Smukke potteroser inde og ude

Hvis potterne har overvintret ude, er det nu, de skal klippes ned og ind i stuen, hvor de vil brillere med blomster.


Smid ikke rosen ud
Potteroserne skal til at pynte i vindueskarmen og på terrassen til sommer, og der er rigtigt mange forskellige farver at vælge mellem. Alt for ofte bliver de kasseret, når de efter en måneds tid er blomstret af, men det er der ingen grund til. De fleste danske potteroser, der er til salg i plantecentrene, kan faktisk gemmes og komme igen år efter år, hvis du behandler dem rigtigt.

Skal stå lyst og køligt
Når du har dem inde, er det vigtigt, at de står lyst og gerne køligt, for så blomstrer de længst. Og så skal du huske at vande regelmæssigt. Tørrer de ud, visner blomsterknopperne.

Blomstrer flere gange
Næring i form af gødning har de brug for, mens de danner nye skud og blomsterknopper, men ikke særligt meget, mens de blomstrer. Hvis du jævnligt fjerner de visne blomster, kan du forlænge blomstringsperioden.

Klip rosen ned
Når der ikke rigtigt kommer flere knopper på rosen inde i stuen, skal rosen klippes ned og sættes et køligt sted, til foråret folder sig helt ud, og så kan den med fordel plantes ud i et bed i haven, hvor den vil kvittere med blomster sommeren igennem – ofte helt til den første frost sætter ind.

Pas på frosten

Har du sat rosen et sted, hvor den er i læ og måske dækket den med gran mod den værste frost, så er den klar til at gentage kunststykket året efter igen. Allerede i marts begynder det første spæde røde og grønne løv at vokse frem. Klip rosen ned for at få en lav, busket vækst. Plant herefter rosen over i en potte og tag den ind i vindueskarmen, hvor den snart vil danne knopper igen. Husk her at vande og gøde jævnligt.

Hvis bladene falder af eller bliver gule
Planten er underernæret; det sker ofte i løbet af sæsonen. Husk gødning, så længe planten danner nye knopper. Det er et helt almindeligt problem efter en sommer. Rosen samler ny næring, når den kommer ud i god havejord, og den skal nok være klar til næste sæson igen, hvis den overvintrer beskyttet ude.

Læs også: Rosensygdomme – sådan slipper du for dem

Bladene er dækkede af meldug
Meldug er et typisk problem i sensommeren. Sygdommen opstår, hvis planten har døjet med fx tørke. Når planten kommer ud i havejorden, oprettes balancen som regel igen. Nogle arter er mere modtagelige end andre, så det kan betale sig at anskaffe en ny og mere hårdfør sort, hvis den gamle ofte bliver syg.

Mest læste artikler