Beskæring og udtynding af dine frugttræer kan foregå mellem sankthans og frem til første november.
Beskæring og udtynding af dine frugttræer kan foregå mellem sankthans og frem til første november. Foto: Getty Images

Beskæring af frugttræer

At beskære frugttræer er ikke så vanskeligt, som mange tror. Det er vigtigt at beskære, da det giver lys og luft til alle frugter og kan begrænse svampesygdomme. Hvis du overholder nogle enkle retningslinjer for beskæring af dit frugttræ, kan det ikke gå helt galt.

Af: Katrine Bertelsen & Ditte Marie Bro Pedersen, 12. oktober 2020

Årstider for beskæring af frugttræer

Som tommelfingerregel kan lettere beskæring og udtynding af dine frugttræer foregå mellem sankthans og frem til omkring 1. november. I vinterhalvåret er det de store grene, der kan fjernes. På den årstid kan hovedstammer også skæres ned til den ønskede højde. Gamle frugtræer tåler temmelig hård beskæring, hvor unge træer skal beskæres nænsomt. Pas på frugttræer, der er såkaldte blødere, da de kun kan beskæres på visse tidspunkter. Se skemaet nederst i artiklen.

Derfor skal du beskære dine frugttræer

Først og fremmest skal du beskære frugttræerne for at få bedre frugt og få tyndet ud i bladmassen, så frugterne inde i trækronen får lys og luft nok. Tæt skygge i en trækrone giver også svampesygdomme let spil. Det kan endvidere være, at træet er blevet så stort, at der skal høje stiger til at nå frugten, og så skal det skæres ned til fornuftig plukkehøjde. Beskæring er også nødvendig på espalierede frugttræer. Dels for at forme dem, og dels for at sørge for, at de nederste grene får lys nok til at sætte frugt.

Plant et nyt frugttræ

Sunde gamle frugttræer kan tåle hård beskæring, men er det gamle æbletræ sygt og bærer dårligt frugt, er der ikke vundet meget ved at beskære det. Plant et nyt æbletræ, vent til det er blevet et par år gammelt, og fæld så det gamle, hvis det alligevel ikke står til at redde. Husk også at nye frugttræer skal plantes, hvor der ikke har stået et frugttræ før.

Hvordan beskærer man frugttræer?

Det er sådan set dig selv, der bestemmer, når du skal beskære dit frugttræ. Kig på dit træ og vurder om kronen er blevet for tæt. Så skal der tyndes ud. Fjern syge eller døde grene først. Det kan også være, at frugttræet har fået en underlig facon, hvis nogle af sidegrenene er blevet for store. Husk at fjerne grenene ved basis eller lige over en sidegren, da der ellers vil dannes en masse nye skud. Kommer der en masse nye skud efter beskæring, også kaldet vanris, kan de fjernes ved at rive dem af. I august skal der kigges på træet igen. Er der frugter, der sidder mørkt, kan du gentage en lettere beskæring af frugttræet.

Lidt hjælp til frugtsætningen

Kraftig vækst hæmmer frugtsætningen. Grene, der vokser lodret op eller over vandret, vil sjældent bære frugt. For at hæmme væksten kan grenene bindes eller tynges ned med en snor eller ved at hænge noget tungt på grenen. Kraftige grene tynges ned til under vandret. Spinkle grene skal kun bøjes lidt.

Tynd ud i frugterne

Sidder frugterne tæt på frugttræet, giver det i bedste fald mange små frugter, i værste fald kommer der råd og svamp i frugterne. Her vil udtynding i frugterne give færre, men større frugter. Fjern de mindste svage frugter og tynd ud så tidligt som muligt for eksempel lige efter sankthans. Frugterne bør sidde enkeltvis og gerne med en hånds afstand. Unge frugttræer kan heller ikke lide at stå med græs om fødderne, da det hæmmer væksten. Ryd omkring træet i en diameter på 70-100 cm. Dæk eventuelt med bark, da det holder på fugten.

Sådan beskærer du rigtigt

Al beskæring skal ske med rene snit. Lad være med at brække grene af eller save dem halvt igennem og derefter brække dem af. Snavs, fugt og svampesporer har frit spil, hvis snittet ikke er rent. Det er også vigtigt, at værktøjet er skarpt og rent. Beskærer du syge frugttræer, skal værktøjet renses og sprittes af, før du bruger det på en anden plante, for ikke at overføre smitte mellem frugttræerne.

Hvornår kan frugttræerne beskæres?

Frugttræer kan beskæres året rundt, men generelt set har frugttræer bedst af at blive beskåret om sommeren. Her har træerne et større indhold af sukkerstoffer og masser af energi, hvilket gør det lettere og hurtigere at hele sårene efter en beskæring.

12. oktober 2020 Katrine Bertelsen & Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.