Røde og smagfulde æbler

Danmarks nationalfrugt – æblet – kan forsyne familien med sunde lækkerier.



Af Mariette Tiedemann, idényt nr. 7, 2006
Fotos: Scanpix, Colourbox m.fl.

Blot et enkelt æbletræ i haven kan give en familie frisk frugt eller forarbejdede lækkerier i det næste halve år. Æblet regnes for Danmarks nationalfrugt, og det er ikke så mærkeligt, for danske æbler er allerbedst. Årsagen er vores klima med kølige, lyse somre, hvilket er med til at give æblerne sprødhed og en koncentreret smag.

Selv om startskuddet for æblesæsonen har lydt, behøver du ikke at plukke alle æblerne her og nu – høsten kan strække sig helt til november, hvilket gør det mere overkommeligt, hvis du har flere æbletræer i din have. Før du plukker æblerne, skal de være tilstrækkeligt modne. Hvis det er nødvendigt at vride hårdt, hive og trække, så er tiden ikke inde endnu. Æblet skal slippe let, når du tager om det, drejer det og løfter det lidt op.

Opbevar æblerne køligt
Når høsten er i hus, skal de dårlige æbler sorteres fra, men smid dem ikke ud. Giv dem til fuglene.

Æbler til senere brug skal opbevares på den rigtige måde: Få fat i nogle store, flade trækasser, der kan stables, og læg forsigtigt æblerne ned i dem. Læg kun ét lag i hver kasse, så frugterne ikke kan trykke hinanden. Hvis du også har nedfaldsæbler, skal de ligge i kasser for sig selv og bruges, før du tager hul på de andre. Deres holdbarhed er ikke nær så lang. Find et køligt sted med god ventilation til opbevaring af kasserne – et skur eller en overdækket terrasse – og læg et par mursten under den nederste kasse, så der kan komme luft ind under. Kig til kasserne med nogle ugers mellemrum og smid eventuelle rådne æbler ud, før råddenskaben breder sig. Når frosten sætter ind, dækkes til med aviser.

Æblesorter for alle

• Aroma – saftigt, stort, aromatisk med tynd skræl.

• Belle de Boskoop – madæble, frisk og syrlig smag.

• Gråsten – et sprødt æble med en sød og krydret smag.

• Ildrød Pigeon – lille æble, forbundet med julen.

• Redfree – skurvresistent æble, smag af syrlige blommer.

• Skovfoged – rødt og grønt sommeræble, frisk smag.

På æblejagt
Æblerne kan spises, som de er, eller forvandles til lækre tærter, kager, desserter m.m. med bare få andre råvarer.

Skal du vælge dit første æbletræ, så tal med planteskolen. Så er du sikker på at få æbler, der smager, som du ønsker, og du får hjælp til forholdene i forbindelse med bestøvningen. At æblet bærer frugt er nemlig ikke nogen selvfølge. Gør dig også klart, hvilken form og størrelse dit æbletræ skal have: om det skal vokse frit eller i espalier, om toppen skal være i plukkehøjde, eller om du ad åre vil kunne sidde i æbletræets skygge og spise æbletærte.

Du kan vente til foråret, men det er bedst at plante træerne nu, så de når at udvikle et pænt stort rodnet, før vinteren er over os.

Chiliglaserede æbler
(4 pers.) 3 gode faste spiseæbler
1⁄2 mild chili
4 spsk. sød chilisauce
250 g grøn salat
250 g rucola
2 spsk. olie
salt og peber
800 g store rejer (thairejer)
3 fed hvidløg og olie

Udstik kernehusene. Skær æblerne i ringe på 1⁄2 cm’s tykkelse og krydr dem. Svits dem på en pande i lidt olie, til de bliver gyldenbrune. Læg æbleringene på bagepapir i forskudte lag – 4-5 ringe til hver kuvert.Tag chilien og skær den i fine tynde ringe og fordel dem over æblerne. Kom 1 spsk. sød chilisauce over og bag det hele i ovnen ved 200° i 5 minutter. Bland salaten med olie, salt og peber.

Krydr rejerne, hak hvidløget fint og bland det med rejerne. Steg rejerne på en varm pande i 1 min. på hver side, lad dem køle lidt af og bland dem så med 1 dl chilisauce. Lad blandingen trække en halv times tid. Kom salaten i bunden af et fad eller en skål, drys rejerne ud over, og pynt med æbler samt lidt friske krydderurter.

Mest læste artikler