Gør dine højbede vinterklar i efteråret, så du kan få flotte højbede til næste forår.
Gør dine højbede vinterklar i efteråret, så du kan få flotte højbede til næste forår. Foto: Land Have

Sådan gør du let højbedet vinterklar

Havearbejdet er ikke slut, selvom efterårets kulde og mørke erstatter sommerens lys og varme. Hvis højbedet skal have en chance igen til foråret, skal du ikke lægge havehandskerne væk endnu. Her får du fire gode råd til, hvordan du gør din have klar til vinter.

Det er ikke kun indsatsen i højbedet i løbet af sommeren, der er afgørende. Efterårets havearbejde har også stor betydning for, om højbedet igen bugner og blomstrer det følgende forår.

For at højbedet skal kunne klare skærene gennem det våde efterår og den kolde vinter, kræver det rettidig omhu. Det fortæller Anne Holst, haveekspert ved havevirksomheden Land Have, i en pressemeddelelse:

– Hvis højbedet ikke er forberedt på vinteren, kan det hæmme planternes vækst til foråret. Jeg tror, at mange glemmer at gøre højbedet vinterklar. Selvom planterne ser færdige og visne ud i efteråret, er de faktisk ikke nødvendigvis døde, men i gang med deres overvintringsfase. Her kan bare en lille indsats være med til at give planterne en større chance for at overleve, hvilket sikrer gode resultater igen til foråret.

Sådan gør du højbedet klar til vinter

I efteråret skal du ikke kun huske at plante forårsløg og beskære dine træer. Selv de planter, der ser døde ud, har stadig meget at give næste år, hvis de får masser af næring vinteren over. Anne Holst giver her fire tips til, hvordan du let gør højbedet vinterklar.

1. Ryd op i bedet

Vintrene de seneste år har været særligt milde, og det giver gode betingelser for, at ukrudt også overvintrer. Sørg derfor allerede nu for at luge i højbedene, så kun de rigtige planter får glæde af dine forberedelser i efteråret.

2. Læg et lag af kompost

Højbedene har brug for næring for at kunne stå klar til foråret. Derfor bør du sørge for at lave en god kompost, der kan blive lagt over højbedene for at sørge for en stabil og konstant næring til jorden. Det kan eksempelvis være organisk køkkenaffald såsom kernehuse, frugtrester, grøntsagsskræller og gamle planterester. Det er dog også muligt at benytte sig af færdigkøbt jordforbedringsmuld, der indeholder alle de nødvendige næringsstoffer til jorden.

3. Brug blade og grene

Det er essentielt at holde frosten væk fra dine højbede. Derfor bør du benytte dig af de mange blade, der falder af træerne i efteråret. Læg et par centimeters lag oven på højbedet, så planterne er sikret mod frosten. Dette kan gentages efter jul, hvor temperaturen kan være svingende.

4. Tilfør løbende ny jord til højbedet

Jorden i højbedet vil med tiden falde sammen og svinde, når der arbejdes i det, men det er sjældent nødvendigt helt at skifte jorden. Husker du løbende at tilføre næring til højbedet fra kompost og blade, kan du nøjes med blot at toppe bedet op med et jævnt lag muld ovenpå den eksisterende jord, når der er behov for det.

16. september 2020
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.