Planter du roser om vinteren, kan du nyde synet og duften af de smukke blomster allerede til sommer.
Planter du roser om vinteren, kan du nyde synet og duften af de smukke blomster allerede til sommer. Foto: Getty Images, Rosa Eskelund

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange fordele ved at plante de smukke roser i koldt vejr, fortæller rosenekspert. Se, hvordan du får succes med roser sat om vinteren her.

Vintermånederne er over os, og det betyder, at det er tid til at plante roser i haven. Der er nemlig rigtig mange fordele ved at plante roser om vinteren, fortæller rosenforædleren Rosa Eskelund i en pressemeddelse. Planterne har blandt andet rigtig gode muligheder for at få en god start, de behøver ikke at vandes meget, og så vil de blomstre allerede i starten af sommeren.

Der findes dog forskellige slags roser, og forskellige måder at plante dem på. For at få succes med at plante dine roser om vinteren, kan du følge Rosa Eskelunds gode råd og tips her.

Potteroser eller barrodsroser?

Du kan både plante barrodsroser eller potteroser. Der er dog et par forskelle på de to roser, du bør være opmærksom på. 

Barrodsroser

Barrodsroser kan købes i perioden fra oktober til maj. De har den fordel, at de er billigere i indkøb end potteroser. Hvis du planter barrodsroser om vinteren, kan du allerede nyde rosen i det tidlige forår, hvor de skyder deres første skud. De får deres første blomstring midt i juli, og pynter i forårs- og sommerhaven, hvor mange ofte har travlt med den øvrige klargøring af haven.

Potteroser

Du kan købe potteroser året rundt og plante dem ud hele året - så længe jorden ikke er frossen. Udvalget af potteroser er typisk størst i april måned.

Remonterede sorter

Hvis du vælger de såkaldte remonterende sorter, vil du kunne nyde mange genblomstringer hele sommeren og langt ind i efteråret. Roserne vil blomstre igen og igen helt frem til og med november, afhængig af vejret - og du behøver ikke at være bange for at plukke de skønne, duftende buketter ind til stuen. Jo mere du klipper des flere roser gror frem.

Se forskellen på de 6 mest populære rosentyper her, og se, hvordan du du får succes med at udplante hver enkelt type

Plant dine roser i krukker

Det er også dejligt at nyde synet af roser i krukker på altanen eller terrassen. Heldigvis kan mange roser plantes i store krukker på terrassen, hvis blot du husker et godt dræn. Til krukker anbefaler Rosa Eskelund dog sorter, som ikke bliver så kraftige, for eksempel buketroser.

Rosas guide til at plante roser om vinteren

  • Sæt de hjemkøbte barrodsroser i en spand vand et par timer før plantning.
  • Plant rosen dybt, dvs. ca. 7-8 cm under podestedet.
  • Gød første gang i april med en gødning, der indeholder mikronæringsstoffer, NPK. NPK + Micro fås i de fleste byggemarkeder.
  • Pluk gerne buketter om sommeren - det får nemlig rosen til at kvittere med endnu flere blomster.

Roser med duft

De senere år er der kommet mange velduftende roser på markedet, og mange har allerede fundet vej til flere danske haver. Hvis du selv drømmer om at plante duftende roser i haven, kan du finde inspiration herunder, hvor Rosa Eskelund giver tre bud på velduftende roser, som hun selv har forædlet.

Fru Nørby

Inger Forever 

I am Grateful

31. januar 2019
Mere om Planter

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du skal plukke til buketten. Den er nemlig meget giftig. 

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverige blomster til smagfulde krydderurter. Se alt, hvad du kan dyrke her - og få inspiration til, hvordan du kan indrette plantekasserne i din have.

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning - og dem du absolut ikke må bruge, og to lækre opskrifter, så du kan komme i gang med at bruge blomster i maden med det samme.

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven

Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter....