Foto: iStockphoto

Så er der stikkelsbær

Stikkelsbær er nærmest ikke til at opdrive i forretningerne. Det er synd, for bærrene er meget anvendelige navnlig i desserter og bagværk, hvor de frisker op med deres fine, lidt sød-syrlige smag. Alene det er grund nok til at plante en stikkelsbærbusk i haven, og en enkelt fuldvoksen busk er nok til at dække de fleste familiers forbrug i et helt år.


Fordringsløs bærbusk
Stikkelsbærbusken stiller meget beskedne krav. Den trives både i sol og halvskygge, på tør og fugtig jord. Lidt kompost om foråret og efteråret og en spand græsafklip ind imellem er næring nok.

Larver kan ødelægge en hel busk
Svampesygdomme, fx meldug, forebygges ved at vælge modstandsdygtige sorter. Et angreb af larver kan på kort tid ribbe busken for blade, men busken overlever i reglen. Larverne bekæmpes enklest med en kraftig vandstråle.

Fjern gamle og lavthængende grene
Egentlig beskæring er ikke nødvendig, men det betaler sig hver vinter at fjerne gamle og lavthængende grene. Det gør det behageligere at plukke bærrene på de tornede grene.

Pluk hvert andet bær
Du kan begynde at høste stikkelsbær, så snart de er store nok. Tag kun hvert andet bær, så får resten plads og energi til at vokse sig store og saftige. Gentag processen over flere gange. Nip bærrene for stilk og blomst.

Umodne bær
De umodne bær kan bruges umiddelbart til grød, kompot, marmelade, eller hvad du nu har lyst til, eller de kan lægges i fryseren i passende portioner.
Lad resten af bærrene modne færdige på busken. Pluk af dem, når du går forbi, og spis dem med det samme. Hvis du – eller børnene – synes, skallen er for sur, så bid hul på den og nyd det søde indhold.

Sorbet i en håndevending
Hæld frosne stikkelsbær i blenderen sammen med sukker og lidt koldt vand. Blend et par minutter, rør rundt og server straks som en frisk sorbet, ledsaget af søde småkager.

Stikkelsbærcreme
Eller prøv en engelsk klassiker, Gooseberry Fool (stikkelsbærcreme). Kog bærrene møre med en flækket vanillestang for svag varme i 10-15 minutter. Tag dem op med en hulske og purér dem i blenderen. Smag til med sukker, og lad pureen blive helt kold, før den blandes med stiftpisket flødeskum.
22. juli 2008
Mere om Planter

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverige blomster til smagfulde krydderurter. Se alt, hvad du kan dyrke her - og få inspiration til, hvordan du kan indrette plantekasserne i din have.

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning - og dem du absolut ikke må bruge, og to lækre opskrifter, så du kan komme i gang med at bruge blomster i maden med det samme.

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven

Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter....

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.