Planter du roser om vinteren, kan du nyde synet og duften af de smukke blomster allerede til sommer.
Planter du roser om vinteren, kan du nyde synet og duften af de smukke blomster allerede til sommer. Foto: Getty Images, Rosa Eskelund

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange fordele ved at plante de smukke roser i koldt vejr, fortæller rosenekspert. Se, hvordan du får succes med roser sat om vinteren her.

Af: Nanna Aamand, 31. januar 2019

Vintermånederne er over os, og det betyder, at det er tid til at plante roser i haven. Der er nemlig rigtig mange fordele ved at plante roser om vinteren, fortæller rosenforædleren Rosa Eskelund i en pressemeddelse. Planterne har blandt andet rigtig gode muligheder for at få en god start, de behøver ikke at vandes meget, og så vil de blomstre allerede i starten af sommeren.

Der findes dog forskellige slags roser, og forskellige måder at plante dem på. For at få succes med at plante dine roser om vinteren, kan du følge Rosa Eskelunds gode råd og tips her.

Potteroser eller barrodsroser?

Du kan både plante barrodsroser eller potteroser. Der er dog et par forskelle på de to roser, du bør være opmærksom på. 

Barrodsroser

Barrodsroser kan købes i perioden fra oktober til maj. De har den fordel, at de er billigere i indkøb end potteroser. Hvis du planter barrodsroser om vinteren, kan du allerede nyde rosen i det tidlige forår, hvor de skyder deres første skud. De får deres første blomstring midt i juli, og pynter i forårs- og sommerhaven, hvor mange ofte har travlt med den øvrige klargøring af haven.

Potteroser

Du kan købe potteroser året rundt og plante dem ud hele året - så længe jorden ikke er frossen. Udvalget af potteroser er typisk størst i april måned.

Remonterede sorter

Hvis du vælger de såkaldte remonterende sorter, vil du kunne nyde mange genblomstringer hele sommeren og langt ind i efteråret. Roserne vil blomstre igen og igen helt frem til og med november, afhængig af vejret - og du behøver ikke at være bange for at plukke de skønne, duftende buketter ind til stuen. Jo mere du klipper des flere roser gror frem.

Se forskellen på de 6 mest populære rosentyper her, og se, hvordan du du får succes med at udplante hver enkelt type

Plant dine roser i krukker

Det er også dejligt at nyde synet af roser i krukker på altanen eller terrassen. Heldigvis kan mange roser plantes i store krukker på terrassen, hvis blot du husker et godt dræn. Til krukker anbefaler Rosa Eskelund dog sorter, som ikke bliver så kraftige, for eksempel buketroser.

Rosas guide til at plante roser om vinteren

  • Sæt de hjemkøbte barrodsroser i en spand vand et par timer før plantning.
  • Plant rosen dybt, dvs. ca. 7-8 cm under podestedet.
  • Gød første gang i april med en gødning, der indeholder mikronæringsstoffer, NPK. NPK + Micro fås i de fleste byggemarkeder.
  • Pluk gerne buketter om sommeren - det får nemlig rosen til at kvittere med endnu flere blomster.

Roser med duft

De senere år er der kommet mange velduftende roser på markedet, og mange har allerede fundet vej til flere danske haver. Hvis du selv drømmer om at plante duftende roser i haven, kan du finde inspiration herunder, hvor Rosa Eskelund giver tre bud på velduftende roser, som hun selv har forædlet.

Fru Nørby

Inger Forever 

I am Grateful

31. januar 2019 Nanna Aamand
Mere om Planter

Denne have-blomst er årets store instagram-hit

De solgule rapsmarker har indtil videre været sommerens helt store hit på sociale medier. Deres popularitet kan sammenlignes med forårets kirsebærtræer i blomst. Nu er der kommet en ny blomster-trend, som kan vippe rapsmarkene af pinden. 

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole.

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved at beskære og nære dem - Læs om hvordan du gør her.

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens...

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor er det vigtigt at kende forskellen og hvordan man som allergiker, skal forholde sig til smittefaren. 

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal...

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjylland og Danmark. 

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance...

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige jordarter overalt i landet.

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.