Sådan formerer du nemt dine buske

Du skal klippe stiklinger i vintermånederne, så vil de begynde at vokse til foråret, og du kan plante dem ud til efteråret.

formering af planter


Tag stiklinger om vinteren

Alt hvad der skal til for at lave sine egne, nye buske, er en ren, skarp rosensaks plus lidt viden om hvilke buske, der har evnen til at danne rødder fra vinterstiklinger.
Vinterstiklinger tages i vintermånederne, når planterne har indstillet væksten og har tabt bladene.

Hold øje med stiklingerne

Det er vigtigt, at jorden, du stikker stiklingerne i, er tilpas fugtig men aldrig våd, så du er nødt til at tjekke den jævnligt. Du kan stikke enten i potter med spiremuld eller direkte i jorden ude i haven. Køkkenhaven er et oplagt sted, for der er jorden som regel luftig og gennemarbejdet og dermed velegnet til formålet. Vælger du potteløsningen, skal potterne placeres lyst og lidt beskyttet fx i det vintertomme drivhus.

Pas på de spæde rødder

Når det bliver forår, og der kommer varme i luften, bryder knopperne, og de lysegrønne blade titter frem som et tydeligt bevis på, at der er liv i stiklingerne. Du skal dog være opmærksom på, at der som regel er mere gang i toppen end i roden, så du skal være meget forsigtig, når du planter planterne om. De spæde rødder er den nye plantes livline.
Læs også: 10 blomstrende buske som tåler alt

Lad dem stå sommeren over

Hvis du har stukket stiklingerne direkte i jorden, kan du med fordel lade dem stå sommeren over, før du planter dem om. Hvis du har stukket dem i en potte, må du med forsigtighed plante dem ud i jorden sidst i maj. Vælg et sted med god, porøs jord og hold fortsat øje med, at planterne hverken får for lidt eller for meget vand.

Sådan gør du

Vælg en gren på tykkelse med en blyant og klip den af ved basis. De nyeste grene har nemmest ved at danne rødder. De kan som regel kendes på, at de har den
lyseste bark.
Fjern skudspidsen, der ofte er blød og sart og udsat for at gå til i vinterens løb. Klip grenen i 20-25 cm lange stykker. Klip lige under en knop for neden og lige over en knop for oven.

Hold styr på op og ned

Det er en god idé at klippe med et vandret klip for neden og et skråt klip for oven, så der altid er styr på, hvad der er op og ned på stiklingen. Stik stiklingen cirka halvt ned i jorden med toppen op og tryk jorden godt til omkring den.
Sørg for, at jorden er fugtig men ikke våd og ikke på noget tidspunkt tørrer ud.

Slip for ukrudtet

Hvis du vælger at dække jorden med et lag sort plastik, som du stikker stiklingerne ned gennem, så er du helt fri for at holde jorden fri for ukrudt. Det vil også sikre, at stiklingerne ikke får konkurrence fra andre planter.

Syv nemme buske

Det er ikke alle buske, der er nemme at formere ved stiklinger, men du går ikke fejl af disse syv.
  1. Ribs
  2. Solbær
  3. Forsytia
  4. Kornel
  5. Hyld
  6. Uægte jasmin
  7. Sommerfuglebusk

Mest læste artikler