller fyld dem med flødeost eller is.

2 lækre opskrifter med spiselige blomster

Du kan bruge mange slags blomster, når du laver mad. Det gør både retterne smukke og dejligt smagfulde. Derfor har vi fundet to lækre opskrifter med spiselige blomster til dig her.

1. Opskrift | Kandiserede blomster

Kandiserede blomster er en lækker måde at tilføre blomstersmag til din dessert eller kage på. De blomster, der egner sig bedst til kandisering, er dem med helt tynde, fine kronblade såsom violer, blå kornblomster og hybenroser, men prøv dig lidt frem, det er nemlig ganske nemt.

Det skal du bruge

  • Blomsterkronblade
  • Æggehvide
  • Sukker
    • Foretrækker du en mellemting imellem sukker og flormelis, kan du blende raffineret sukker et øjeblik.

Sådan gør du

Vend forsigtigt de rengjorte kronblade i æggehviden, derefter i sukkeret, læg blomsterne på et stykke bagepapir og tør dem i ovnen i 2-3 timer ved 75 °C. Husk ikke at tænde for varmluft, ellers flyver blomsterne rundt i hele ovnen.

Vær opmærksom på, at blomster ændrer farve til grønlig, når de kandiseres. Opbevar dem i en bøtte med tætsluttende låg og pergamentpapir mellem lagene.

Tip

Ønsker du en mere luftig kandisering, kan du piske æggehviden let, inden du vender kronbladene i den.

2. Opskrift | Kammuslinger med skilt kærnemælk, urter og pæretapioka

Kammuslinger er en utrolig delikat spise og bør nydes i godt selskab. Denne ret er meget sart i smagene, men superlækker og egner sig fantastisk som forret eller som led i en større menu. 

Opskriften er til 4 personer

Det skal du bruge

  • 8 store kammuslinger
  • 8 pærer
  • 1 dl pæreeddike eller æbleeddike
  • ½ dl tapiokaperler, sagogryn kan evt. bruges
  • 2 dl kærnemælk
  • 1 dl urteolie, fx på ramsløg eller
  • Blomsterkarse
  • Urter og blomster til pynt, fx røllike,
  • Glatbladet sødskærm og hyldeblomster
  • Lidt sukker
  • Lidt salt
  • Olie til stegning
  • Lidt smør
  • En skål med koldt vand

Sådan gør du

Kammuslinger 

  1. Hvis du foretrækker at stege dine kammuslinger, så sørg for at lave alt forarbejdet til resten af retten som det første og kammuslingerne til sidst. Ønsker du at rime dem, så start med det: Bland lige dele sukker og salt, fjern den lille muskel på kammuslingen og drys med sukker- og saltblandingen på begge sider og sæt dem på køl til senere brug.

  2. Lige inden servering skal kammuslingerne steges. Drys dem med salt og lidt sukker, kom olie på panden og sørg for, at panden er godt varm.

  3. Kom muslingerne på og kom lidt smør på til sidst for at karamellisere dem – det er vigtigt, at du ikke rykker rundt på dem, men lader dem ligge og karamellisere, til de er smukt mørkgyldne.

  4. Vend dem rundt og steg på den anden side – pas på, de ikke får for meget, de skal være glasklare i midten. Har du valgt den rimmede kammusling, så del dem på tværs.

Syltet pære

  1. Start med at juice 6 pærer. 1 dl pærejuice kommes i en gryde med 1 dl pæreeddike – den helt præcise mængde kan være svær at sætte mål på, da det afhænger af pæresorten. Er det en sødere pære, skal der lidt mere eddike til. Kog lagen, smag den til og sæt den på køl. De 2 sidste pærer skæres ud i præcise terninger på 1 x 1 cm, som kommes i syltelagen.

Pære-tapiokaperler:

  1. Dagen før sættes tapiokaperlerne i blød i koldt vand og sættes på køl.

  2. De udblødte tapiokaperler sigtes. En lille gryde med vand koges og trækkes væk fra varmen, tapiokaperlerne kommes i og gives et hurtigt opkog.

  3. Lige så snart de bliver gennemsigtige, skal de hældes over i en sigte og kommes i koldt vand med det samme – ellers risikerer du, at de bliver udkogte. Når de er afkølet, skal de over i den resterende pærejuice og trække – det gør ikke noget, at de trækker et par timer.

  4. Smag på dem og sigt dem lige før brug.

Skilt kærnemælk

Kærnemælk og urteolie blandes i en lille kande. Lige inden servering skal det piskes sammen med en gaffel.

Urter og blomster:

Pluk de urter, der falder dig ind, sammen med nogle smukke blomster fra haven. Pluk kronbladene af blomsterne i en skål for sig og ordn urterne i en anden skål.

Anretning

Kammuslingerne anrettes på tallerkenen sammen med pære-tapiokaperler, syltede pæretern, urter og kronblade fra blomsterne. Server anretningen og hæld den skilte kærnemælk på foran dine gæster.

De to opskrifter er skrevet af Ghita Bennorth. Du kan finde endnu flere lækre opskrifter i kogebogen ‘Sanke - det gastronomiske måltid med omtanke’, der viser lækre og smagfulde måder at bruge de ressourcer, som står lige uden for hoveddøren. Bogen er udgivet af Muusmann Forlag og koster 250 kroner.

8 spiselige blomster du kan spise i moderate mængder

Her finder du listen over de blomster, Fødevarestyrelsen anbefaler du kun spiser i mindre mængder, grundet kendskabet til ricisi, eller manglen på den. Brug dem eksempelvis som kagepynt eller krydderi. Den sikre mængde kan variere for hvert enkelte blomst.

1. Gederams, Epilobium angustifolium

2. Løgkarse, Alliaria petiolate

3. Purløgsblomster, Allium schoenoprasum

4. Røllike, Achillea millefolium

5. Morgenfrue, Calendula officinalis

6. Strandmælde, Atriplex littoralis

7. Syren, Syringa vulgaris

8. Skovmærke, Galium odoratum

21 giftige blomster du skal holde dig fra

Du kan her se listen over giftige blomster, der på grund af Fødevarestyrelsens kendskab til ricisi, eller manglen på det, ikke er sikre at spise – heller ikke i små mængder. Spiser du disse, kan det medføre forgiftning, flere nerve- og leverskader, irritationer og i værre tilfælde dødsfald. 

1. Smørblomst, Ranunculus acris

2. Pæoner, Paeonia

3. Ridderspore, Delphinium

4. Hjulkrone, Boroga officinalis

Måske er du forbavset over at se hjulkronen nede i denne liste, da blomsten tidligere har været kendt som en spiselig blomst. Men i dag er hjulkronen vurderet, som værende giftig. 

5. Gyvel, Cytisus scoparius

6. Lægeoksetunge, Anchusa officinalis

Ligesom hjulkronen, har lægeoksetungen været en af blomsterne, som før er blevet anvendt i køkkenet. Blomsten er dog ikke længere på listen over spiselige blomster. 

7. Prikbladet perikon, Hypericum perforatum

8. Slangehoved, Echium vulgare

9. Stormhat / Venusvogn, Aconitum napellus

Stormhatten er en af Europas giftigste blomster.

10. Julerose, Helleborus niger

11. Liljekonval, Convallaria majalis

12. Erantis, Ernathis hyemalis

13. Bittersød natskygge, Solanum dulcamara

14. Stolt kavaler, Cosmos bipinnatus

15. Hvid anemone, Anemone nemorosa

16. Gul snerre, Galium verum

17. Smalfliget fløjlsblomst, Tagetes tenuifolia

18. Iris, Iris germanica-hybrider

19. Strandfladbælg, Lathyrus japonicus

20. Vild gulerod, Daucus carota

21. Sankthansurt, Sedum telephium

For at holde dig opdateret, kan du her finde Fødevarestyrelsens officielle Planteliste over giftige og spiselige blomster i Danmark. 

28. januar 2019
Mere om Planter

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag, hvor du har mulighed for at sætte dit helt eget præg på Haven.

Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter

Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig...

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverige blomster til smagfulde krydderurter. Se alt, hvad du kan dyrke her - og få inspiration til, hvordan du kan indrette plantekasserne i din have.

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For figentræet har en tropisk hemmelighed, og den er du nødt til at kende, inden du anskaffer dit figentræ.

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er det en god ide at undersøge hvilke krydderurter, der egentlig kan klare sig vinteren over. Vi har samlet en liste over 10 krydderurter, der kan overvintre udenfor. 

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?