Foto: istockphoto

Planter, der kan leve i sand og sandet jord

Er jorden i din have præget af meget sand? Så er der ingen grund til fortvivlelse, disse planter er nemlig perfekte til forholdende i lige præcis din have. 

Af: Amanda Vejle , 24. marts 2017

Sådan får du planter til at vokse i sandjord

Når du skal dyrke planter i sandet jord, er det essentielt at du tilfører næring til jorden. Når der er meget sand i jorden, er der ikke meget næring. Frodigheden i blomsterbedene i sandet jord skabes kort og præcist ved at tilføre meget kompost og vælge planter, der passer til jorden.

Der findes planter, som er mere egnede end andre, når det gælder den sandede og tørre jord. Du får helt klart det bedste resultat ved at vælge planter, som naturligt vokser i sand eller på steppe.

Læs også: Sådan anlægger du en have af vilde blomster

Hvis du langsomt arbejder dig hen imod et bed på denne måde, vil slutresultatet være både frodigt og smukt, og det hele kan klares stort set uden vanding. Blot husk på, at når det gælder en sandet jord, kan der bruges uendeligt med organisk materiale.

Nøglebegreber, når man skal dyrke i en have med meget sand i jorden:

 • Økologiske principper
 • Gødning
 • Bunddække
 • Kompost
 • Planter, der egner sig til sand
 • Organisk materiale
 • Vedflis
 • Kompost af haveaffald

Her får du syv eksempler på planter, der egner sig godt til en sandet jord.

Læs også: 10 smukke planter, der er nemme at dyrke i krukker 

Planter, der gror i jord med meget sand

1. Kæmpeslør (Crambe cordifolia)

Kæmpeslør, en 2 m høj staude, der er vildtvoksende i Kaukasusbjergene. Planten har store, flotte, grønne blade og hvide, sødt duftende blomster. Kæmpeslør blomstrer i juni og vokser bedst i tørre og solrige omgivelser. Planten er rigtig god til bier og andre insekter.

Kæmpeslør er en nær slægtning til den vilde danske strandkål (Crambe maritima) og siges egentligt at skulle bruge en meget næringsrig og fugtig jord for at kunne trives. Dog kan det sagtens lade sig gøre at dyrke kæmpeslør i en sandet jord, hvis blot man bruger en del organisk kompost.

Læs mere her: Store statelige stauder

2. Hundetunge (Cynoglossum)

Hundetunge er en slægt, der omfatter mellem 50 til 70 sorter, alt afhængig af definitionen. De fleste af sorterne forekommer i tempererede og subtropiske egne eller i tropiske bjerge. Det er en grovhåret og tørketålende plante med spredtstillede, hele blade, der er helrandede.

Planten vokser opret og bestøves af insekter som eksempelvis humlebier. Hundetunge bliver alt mellem 30 og 70 cm høj med rødbrune blomster i begyndelsen, som senere hen bliver mere violette. Hundetunge minder meget om Forglemmigej (Myosotis).

Læs også: 10 flerårige planter, der pynter i din have og er umulige at slå ihjel

3. Frøstjerne (Thalictrum)

Frøstjerne er en skyggeplan­te, som dog også trives i fuld sol, hvis den blot får en del vand. Jorden skal være veldrænet og næringsrig. Derfor kan planterne sagtens dyrkes i sandet jord, der får tilført næring. Alle sorterne er helt hårdfø­re i Danmark.

Liden frøstjerne (Thalictrum minus) er en sort af frøstjernen, der også er vildtvoksende i landet. Denne sort foretrækker en mere tør jordbund end nogle af de andre sorter og findes på skrænter, strandvolde og klitter. Stængler og blade er blågrå, og blomsterne er hængende og gråviolet­te. Denne frøstjerne kan plantes på et stenbed, i sandet jord eller stengærde.

Læs om andre skyggeplanter og hvordan du passer en skyggehave her: Planter, der kan dyrkes i skyggehaven

4. Lægestregbælg (Galega officinalis)

Lægestregbælg er en flerårig plante, hvis blomster består af oprette klaser med flotte, lyselilla blomster. Planten bliver 50 - 120 cm høj og blomstrer i september. Det er en meget nem staude, der trives i både almindelig havejord, men også på tør og sandet bund.

Planten stammer oprindeligt fra mellemøsten og den kan vokse i både fuld sol og halvskygge, men hvis du vil opnå en optimal blomstring, bør du plante den på en solfyldt vokseplads. Når du vil så lægestregbælg er den rigtige fremgangsmåde at så frøene i potter udendørs fra omkring midten af maj.

Når planterne er ca. 10-15 cm høje, kan de plantes ud på voksestedet. Man kan være heldig at opleve en mindre blomstring det første år, men fuld blomstring kan ikke forventes før på plantens andet blomstringsår.

Læs også: 12 farverige blomster, der er utrolig nemme at dyrke i haven 

5. Husløg (Sempervivum)

Husløg er sukkulenter og tåler stærk udtørring og streng kulde, men tåler ikke stående vand. Jorden hvori husløgene står, må gerne være mager og skal være veldrænet. De er velegnede som bunddække, da de nemt dækker store, tørre områder. Hvilket gør dem perfekte til den sandede jord.

Husløg har tykke grønne blade, der sidder tæt sammen i bladrosetter. Står de varmt og tørt, får de ofte rødbrune farver. Blomsterne er stjerneformede og sidder på høje blomsterstængler og blomstrer sidst på sommeren.

Læs mere: Nemme husløg

6. Bidende stenurt (Sedum acre)

Bidende stenurt er meget almindelig staude i Danmark, og vokser på åben sandbund, overdrev og i vejkanter. Bidende stenurt bliver mellem tre til seks cm høj og spreder sig hurtigt i tør og varm jord. Planten egner sig perfekt til de sandede forhold.

Bidende stenurt har en meget bitter smag og er giftig. Stenurtens blade er sukkulente med vandfyldte celler, der gør bladene opsvulmede. Blomsterne er stjerneformede og gule og sidder i små, tætte stande.

Læs også: 10 nemme planter til stenbedet

7. Storkenæb (Geranium)

Til en meget sandet jord er tæppestorkenæb (Geranium × cantabrigiense, “Bioccovo”) en velegnet plante. Storrodet storkenæb (Geranium macrorrhizum, “Ingwersens varitet”) giver også et fint resultat i en sandet jord. Denne type storrodet storkenæb får lyserøde blomster, bliver op til 40 cm høj og tæppedannende.

Læs mere om storkenæb her: Storkenæb med store evner

Hvis du gerne vil supplere dine blomsterbede med nogle smukke buske, der kan trives under de samme sandede forhold, kan du eksempelvis vælge disse:

 • Sommerfuglebusk (Buddleja davidii)
 • Gedeblad (Lonicera)
 • Kornel (Cornus sp.)
 • Gyvel (Cytisus)
 • Enebær (Juniperus)
 • Dronningebusk (Kolkwizia amabilis)
 • Mahonie (Mahonia aquifolium)
 • Blåskæg (Caryopteris)
 • Klitrose (Rosa pimpinellifolia)
 • Æblerose (Rosa rubiginosa)

Kilde: Havenyt.dk 

24. marts 2017 Amanda Vejle
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.