Planter, der kan dyrkes i skyggehaven

Har du en have, der ligger i skyggen? Har du svært ved at få planterne til at vokse? Her får du gode råd til, hvilke planter, der kan vokse i skyggen og hvordan du passer dem.

10 blomster der trives i skygge

Planter, der kan tåle skygge

Der er stadig rig mulighed for en frodig og farverig have, selvom haven overvejende er placeret i skyggen. Det kan også være, at du har mange skyggefulde hjørner og afkroge, hvor mængden af sol er begrænset, men hvor du gerne vil have lidt mere liv og farver ind i bedene.

Hvad end det skyldes skygge fra huset, store trækroner eller en hæk, der sluger solens lys, kræver det ikke det store arbejde og du behøver ikke hente planter fra nær og fjern, for at få et bed fyldt med smukke planter, der trives i skyggefulde placeringer.

Skygge langs husmuren   

De skyggefulde steder finder du på nordsiden af huset. Her kommer solen ikke til sin ret, og under tagudhæng og langs muren er jorden ofte tør og knasende. Det lyder umiddelbart ikke som det perfekte leveforhold for nogle planter, men der findes faktisk planter, der kan klare disse vilkår.  

Der kommer meget mere lys på nordsiden af huset end man umiddelbart skulle tro. Faktisk er der lys nok til, at alle de vækster, der kan tåle skygge og halvskygge kan vokse. Problemet der kan være sådanne steder, er manglen på vand. Derfor er det vigtigt at du vander planterne rigeligt de første to år, så rodnettet kan etablere sig og blive stærkt.

Læs også: Få et staudebed, der blomstrer hele året

Rigeligt med vand

Du skal vande grundigt, men sjældent. Du kan eksempelvis vande hver 14. dag og med grundigt menes der virkeligt grundigt. Hvis du kun giver planterne lidt vand af gangen, er det kun det øverste lag af jorden, der bliver vandet igennem.

Dette gør at planternes rødder søger opad mod den fugtige jord og etablerer sig lige under jordoverfladen. Det er skidt, da det er her udtørringen bliver allerværst og derved kan rødderne udtørre meget hurtigt og planterne dø. Dette gælder generelt for alle skyggeplanter – ikke kun planter, der vokser langs husmure.

Læs også: 10 planter, der er utroligt nemme at dyrke i krukker

Planter, der kan vokse under træer

Hvis du har et bed, der står i skyggen af store træer, kan det være svært at få planterne til at trives under de store trækroner. Det skyldes faktisk sjældent mængden af direkte sol, men mere træernes rødder, der spredes under jorden og suger alt næring og vand til sig.

Det er svært for planterne at konkurrere med etablerede træer og buske om vand og næring. Hvis der kun kommer en let byge, bliver det meste nedbør hængende i træernes kroner. De fungerer som en slags paraply, og vandet fordamper oppefra. Den mængde regnvand, der rammer jorden går til den største dreng i klassen; altså træerne og deres store rødder. 

Derfor kan du – ligesom med planter, der vokser langs husmuren – gøre dig selv og planterne en tjeneste, ved at gennemvæde dem en gang hver 14. dag med rigeligt vand. 

Læs også: Her er Danmarks skønneste forårsblomster

Hvordan passer du planter, der står i skyggen?

Når planter er nyplantede, er deres rodnet skrøbeligt og har brug for tid til at etablere sig ordentligt i jorden. Derfor er det vigtigt, at du passer på dine nyplantede planter og vander dem i det første til to år. Dette gælder egentligt uanset om du planter planterne i skyggen eller ej.

En god metode er at vande grundigt og så holde et par dages pause som tidligere beskrevet. Jorden behøver ikke tørre helt ud mellem vandingerne, men en pause gør, at rødderne begynder at søge nedad efter mere vand.

Korrekt vandning af planter i skygge

Hvis du formår at gennemvæde jorden ned i en dybde af ca. 30-40 cm, begynder rødderne at søge nedad og forlade det kritiske område lige under jordoverfladen.

Læs også: 10 flerårige planter, der pynter i din have og som er umulige at slå ihjel

Hvilke stauder og blomster kan tåle skygge eller halvskygge?

Der vokser planter alle vegne og man behøver bare se sig omkring i naturen for at finde frem til planter, der er ideelle til en skyggehave. Der findes stauder, som blomstrer hen over sommeren, og som både kan tåle tørke og skygge.

1. Akeleje (Aquilegia vulgaris) 

Akeleje er en staude, der trives stort set alle steder. Stauden formerer sig hurtigt og det kan være en idé at begrænse selve såningen ved at nippe de afdøde blomsterhoveder af inden frøsætningen.

Til gengæld er det en staude, der krydser let, så man kan få et væld af forskellige varianter af blomster. Akeleje blomstrer tidligt og kan blive omkring 60 cm høj.

Læs alt om akelejen her: Akeleje, blomsten med den smukke blomsterhat

Akeleje er en staude, der trives i skyggen
Foto: Getty Images

2. Løvefod (Alchemilla mollis)

Løvefod har store, bløde, dunede blade og bliver ca. 30–40 cm høj. De limefarvede blomster, der blomstrer i juni-juli, har en svag, men ret fin, blomsterduft. Løvefod kræver kun meget lidt pleje og planten kan trives mange år på det samme sted samt trives fint i halvskygge.

Løvefod kan også finde på at så sig selv. Derfor kan den hurtigt komme til at fylde meget, men det er let at fjerne den, eller bruge de selvsåede planter andre steder i haven. Løvefod er meget effektiv til bunddække, hvor ukrudtet ikke skal have en chance. 

Læs alt om løvefod her: Løvefod, nem bundplante og alsidig lægeplante 

Disse blomster klarer sig i skygge

3. Kæmpestenbræk (Bergenia cordifolia)

Kæmpestenbræk er en plante, der er utrolig kendt i Finland. Den vokser i rigtig mange finske haver på trods af, at den oprindeligt stammer fra østasien. Den får fine, lyserøde blomster og har en meget kraftig stilk uden blade.

De store læderagtige, hjerteformede blade, der vokser nede langs jorden er et kendetegn for netop denne plante. Kæmpestenbræk blomstrer i juni/juil. Afhængig af vejret, kan den blomstre i maj. De store, grønne blade forbliver grønne hele vinteren. Kæmpestenbræk kan passe sig selv over lange perioder og kan overleve det meste.

Læs også: Flerårige planter, der pynter i din have og er umulige at slå ihjel

Disse 10 blomster trives i skygge

4. Storkenæb (Geranium ‘Rosemoor’ og Geranium × magnificum)

Storkenæb kan blive op til 35 cm høj og får smukke, blåviolette blomster. Blomstringen foregår i juni til september og den trives fint i halvskygge. Storkenæb er en plante, der er god til bunddække og de smukke, blå blomster er gode til både bier, sommerfugle og andre insekter.

Hvis du gerne vil supplere staudebedet med planter, der blomstrer lidt senere kan du vælge planter som funika, mælkeklokke og høstanemoner. De er dog ikke lige så tørketålende som akeleje, løvefod, kæmpestenbræk og storkenæb.  

Læs alt om storkenæb her: Storkenæb er en hårdfør og nøjsom staude 

10 stauder til skyggehaven

5. Funkia (Hosta)

Der findes mange forskellige funkia – eller hosta – sorter med forskelligt udseende blade. Fælles for dem alle er store og frodige, grønne blade med diverse mønstre og former. Bladstilken er hos alle sorter tydeligt og dybt rendet. Stilken kan variere fra sort til sort.

Blomsterne vokser på stilke og hænger i tragtformede afskygninger. Farven kan variere meget fra sort til sort, men er som regel et sted mellem mørk violet til lyseblå/hvid. Funkia bliver mellem 30 og 60 cm høj alt efter sort og leveforhold.

Læs også: Hosta – Havens grønne plante, der elsker skygge

10 blomster der passer til skyggehaven

6. Høstanemone (Anemone japonica)

Høstanemonen eller japansk anemone består af en række smukke, sentblomstrende stauder, der er opstået ved krydsning mellem anemone hupehen­sis og anemone uitiiolia. Høstanamonen klarer sig ikke godt i en fugtig vinterjord, og er derfor perfekte til de forhold, der er tale om her i artiklen.

Høstanemonen skal helst plantes i en porøs jord, der let bliver drænet for vand og uden stående fugtighed i vinterhalvåret. Høstanamonen har en lodret, dybdegående rodstængel hvorfra der dannes sideskud til nye blomster.

Læs alt om høstanemonen her: Høstanemone – en hårdfør staude

Se 10 stauder til skyggebedet

7. Mælkeklokke (Campanula lactiflora)

En klokkeblomst i sin fineste forstand. Mælkeklokken har nemlig flotte, lyselilla klokke- og stjerneformede blomster og bliver helt op til 80 – 150 cm høj, alt efter hvilke forhold den lever under. Mælkeklokken blomstrer i juli/august, og stauden trives perfekt i halvskygge og lidt sol. Plant dem gerne ud i april. 

Læs mere om klokkeblomsterne her: Campanula – sådan dyrker du dem 

Mælkeklokken er en god staude til skygge

8. Bidende stenurt (Sedum acre)

Bidende stenurt er meget almindelig staude i Danmark og vokser på åben sandbund, overdrev og i vejkanter. Bidende stenurt bliver mellem tre til seks cm høj og spreder sig hurtigt i tør og varm jord.

Bidende stenurt har en meget bitter smag og er giftig. 

Stenurtens blade er sukkulente med vandfyldte celler, der gør bladene opsvulmede. Blomsterne er stjerneformede og gule og sidder i små, tætte stande.  

Læs også: 10 nemme planter til stenbedet

Bidende stenurt er en god staude til skygge

9. Husløg (Sempervivum)

Husløg er sukkulenter og tåler stærk udtørring og streng kulde, men tåler ikke stående vand. Jorden hvori husløgene står, må gerne være mager og skal være veldrænet. De er velegnede som bunddække, da de nemt dækker store, tørre områder.

Husløg har tykke grønne blade, der sidder tæt sammen i bladrosetter. Står de varmt og tørt, får de ofte rødbrune farver. Fejlagtigt tror mange, at dette er et tegn på, at de er ved at visne.

Blomsterne, der tåler skygge, er stjerneformede og sidder på høje blomsterstængler og blomstrer sidst på sommeren.

Læs også: Nemme husløg

10 blomster der trives i skygge

10. Kinesisk sankthansurt (sedum spectabile)

Den kinesiske sankthansurt er en mellemhøj staude, der er kendetegnet ved dens store, hvide eller rosa blomsterklynger, der blomstrer i august. Bladene er blågrønne og ovale.

Kinesisk sankthansurt bliver under normale forhold omkring 30-50 cm høj og 20-40 cm bred. Planten er fuldt hårdfør under danske forhold og trives fint i halvskygge. 

Læs alt om sankthansurt her: Skønne sankthansurt 

Her er 10 blomster der trives i skygge

Denne artikel er opdateret den 26. februar 2024.

Mest læste artikler