Nogle blomsterknolde og blomsterløg skal graves op om vinteren

Georginer og andre blomstrende knoldplanter har en lang levetid, hvis bare du graver dem op og tager dem indenfor om vinteren. Nogle blomsterløg har også svært ved at overvintre i jorden og skal derfor behandles på samme måde.

Knoldene har de bedst i jorden, så vent længst muligt

Det er vigtigt, at du venter så længe som muligt med at grave knoldene op. For det første er jorden deres rette element, og det er her, de trives bedst. For det andet bliver de grønne blade ved med at kanalisere energi ned til knolden.

Vær klar, når den første frost sætter ind

Når den første frost sætter ind, og alt det grønne klasker sammen, er det tid til at gribe spaden og få knoldene op, før frosten går i jorden. Når du har gravet godt rundt og ned om knoldene, kan de tages forsigtigt op med en greb, så du allerede her får rystet en del af jorden af.

Mens blomsterne er lette at skelne fra hinanden, er det langt sværere at se forskel på de visne planter – og på knoldene. Og derfor er det en god idé, hvis du, allerede mens planterne blomstrer, markerer navnene på de forskellige blomster og sorter. 

Rens for jord og bladrester

Efter opgravningen skal du rense knoldene for jord og afskære bladrester og stængler. Ofte klæber der en del jord til knoldene, hvorfor det er en god idé at vaske dem rene. Når knoldene er renset, bør de tørre et par dage – fx i et drivhus – så de ikke er våde, når de lægges til opbevaring.

Opbevares mørkt og frostfrit

Blomsterknoldene skal opbevares vinteren over i et mørkt, frostfrit, men køligt rum med en temperatur på mellem 5 og 10°. Hvis der er for varmt, begynder de at tørre ind. Der må heller ikke være fugtigt – så er der risiko for mug og skadedyrsangreb. Et tørt kælder- eller loftsrum eller en garage, der er isoleret, men uopvarmet, er sagen.

Til opbevaringen kan du bruge trækasser – eller endnu bedre flamingokasser, der også har den fordel, at du kan skrive blomsternavnene på siden af kasserne.

Det er en god idé først at lægge et lag af spagnum eller tørt sand i kasserne, som du så kan placere knoldene i. Læg dem i et enkelt lag, og bred til sidst nogle aviser ud over kasserne. Når det gælder blomsterløg, kan du også opbevare dem i ophængte net.

Kig til knoldene en gang i mellem

Nu passer knoldene og løgene sig selv. Dog kan det være en god idé at kigge et par gange til dem undervejs og kontrollere dem for bløde pletter og mug. Hvis du opdager et løg med mug, så kassér det med det samme, så muggen ikke breder sig.

I marts skal de til at forspire i krukker

I marts er det tid til at vække knoldene af deres dvale og forspire dem i potter. Du kan også – når nattefrosten er ovre – plante dem direkte uden døre.

10 blomsterknolde, der kræver vinteropbevaring

  • Acidanthera (Acidanthera bicolor)
  • Chokoladeblomst (Cosmos atrosanguineus)
  • Fresia (Freesia x hybrida)
  • Georgine (Dahlia)
  • Gladiolus (Gladiolus)
  • Have-Ranunkel (Ranunculus asiaticus)
  • Kanna (Sceletium tortuosum)
  • Knoldbegonie (Begonia x tuberhybrida)
  • Montbretia (Crocosmia)
  • Tigerblomst (Tigridia pavonia)

Læs også: Opbevaring af frø – frø fra planter kan gemmes og bruges næste år

Læs også: Pelargonie – læs alt om pasning og formering af pelargonier

Hvornår er der vinterferie?

Mest læste artikler